„Гузните“ са като „наглите“

Иво Инджев

Няколко пъти съм си губил работата като журналист по политически причини и винаги това е ставало с политическата намеса на БСП (в комбина с ДПС). Ето защо мога да си позволя лукса да коментирам сегашните управляващи от позиция, която няма как да е подкрепяща за БСП.

Реакцията ми е по повод грозната сценка, разиграна от Лиляна Павлова, министър на временния пост, измислен във връзка с предстоящото председателство на България на Съвета на ЕС. Повод бе това, че от опозицията се позоваха на годишния доклад да Държавния департамент на САЩ за състоянието на демокрацията по света. Бил съм два пъти “герой” поименно в този рутитен доклад (през 1994 г. по повод натиска върху мен като директор на БТА през 1993-та и през 2007-а във връзка със същото, но в БТВ като водещ на телевизионно предаване през предходната 2006-а).

Мога да свидетлствам от личен опит, че тези доклади не се градят на някакви вътрешноведомствени разсъждения във Вашингтон. Основават се на факти, които са публично достояние и биват обобщавани само от Държавния департамент. За сведение на Лиляна Павлова и начаството й този годишен доклад, който винаги се публикува на дна съща дата, на 4 март, няма аналог. Смята се за основополагащ ориентир за състоянието на декомакрацията по света именно поради неговата всеобхватност и обективност.

В частта за България, подразнила Лилялна Павлова и предизвикала нейната презрителна оценка за написаното в него, се казва за тази година (за управлението на ГЕРБ):

„Корупцията в България продължава да е бреме, тегнещо върху способностите на правителството и подкопава доверието на обществото и бизнеса в съдебната система и в други правителствени институции. Това е един от изводите в поредния доклад на Държавния департамент на САЩ за състоянието на правата на човека по света през 2016 г.”.

С тази оценка у нас могат да спорят само гузните, което е вариант на “наглите”. Павлова направи точно това в предаване на БТВ, разчитайки на широко разпространената антипатия в обществото спрямо БСП, откъдето се позоваха за опозиционнити си цели на констатацията в доклада. Щом БСП цитира нещо, било то и доклада на американските съюзници, значи то не е вярно и било резултат от това , че някой оплювал българската дръжава, вместо да я обича такава, каквато е представят пред света властите от ГЕРБ. Това в общи линии заяви Павлова.

Този “аргумент” съм го чувал не веднъж по собствен адрес – например, когато посланиците на САЩ и Великобритания се застъпиха за моето оставане начело на БТА преди 24 години. Споменавал съм вече, че след мой обяд с външния министър на Великобритания Карингтън на 3 юни 1993 г., по времето на който бях обявен за уволнен (противоконституционно) от премиера Любен Беров, т.нар. уволнение бе импровизирано включено в програмата на официалните разговори на британеца, за което бях упрекнат като рушител на българско-бртанските отношения (все едно, че аз бях нарушил конституцията с онзи злополучен указ, който бързо осъдих във Върховния административен съд и после доказах като противоконституционен пред Конституционния съд).

“Интересното” в случая с ГЕРБ е, че техният вожд се представя за голям западен приятел. Само че това “приятелство” не се определя от шапката с надпис ФБР, с която позираше, а от онова, което наистина се мъдри под нея. Лиляна Павлова сега я повдигна и се видя следното: едно голямо, бръснато лицемерие, което не бръсне никого, когато става дума за личната изгода на майсторски оцеляващия “американец”, абониран за властта у нас.

От ivo.bg

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.