Стенограмата за КТБ показа, че срещу банката е имало заговор да се събори. Каква е ролята на Борисов?

Статия в „Ню Йорк Таймс“ със снимка на опашка пред банка описва ситуацията в България и изразява опасения, че кризата може да стане неконтролируема.

От разсекретената стенограма за КТБ поведението на Борисов оставя потискащо впечатление. Такава наглост трудно се понася.

6 юни 2014 г.

Читателят може да е забравил, но банкерът Цветан Василев и Бойко Борисов са се срещали в гаража на бившия към онзи момент премиер в къщата му в Банкя. За тази среща призна и Борисов и уточни, че е станала 2 седмици преди затварянето на КТБ, на 6 юни 2014 г.
Нека читателят си отговори на въпроса – защо банкерът Василев, вече под напрежение, се среща с бивш премиер, а не с действащия в онзи момент Орешарски? Или с главния прокурор? Признание ли е това, че Борисов има най-голямо влияние за банката?
Цветан Василев обяснява, че информирал Борисов как Делян Пеевски го изнудвал да му прехвърли активи и когато банкерът отказал, започнали атаките срещу банката. Защо на него? (По-късно Василев разкри още нещо – че Борисов му е пратил като човек за „свръзка” „котарака” Сталийски, с когото имат финансови разправии).

Атаката срещу КТБ започва тихомълком около два месеца преди тази среща на банкера с Борисов. Фирми, контролирани от Пеевски, спират да си изплащат кредитите към банката, а други започват да си прехвърлят сметките в други банки.
Неофициално определен кръг ВИП вложители в банката са посъветвани да си теглят парите още преди да се образуват опашките пред касите. Няколко седмици тече тихо обезкървяване на банката, с непрекъснато прехвърляне на сметки. А банката и без това е набълбукана с необезпечени кредити, много от които към кухи фирми, които финансират медии и др.

Вестниците на Пеевски започват да пишат непрекъснато за банкера Цветан Василев, че е измамник, слагат го с портрети на първа страница и заглавия, които внушават, че е откраднал парите на банката, че КТБ е пирамида. Банкерът заминава за Виена, вероятно уплашен за живота си. Както става ясно по-късно, там дава показания пред тамошен прокурор и депозира доказателства за атаките срещу него и банката.

13 юни2014

Вестникарските атаки срещу КТБ са доведени докрай чрез всички медии, след като по нареждане на прокуратурата качулати полицаи правят обиски в офиси на фирми на Цветан Василев в сграда на КТБ, където се помещава и ТВ 7, финансирана от банката. Като мотив е изтъкнат и предполагаем заговор от страна на Василев за убийство на Пеевски. Направо като криминален екшън. На атрактивната акция са поканени всички телевизии и тя влиза в новините.
Паниката пред гишетата на банката започва, образуват се опашки. Държавни фирми също започват да си теглят парите*, общини прехвърлят сметките си в други банки, като организирано действие на партиен принцип.

17 юни 2014 г.

След като БНБ мълчи пагубно 4 дни, Иван Искров обявява на пресконференция, че КТБ е ликвидна и финансово стабилна.

19 юни 2014 г.

По анонимен сигнал, за който има публикация във в. „Монитор” на Пеевски, прокуратурата иска отстраняването на Цветан Гунев, подуправител на БНБ и ръководител на „Банков надзор”, с мотив, че прикривал източването на банката. Две съдебни инстанции отхвърлят искането на прокуратурата, но това става по-късно, Гунев е отстранен от БНБ и излиза в отпуск. Това искане събаря банката окончателно. Същия ден тя иска помощ от БНБ, пари кеш (не безвъзмездно, разбира се), за да обслужи тегленията от сметките. БНБ отказва. На следващия ден, в петък, са изтеглени 350 млн. лева. За седмица от КТБ са изтеглени над 1 млрд. лева.

20 юни 2014 г.

Банката затваря и иска от БНБ да я поставят под специален надзор. В това време новата шефка на „Банков надзор” в БНБ Нели Кордовска успява да си изтегли от КТБ лични 64 хил. евро, ден преди да затворят банката, вечерта след работно време. Без да чака на опашка.
БНБ праща квестори и в следващите дни раздухва медийната кампания на Пеевски като съобщава, че в последните дни от КТБ са изнесени 220 млн. лева в брой, което по-късно се оказва измишльотина. Съобщава още, че липсват кредитни досиета за 3,5 млрд лева.
Точно когато КТБ затвори и там влязоха квестори на БНБ, Бойко Борисов, тогава в опозиция, гръмогласно се изказа пред медиите, че държавата е във фалит и правителството трябва да вика Международния валутен фонд да спасява положението. С това той наля бензин в огъня. Паниката, която и без друго беше обзела вложителите в банките, избухна. Пред Първа инвестиционна банка се образуваха опашки.

27 юни 2014 г.

За една седмица след затварянето на КТБ, от Първа инвестиционна банка са изтеглени над 1 млрд. лева, като само в четвъртък и петък са изтеглени 800 млн. лева. В петък, 27 юни и тази банка затваря в ранния следобед. В петък, събота и неделя текат спешни консултации и разговори между банкери, министри и политици. Свикан е консултативен съвет при президента в неделя следобед.

29 юни 2014 г.

На Консултативния съвет по национална сигурност при президента, Борисов няколко пъти настоява да се измести фокусът от банковите въпроси и да се премести в политиката.
От стенограмата става ясно, че преди срещата при президента Плевнелиев на Консултативен съвет по национална сигурност, е имало друга среща в БНБ на министри, политици, експерти на парламентарно представените партии и шефове на комисии в парламента и представители на банките. И на тази среща, както признават някои от участниците, БНБ предлага, а ДПС и ГЕРБ подкрепят идеята за „банкова ваканция”. Тоест – да затворят всички банки за неопределен период, за да спрат паниката. На практика така щяха да създадат по-страшна паника. БСП е против. „Банковата ваканция” е отхвърлена с помощта на Светослав Гаврийски, бивш шеф на БНБ, и към онзи момент шеф на „Алианц банк”, който се обявява категорично против идеята и дори казва, че неговата банка няма да се подчини на такова искане. Но ГЕРБ и ДПС поставят въпроса да има по-скоро предсрочни избори (Борисов и Местан вече са пили кафе в Кърджали) и това е цената, с която е отхвърлена банковата ваканция.

Следва срещата при Плевнелиев. От стенограмата става ясно, че вече е решено за оставка на правителството, макар някои да искат това да стане веднага. В стенограмата се вижда как Борисов пита лицемерно какви са били тези акции срещу КТБ, това било наливане на бензин в огъня. Някой помни ли репликата към Борисов за Цацаров – „Ти си го избра”. Защо ли Борисов е изненадан за прокурорските акции срещу КТБ?

За целенасочен удар срещу банката в тази стенограма говорят и политици, признава го и шефът на БНБ Иван Искров. (А защо Искров мълчи 4 дни, докато паниката събаря КТБ? Защо БНБ не подкрепя банката, за да не се стига до фалит? Седмица по-късно го прави с Първа инвестиционна). За целенасочен удар, който събаря КТБ,  твърди по-късно и бившият шеф на „Банков надзор” Цветан Гунев (виж тук). Тоест – няма никакво съмнение, само остава да се посочи кой го е организирал и кой как е участвал.

23 юли 2014 г. 

Правителството на Орешарски подава оставка. Борисов е постигнал целта си. Предизвиква предсрочни избори, с които идва пак на власт. Държавата плаща на вложителите депозитите до 100 хил. евро, общо към 4 млрд лева. Това става чрез гаранционен фонд, създаден със закон от парламента, напълнен от банките с парите на своите клиенти, чрез завишени такси. Шефовете на фонда се назначават от правителството и БНБ, така че реално държавата плаща фалита на КТБ.

Започва голяма делба на баницата

Цяла отделна тема е къде и как отидоха активите на банката, сред които дялови участия в БТК-Виваком, „Булгартабак”, заводи, обезпечения по кредити и др. Който имаше да връща кредити на КТБ, се облажи. Когато имаш да даваш на банка, която е фалирала, със сигурност си печеливш. Квестори и синдици един след друг разменят каквото могат, кон за кокошка. И така изчезват от активите на банката големите компании. Остават само дълговете. Сред щастливо отървалите се бяха вестници като „Труд” и „24 часа”, чиито шефове дори отказваха да подпишат нотариалните покани да си върнат кредитите.

Който може се урежда с цесии – много изгодно за онзи, който дължи на КТБ. Лесно е – намира някой, който има примерно 1 млн. в КТБ и гори. И му казва – аз ще ти купя вземането от банката, ама за 500 хил. лева. И така си погасява дълга, за сметка на вложителя, който все пак е щастлив, че е взел поне част от милиона си.
… В активите на КТБ е и банка „Виктория”, за която единственият купувач, одобрен от БНБ сега, в наши дни, се оказа щастливата бивша другарка в живота на премиера Борисов – Цветелина Бориславова.

Станишев поиска разсекретяване на още една стенограма

След публикуването на стенограмата от президента, Сергей Станишев, бивш лидер на БСП и един от участниците в срещите по време на банковата криза, написа до медиите какво се е случило преди това и посочи като най-важна срещата в БНБ преди консултативния съвет при президента.

„Кризата и развръзката се случиха преди това. При президента всички страни официализираха вече очерталото се споразумение – стабилност на банковата система срещу предсрочни избори. Все пак това заседание сложи край на няколко инфарктни дни, които можеха да завършат с политически предизвикана катастрофа”, пише Станишев (виж тук). Той припомня, че и преди опашките пред банките е имало съгласие за предсрочни избори, но Борисов се опитва да създаде по-тежка криза, за да извлече политически ефект.

„След изборите за Европейския парламент, спечелени от ГЕРБ на 25 май, на 5 юни Лютви Местан обявява, че предсрочни избори са възможни в края на 2014 г., пролетта на 2015 г. или октомври 2015 г., заедно с местните избори. ДПС предпочита вариант – декември 2014 г. По този начин той сложи край на кабинета Орешарски. На 6 юни като лидер на БСП се обявих за бързи избори, защото при липса на подкрепа от двете партии, застанали зад него, работа на кабинета би била агония. На 17 юни 2014 г., на извънредно заседание на КСНС, беше постигнато споразумение извънредните парламентарни избори да се проведат в периода 28 септември – 12 октомври 2014 г.”, припомня Станишев.

Според него е решаваща срещата в БНБ на 29 юни 2014 г. (преди срещата при президента), с участието на политическите сили, правителството и търговските банки. Стенограма от тази среща трябва да се разсекрети, призовава Станишев. На нея ръководството на БНБ представя варианта „банкова ваканция” като основен и неизбежен. ГЕРБ и ДПС подкрепят това. Вариантът „банкова ваканция” е на крачка от реализиране. „Дори е бил подготвен законопроект, който парламентът да гласува в неделя вечерта!“, пише Станишев.

––
* Към 2010-2011 г., когато Цветан Василев е любимец на властта, правителството на Борисов увеличава до близо 70% свободните средства на държавните компании в КТБ – по официални данни на министерството на икономиката, предоставени на медиите. Депозити и разплащателни сметки в КТБ имат най-големите компании като „Булгаргаз”, НЕК, „АЕЦ Козлодуй”, „ТЕЦ Марица-изток 2”, „Булгартабак”, „Кинтекс“ и др. До края на 2013 г. Василев открито е ухажван от властта. Обявяван за икономист на годината, банкер на годината, награди са му връчвани от вицепремиера Цв. Цветанов. Служебното правителство на Марин Райков през 2013 г. решава да се намалят държавните пари в КТБ и правителството на Орешарски малко по-късно започва да ги прехвърля на части в други банки.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.