Мажоритарните игри ще продължат. Какво ще стане?

Т. нар. патрЕоти и насипното дясно ще отпаднат от парламента, но това изглежда се харесва на мнозинството българи

Урна с бюлетини за парламентарните избори, с пропорционални листи. Снимка: Импакт пресгруп

ГЕРБ внесе законопроект за изцяло мажоритарни избори, ДПС го гласува в комисиите, за да влезе в пленарна зала. После ДПС се отметна и в пленарна зала гласува против, заедно с БСП и патрЕотите. Предстои ново гласуване след седмица.

Някои наблюдатели подозират от самото начало, че ГЕРБ само си играе с мажоритарни избори – предлага и гласува за такъв закон, защото знае, че няма да мине.
По-добре ли е или по-зле? Мнозинството българи предпочитат мажоритарни избори и са гласували за тях в референдума, но трябва да се знае нещо елементарно, което

може да се сметне с калкулатор:

– Ако страната се раздели на 240 избирателни района, един депутат ще се избира и с 3-4 хил. гласа. Защо? Защото при около 50% избирателна активност, за избор на един мандат ще се падат средно 12-13 хил. гласа, разделени между няколко кандидат депутати. На втори тур на някои места ще се явяват да гласуват и по половината от тези 12-13 хил. гласували на първи тур. Тоест ще се избира депутат с няколко хиляди гласа. Но това е при среден брой гласоподаватели на мандат. Районирането няма да бъде равномерно, ще има избирателни райони с по-малко и с повече гласоподаватели. Така на места ще избират депутат не с 3-4 хил., а може би и с 2 хил. гласа. Не преднина, а общ брой гласове на втори тур. Всеки може да си представи какво става с купуването на гласове и гласоподавателите екскурзианти.

Как може да се предотврати това?
Донякъде може да се предотврати само с предложението от БСП за наполовина мажоритарно гласуване. Тоест – 120 мандата се избират мажоритарно. Тогава един избирателен район ще има средно 25-26 хил. гласоподаватели при около 50% избирателна активност. Тоест, купуването на гласове ще има по-малка роля.

По-добре ли е без националисти и реформатори?

– При изцяло мажоритарна система естествено ще отпаднат повечето малки партии. Това в много отношения е положително, защото сега има поредици от безпринципни коалиции. Нито Симеонов, нито Каракачанов, нито Сидеров имат шанс в мажоритарни изобри. Много трудно ще се промъкне някой от тях на втори тур. А на втори тур някой от тях може да спечели срещу кандидат на ГЕРБ или БСП, само ако насреща си има напълно неизбираем кандидат или доказан престъпник. Няма да има толкова луди в двете големи партии, да излизат с неизбираеми хора на мажоритарни избори.

По същия начин ще отпаднат т. нар. реформатори, „Да, България” и др. подобни. Избирателят може да е забравил, но и един Иван Костов получи в София по-малко гласове от Георги Кадиев от БСП в своя избирателен район. Какво остава за Радан Кънев, хеле пък генерал Атанасов, дори като представител на братска коалиция с „Да, България”. Повечето хора изглежда предпочитат в парламента да няма патрЕоти и реформатори. Това личи от резултатите от референдума. (Впрочем, и идеята за уседналост в парламентарни избори, предложена в проектозакон на служебния кабинет, на референдум ще срещне подобна подкрепа, както на мажоритарното гласуване).

Какво ще последва?

Ако се приеме мажоритарно гласуване, големите партии ГЕРБ и БСП ще асимилират по-малките. Хора като Москов, Лукарски или други, отбрани от насипното дясно, ще станат кандидат депутати на ГЕРБ. Както вече се е случвало с Методи Андреев или невероятния Спас Гърневски, минал през куп партии, сега депутат от ГЕРБ.
Но при мажоритарни избори подборът ще е по-сериозен, няма как неизбираеми да се возят на влака на Борисов, той няма да рискува.
Така и БСП ще си подбере хора от АБВ и др., от гражданска квота.
Мажоритарните избори са нож с две остриета.
Другият ефект е, че дават по-стабилно мнозинство, за добро или зло. Дори когато една партия няма мнозинство в парламента, мажоритарната система дава сериозна преднина на водещата с 2-3 процента политическа сила. Всеки може да види това на последните избори във Великобритания. Консерваторите имат 13,6 млн. гласа срещу 12,8 млн. гласа на лейбъристите, но разликата им в брой депутати е 318 на 262, тоест близо 20% повече места.

Това ще рече, че у нас, след дългото си управление, ГЕРБ може да загуби следващите избори. И дори да е с малко загубата, БСП може да спечели мнозинство в парламента. Затова не изглежда сериозно намерението на ГЕРБ да въведе мажоритарни избори. По-скоро е популистко заиграване.

И в момента ГЕРБ може да постигне разбирателство с БСП да направи наполовина мажоритарни избори – за 120 депутати. Но и това няма да направи. Ще продължат игрите тоя не иска, оня не иска, ще гласуваме, няма да гласуваме.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.