Първа китайска атомна в ЕС – АЕЦ „Белене” (+ кратка история на „гьола”)

През декември 2016 премиерът Борисов, вицепремиерът Томислав Дончев, министърката на енергетиката Теменужка Петкова приеха в министерския съвет представители на Индустриалната търговска банка на Китай, която проявява готовност да финансира АЕЦ „Белене“. Седмица преди това пак в министерския съвет е имало среща и с представители на Китайската национална ядрена корпорация, които са заявили готовност да довършаат АЕЦ „Белене“. Снимка: Пресслужба на министерския съвет

Всичко китайско е най-евтино, включително атомните електроцентрали. Дори и АЕЦ „Белене” като китайска ще е по-евтина.
Точно това ще опита правителството.
Най-напред през лятото на 2016 г. министърката на енергетиката Теменужка Петкова съобщи, че има интерес към АЕЦ ”Белене” от частен инвеститор. Но не каза кой.
През декември миналата година правителството на Борисов в оставка съобщи, че Китайската национална ядрена корпорация е проявила интерес към АЕЦ „Белене”. На среща с китайски представители  в министерския съвет от правителството са представени следните условия:
Реализация на проекта на пазарна основа, без инвестиции от страна на държавата и без договори за дългосрочно изкупуване на произведената електрическа енергия.
Седмица по-късно премиерът Борисов, вицепремиерът Томислав Дончев и министърът на енергетиката Теменужка Петкова се срещнаха в министерския съвет с представители на Индустриалната търговска банка на Китай. Българската страна е повторила условията си, а китайците са  потвърдили готовността си да финансират проекта АЕЦ „Белене” при тези условия.

Звучи като приказка – идват едни китайци, плащат всичко, излиза по-евтино, и токът по-евтин, и строителство, и всичко. Първа китайска атомна в ЕС. Лошо няма. Стига евтиното накрая да не излезе по-скъпо.
Тия дни премиерът Борисов обяви пред журналисти, че „Единственият шанс да се реализира АЕЦ „Белене“ е приватизация.”
Щял да инспектира реакторите на площадката тия дни, телевизиите ще напълнят новините с него. Единият реактор вече е на площадката, другият щял да дойде август-септември. „Имаме стока за 3 млрд. лева, каза още Борисов. След като преди няколко години беше заявил, че имаме „гьол за 800 милиона”.
„С пари от бюджета няма да строим. Единственият вариант минава през публично-частно партньорство или приватизация на проекта с някакво държавно участие, каза още Борисов, без да споменава за китайците.

Досега този проект го почват и спират три пъти


Първият път при социализма централата я спряха по финансови причини. Дори официално се споменаваше думата „неикономична“, а като претекст използваха и доклад на БАН, че мястото е рисково от гледна точка на земетресения (което е самата истина).
Вездесъщият премиер Костов,  който според феновете му е решил всички проблеми на България, през 1998 г. се опита да размрази проекта, но не успя. Трудно се оказа и за такъв забележителен премиер.
Правителството на Симеон размрази проекта 2003 г., и не го доведе до никъде, освен до оценки и проучвания, именно защото са големи инвестиции с неясни цени на тока и възвращаемост. Впрочем, ако тогава бяха довършили централата – 2003-2008 – можеше криво-ляво и да излезе сметката за тока. Сега вече не излиза хич.

Тройната коалиция намери голям инвеститор с 49% участие – немския концерн RWE. Държавата обеща да изкупува тока за 15 години напред. Малко след като дойде Борисов на власт, RWE се оттегли от проекта с извинителни обяснение, че не било постигнато „финансово структуриране“ на проекта. В немския печат писаха, че RWE участва в рисков проект, с увеличаващи се разходи.

От „гьол” според Борисов през 2009 г., АЕЦ изведнъж стана стратегически проект, без който цената на тока щяла да поскъпне „18 пъти”. Той намери уж нови инвеститори, някаква измислена „Куантум груп” с индийци и пакистанци, и една финландска компания с 1%. И нищо не стана с частен инвеститор. А преди това Овчаров и министърът след него Димитров обещаваха 200 млрд. евро печалба за 50-60 години (впрочем, всеки може да вземе калкулатор и да смята при каква изкупна цена и колко дни в годината трябва да работи АЕЦ, че да се получи такава печалба – невъзможно).
Остана само руската страна като потенциален инвеститор. Изпълнителят „Атомстройкеспорт” беше готова да стане и инвеститор. Но през 2012 проектът пак беше спрян, защото е скъп. Това признаха и в руската преса.
Неприлично е да се предполага за

комисиони, рушвети и корупция,


но този фактор винаги го има в такива проекти. И той не помогна, обаче. Така се стигна до спешното изплащане на обезщетения на изпълнителя „Атомстройекспорт”, за които България беше осъдена от международен съд. И странно защо държавата не обжалва, не оспори лихви, а можеше да спести значителна част от присъдената сума. Борисов ударно избърза да изплати 1,2 млрд лева. Защо беше това бързане, може само да се предполага.

От година на година, заради аварията във Фукушима има повишени изисквания за сигурност и за застраховки. Така АЕЦ става все по-неизгоден проект.
„АЕЦ “Белене” крие икономически риск както за българите, така и за руснаците. А след аварията в японската АЕЦ „Фукушима 1” бурното развитие на ядрената енергетика по света не е възможно. Стойността на новото строителство на атомни централи е разорителна” – това заяви проф. Булат Нигматулин, зам.-министър на атомната енергетика на Руската федерация (1998 – 2002 г.), по време на кръгла маса в София през
2011 г. У нас опитите да построят централата продължиха още една година, докато правителството официално я спря през 2012 г., с една реч на Борисов в министерския съвет, в която той изреди всички рискове, и финансови, и екологически (виж тук).

Сега същият Борисов подновява проекта, предполага се с китайските инвеститори, без да е заявено официално.
Въпреки че държавата уж няма да се ангажира с инвестиции и цена на тока, тя ще има разходи за резервни и балансиращите мощности (нужни за всяка АЕЦ). Също и за съпътстваща инфраструктура (далекопроводите ще струват 1 млрд. – спори се дали в лева или в евро). Ядреният риск и отпадъците остават за нас и са цяла отделна тема. По изисквания на ЕС, след като имаме АЕЦ, трябва да си построим хранилище за ядрени отпадъци. Китайците няма да ги карат със самолети до Китай. И за хранилището не е ясно дали ще струва 1 млрд. – в лева или в евро. Накрая закриването и консервирането на централата, в далечна перспектива кой знае колко ще струва, като основният разход ще е на държавата.
Може да се предположи, че и този път от АЕЦ „Белене” нищо няма да излезе. Освен ако китайците не се окажат някакви фокусници. Ама нещо не е много успокоително да се правят фокуси с ядрена централа.

И това се случва в момент, когато централите от слънце и вятър драстично поевтиняват, и дават все по-евтин ток, докато се стигна в последната година дори до безплатен ток през лятото в някои страни.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.