Съветските похвати на демократа Саакашвили и тактиката на Русия

Грузинци протестират срещу действията на президента Саакашвили с плакати, на които пише “Не ме е страх”. Международната общност осъди въвеждането на извънредно положение в Грузия и не прие обвиненията, че за размириците е виновна Русия. Снимка: Ройтерс

Русия отбеляза тактическа победа в дългосрочната си стратегическа битка с ориентиращата се все повече към Запада Грузия. Това стана, след като лидерът на „революцията на розите“ в бившата съветска република, президентът Михаил Саакашвили, смаза грубо и брутално опозицията.

Саакашвили, изправен пред най-сериозната криза от идването си на власт с мирна революция преди четири години, в крайна сметка отстъпи пред искането на опозицията, като обявиindependent-logo2.jpg президентски избори на 5 януари вместо през следващата есен. Преди това правителството му беше заклеймено от международната общност заради грубите полицейски действия срещу протестиращите, при които пострадаха 250 души.

Телевизионни кадри показаха как опозиционни демонстранти са гонени, ритани и удряни от силите за борба с безредиците, след като правителството предприе мерки за прекратяване на продължилите пет дни мирни протести, в които участваха до 50 хиляди души.

Остава обаче да видим дали изявлението на Саакашвили ще бъде достатъчно, за да излезе от кризата и да спаси властта му. След като президентът – юрист, получил образованието си в САЩ, обвиняван във все по-автократично управление – обяви извънредно положение и прати командоси да затворят двете основни опозиционни телевизии, в столицата Тбилиси патрулираха войници. При акцията служители на медиите бяха заплашвани с оръжие. Докато трае извънредното положение новини могат да разпространяват само държавните медии. Училищата бяха затворени до следващата седмица, а митингите – забранени.

Саакашвили заяви, че съжалява за употребата на сила, но оправда извънредните мерки. Той обвини Русия, че е организирала преврат зад кулисите. „Руските специални служби активизираха дейността си в Грузия“, каза той в излъчено по телевизията обръщение няколко часа след като силите за борба с безредиците използваха палки, гумени куршуми, водни оръдия и сълзотворен газ, за да разпръснат протестиращите, призоваващи за оставката му.

„Страна, която разполага с много пари и с опит, е задействала машина за лъжи и механизъм за провокации“, каза той, преди да обяви изгонването на трима руски дипломати. Русия реагира бързо, като изгони трима грузински дипломати от Москва.

В сряда вечерта грузински държавни телевизии излъчиха подслушан, според тях, разговор между опозиционни лидери и представители на руското посолство в очевиден опит да подкрепят официалните обвинения, че опозицията е манипулирана от Москва. Отношенията на Грузия с Москва отдавна са напрегнати заради стремежа на бившата съветска република към членство в НАТО и ЕС. Кремъл показваше признаци на параноя, когато страни, които той традиционно смяташе за свой „заден двор“ – от Украйна до балтийските републики – се присъединяваха към западни стратегически организации или обявяваха намерението си да го сторят.

Поддръжник на опозицията в Грузия стои пред полицейския кордон около парламента в Тбилиси на 7 ноември. Мирният протест беше смазан брутално от президента Саакашвили. Снимка: Ройтерс

Действията на Саакашвили бяха осъдени остро от НАТО. Алиансът ще обмисли въпроса за членството на Грузия на среща в Букурещ през април. „Въвеждането на извънредно положение и закриването на медии в Грузия, партньор, с когото алиансът води интензивен диалог, е причина за особена загриженост и не отговаря на евроатлантическите ценности“, заяви генералният секретар на НАТО Яп де Хоп Схефер.

Председателството на ЕС призова всички страни в конфликта „да проявят необходимата сдържаност и да се въздържат от използването на думи и действия, които биха могли да задълбочат още повече политическата криза“. Москва заяви, че съпроводеното с насилие смазване на опозицията е показало нагледно „какво означава демокрация в грузински стил“ и призова ООН и Съвета на Европа да окажат натиск върху грузинските власти, за да прекратят използването на насилие. Русия обаче отрече обвиненията, че има нещо общо с вълненията в Тбилиси, и обвини Саакашвили, че се опитва да отвлече вниманието от вътрешните проблеми.

Международната реакция срещу грузинските мерки може и да е удобна за Русия, но твърденията за пряка руска намеса в събитията останаха на ниво спекулации. Макар Москва в миналото да се е намесвала прикрито – но грубо – в Грузия, според дипломати засега няма доказателства, че такъв е и случаят с вълненията в Тбилиси.

На среща в грузинското външно министерство на европейски дипломати бяха дадени подробности от подслушания разговор между двама руски дипломати и опозиционни лидери. “Това не е доказателство”, каза дипломат, присъствал на срещата. „Това е нещо, което дипломатите правят непрекъснато“.

Други дипломати казват, че Саакашвили може би разполага с други поверителни материали, за да докаже руска намеса. Въпреки това масовите протести, организирани от опозицията – разнороден съюз от 10 партии, обединяващ прозападно настроени групи с такива, изпитващи носталгия по съветските времена – явно са истинско народно движение. А опозицията се възползва от масовото недоволство от растящите цени и икономическите трудности.

В Брюксел заместник-министърът на отбраната Бату Кутелия заяви, че правителството му има „ясни доказателства, събрани от нашите специални служби, за пряка финансова помощ и указания от Москва. Събраните доказателства ще бъдат представени на международната общност. Имаме доказателство, че са дадени указания да се продължи с бунтовете и с опитите за сваляне на правителството. Аз разполагам с имена и с доказателства за конкретни трансфери на пари и на указания“.

От 2 ноември Опозиционният съюз организираше демонстрации пред парламента с искания за предсрочни избори и за промяна в избирателните закони, които да гарантират повече места за опозицията в парламента. Преговорите с правителствени представители бяха на ранен етап, когато Саакашвили издаде заповед за мерките срещу опозицията и очерни имиджа си на демократ. „Той реагира твърде остро точно когато преговорите бяха започнали. Паникьоса се“, каза западен дипломат в Тбилиси.

САЩ и редица европейски правителства симпатизираха на грузинското правителство, което тръгна по пътя на демократични реформи и пазарна икономика въпреки търговското ембарго, наложено от Русия. Освен това Москва подкрепя регионални сепаратистки движения в бившата съветска република в опит да дестабилизира правителството на Саакашвили.
Твърдата реакция на президента срещу демонстрациите обаче напомни на грузинците съветските похвати и по-специално използването на токсичен газ и потушаването със сила от съветската армия на мирния протест на опозицията през април 1989 г.

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.