Пак ще строят АЕЦ „Белене” – българите са луди

Историческата АЕЦ „Белене” три пъти я почваха и спираха, за пръв път още при социализма, поради големи разходи и неясни перспективи за цена на тока и възвращаемост.
Сега предстои да я почнат пак четвърти път.

Премиерът Бойко Борисов обяви, че приватизацията на АЕЦ „Белене” е единствен шанс. После поясни, че централата може да се построи чрез публично-частно партньорство или приватизация.

Счетоводителката Теменужка, по стечение на обстоятелствата изпълняваща функциите на министър на енергетиката обяви, че започват да отделят пасивите от активите на централата, за да приватизират.
Какво ще рече това?
Ще рече – разходите за държавата, гарантирана печалба за инвеститор. Избран от когото трябва по „правилния” начин.

Частна АЕЦ „Белене” е не голям шлем, а голям .ур.
Така ще се получи, че за страната остава ядреният риск, за данъкоплатеца разходи по инфраструктура и поддържане на мрежа, ангажименти на държавата по купуване на скъп (вече) ток, разходи по ликвидация на централа (след време) и др. Например по европейски директиви се изисква старана с АЕЦ да си построи хранилище за ядрени отпадъци. Само то ще е към 1 млрд. по сегашни предварителни разчети. А чуждият инвеститор, когото ще избере кабинетът Борисов 3, ще се облажи без никакви рискове и разходи – само ще направи разчетите за приходите и изплащането на кредитите.

И всичко това става във време, когато в няколко страни вече се получава излишък от енергия от слънчеви и вятърни централи и лятно време пускат ток безплатно.

България ще е най-глупавата страна, ако направи нова АЕЦ. И завършването на „Белене” ще е възможно само и единствено, ако разходите и загубите са за сметка на държавата. Без това ще я спрат за четвърти път.

Когато беше премиер за първи път Борисов каза, че в „гьола” Белене за закопани 800 млн. лева. Сега говори, че имаме там оборудване за 3 млрд. лева. И щял да ходи да го „инспектира”…

Ако пак спрат АЕЦ „Белене”, ще излезе по-евтино, отколкото да заработи и да се набутваме няколко десетилетия напред.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.