България ще вземе 360 млн. долара от Ирак – за обезценени калашници и снаряди

Министерство на финансите се похвали, че е постигнало споразумение с Ирак за изплащане на 360 млн. долара от външния дълг – от общо 1,8 млрд. долара. Експерти също оценяват споразумението като голям успех, при положение, че в Ирак положението никак не дава надежди за изплащане на дългове, а страни като САЩ, Кипър, Словакия и др. са опростили напълно вземанията си.
Междувременно доларът стана 1,33 лв. – горе-долу колкото е бил по официалния курс към момента на натрупването на дълга през 80-те години. А по неофициалния тогава беше 2-3 лв. Тоест реално Ирак ще изплати около 1/10 от задълженията си към България.
За какво обаче са тия задължения?
Основната част от този т. нар. външен дълг на Ирак към България е за снаряди, калашници и подобни военни доставки. Снарядите са изгърмени по Иран по време на продължителната безумна война, която води Саддам със съседите. И в тази суматоха българските военни заводи изпродадоха де що имат продукция там. За да се тупат вече 20 години в гърдите защитниците на социалистическа България, че тогава имало индустрия и пазари.
Ирак е могъл да си купи снаряди и от „Круп”, но по-скъпичко. И да си плати веднага обаче. Вместо това взел снарядите и пушкалата от баламите българи – братска страна – без да плати. Така Саддам се оказал хитър, а Тодор Живков – будала. Само че, както се оказва, не те ще си разплащат помежду си сметката. Сметката сега ще я платят иракчани и българи.
Комунистическата татова държава е финансирала диктаторската саддамова държава с някакви военни железа, чиято стойност трудно може да се сметне. Ако се сравнява с цените на американската военна техника, сигурно ще струва 3 млрд. За които сега Ирак ще плаща на България 360 млн. при съвсем друг курс на долара.
От друга страна българските снаряди и калашници биха могли да се продадат там само на много по-ниска цена. И дори – безплатно. Тоест – с натрупване на дълг, който един ден ще бъде опростен, както се оказва. И както е могло да се очаква.
А откак падна Тато преди 18 години все се приказва за дълговете към България. Е, ето ги. Връщат ги, най-после. Либия ги върна – видя се как. Сега и Ирак. Кой е виновен за тая работа? Тоя, който е дал или тоя който е взел, каквото можал?

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.