Тереза Мей се заигра с огъня и се изгори

Тереза Мей. Снимка: от тв екрана

Изградила кампания върху своята „солидна и стабилна” личност, Тереза Мей убеждаваше британците да я преизберат за премиер, но изгуби облога; сега е под натиск да подаде оставка.
Според почти окончателните резултати нейната Консервативна партия губи абсолютното си мнозинство – знак за провала на стратегията ѝ. Тя бе свикала предсрочни парламентарни избори с цел да засили позициите си преди преговорите за Брекзит, насрочени за средата на юни. Но положението ѝ след вота е по-лабилно отвсякога.
Високата 60-годишна жена с късо подстригани сивеещи коси извади късмет, когато дойде на власт през юли 2016 г.: страната току-що бе гласувала за Брекзит – за всеобщо учудване, и резултатът от референдума принуди предшественика ѝ Дейвид Камерън да хвърли оставка.
Тогава Мей умело изигра картите си, стана фигура, вдъхваща доверие през този бурен период – с образа на сериозна и почтена жена, скромна и „прагматична“, както я описват симпатизантите ѝ, – и пое кормилото на страната в един от най-несигурните моменти в историята й.
Втората жена след Маргарет Тачър, заела премиерския пост, и пасторска дъщеря, тя си постави за задача да договори с Брюксел един „твърд“ Брекзит (макар че дотогава подкрепяше без особен ентусиазъм оставането в ЕС наред с Камерън), включващ подновяване на граничния контрол, за да се свие имиграцията.
През април ласкателни данни от анкети убедиха Мей, която не е свикнала да обикаля страната, че може да обяви предсрочен вот, въпреки че няма опит с изборни кампании.

„Самохвалка, която се издънва“

Но през последните седмици се очертаха слаби места – ненатрупала вещина в предизборните практики, тя избягваше да контактува с хората, придържаше се към подготвените речи, вместо да импровизира или да се пошегува, или дори да поговори с публиката, оставяйки впечатление за студенина и леко механично поведение.
Тя дори се изплъзна от телевизионен дебат лице в лице със своя съперник лейбърист Джеръми Корбин.
И на два пъти внезапно смени ориентирите – първо свика предсрочни избори противно на предишните си уверения, после рязко обърна курса по повод финансирането на социалните програми.

Тереза Мей и Ангела Меркел

„Ако бях седнал в Брюксел и Ви гледах с мисълта, че ще преговарям с Вас, бих си рекъл, че сте самохвалка, която се издънва, щом само замирише на бой“, подхвърли в разговор с нея коментаторът телевизионна звезда Джереми Паксман; междувременно песен, в която Мей бе наречена „лъжкиня“, стигна върха на класациите.
А „черната серия“ от кръвопролития, ударила страната – три нападения на джихадисти за по-малко от три месеца, изведе на повърхността въпроса за орязването на полицейските сили, което Мей осъществи като министър на вътрешните работи от 2010 до 2016 г.

„Труден човек“, но „заляга над работата“

Тереза Мери Брейзиър е родена на 1 октомври 1956 г. в Истбърн, крайбрежен град в Югоизточна Англия. Следва география в Оксфорд, където среща бъдещия си съпруг Филип, после работи за кратко в Bank of England. През 1997 г. Мей става депутат на консервативната партия в Мейдънхед, Южна Англия. От 2002 до 2003 г. е първата жена генерален секретар на консервативната партия.
През 2005 г. тя подкрепя Дейвид Камерън в похода му за завладяване на партията и получава през 2010 г. ръководния пост във вътрешното министерство, който заема до идването си на власт. Като вътрешен министър поддържа много твърда линия и към престъпниците, и към незаконните имигранти и ислямистките проповедници.
„Страшно труден човек е тая жена“, коментира бившият министър Кенет Кларк, депутат консерватор по времето, когато тя поема властта. Нейна сътрудничка, пожелала анонимност, я хвали като „невероятно работоспособна“ и „взискателна“, като изтъква, че Мей „мрази да рискува“.
След идването ѝ на власт нейни подчинени, потърсени за коментар от АФП, единодушно заявяват, че е „спокойна“, „заляга над работата“ и е „сдържан, но много достъпен човек“. Мей полага усилия да компенсира недостига на топлота с поредица интервюта, дадени по време на кампанията заедно с нейния съпруг. Не разкрива обаче кой знае колко – споменава, че обича походите и готвенето.
Изгладен и грижливо обработен профил с една-единствена нотка на фантазия – емблематичните ѝ вече обувки с леопардова шарка.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.