Неприятни изненади за Путин в „Пряка линия“

Зрителски въпрос към Путин: Кога ще престанете да нарушавате Конституцията, която разрешава два президентски мандата? Снимка: от тв екрана

„Три президентски мандата, стига толкова!“, „Кога ще престанете да нарушавате конституцията?“ – коментари на недоволни руснаци смутиха днес годишния телевизионен диалог в пряк ефир на руския президент Владимир Путин с граждани, появявайки се на екрана пред очите на милиони телевизионни зрители, предаде Франс прес.

Предаването „Пряка линия“, което е много добре подготвено и в което всичко е предвидено до последната подробност, така че обикновено протича гладко, кани руснаците да задават въпросите си директно на държавния глава, основно чрез есемеси.
Въпросите, получени на тазгодишното 15-о издание на пряката линия, бяха над 2 милиона, като някои от тях, особени критични, се появиха в синя рамка в дясната част на екрана на обществената телевизия.

„Путин, наистина ли смяташ, е народът вярва на този цирк с тези изфабрикувани въпроси?“, прочетоха зрителите на това изключително гледано предаване. „Довиждане, Владимир Владимирович!“, се изписа след това на екрана. Няколко минути по-късно синята рамка изчезна.

Разговорът на руския президент с граждани на страната в пряк ефир се състоя три дни след ареста на над 1720 души, излезли на улични протести в столицата Москва и други големи градове по призива на опозиционера Алексей Навални. Държавният глава обичайно отговаря на подбрани въпроси по широк кръг теми – от пенсиите до международното положение.

Владимир Путин не даде директен отговор на въпроса дали ще бъде президент на Русия догодина по същото време, казвайки само, че руският народ може да реши кой ще го наследи на поста. Завършвайки днешния си станал вече традиционен телевизионен диалог със своите съграждани в пряк ефир, Путин умело отклони преки отговори на няколко въпроса за политическото си бъдеще.

Широко разпространено е очакването, че 64-годишният руски президент ще се кандидатира за нов шестгодишен мандат на изборите през март догодина, но той все още не е обявил намеренията си. Путин вече изкара два президентски мандата между 2000 и 2008 г., после бе премиер в периода 2008-2012 г., за да се завърне отново в Кремъл, след като руснаците го избраха отново за свой държавен глава през 2012 г.

Руският президент сам подбра от записаните зрителски въпроси този дали подготвя свой наследник. Отговорът му бе, че има някои лични предпочитания, но добави: „Първо, аз все още работя“, а после продължи: „Това трябва да определи избирателят, руският народ“. Според него следващият президент ще трябва да реши задачата за повишаване на доходите на населението. „Трябва да се избавим от нищетата… но това може да стане изключително чрез развиване на нашата икономика с адекватни темпове“, подчерта Путин.

Той избегна отговора и след като въпросът бе поставен по друг начин: дали това е неговата последна среща с народа в пряк ефир. Руският президент призна, че се отнася положително към политическото дълголетие, ако то съответства на законите на страната. „У нас в този смисъл никой не е нарушавал закона“, посочи той. Запитан за състоялите се тези дни улични протести в редица руски градове, Путин отговори, че ги смята за здравословен знак за демокрацията, но побърза да добави, че те не бива да се използват като провокации.

Руският президент изрази готовност да работи с всички политици, които искат да помогнат за подобряване на живота на хората, но обвини неназовани опозиционни лидери, че“експлоатират икономическите трудности (на Русия), вместо да предлагат решения“. В същото време Путин обвини британското обществено радио и телевизия Би Би Си, че прави пропаганда на руския опозиционер Алексей Навални – организатор на неразрешените протести в понеделник, завършили с голям брой арести.

Руският президент Владимир Путин заяви днес, че Джеймс Коми по нищо не се различава от Едуард Сноудън и затова Русия е готова да предостави политическо убежище и на бившия директор на ФБР. Путин окачестви като странно решението на Коми да запише тайно свой разговор с американския президент Доналд Тръмп и после да го предаде на медиите чрез свой приятел.

Той каза, че в случая Коми е действал „не като ръководител на спецслужба, а като правозащитник, който защищава определена позиция“, след което саркастично добави, че ако Коми бъде изложен на преследвания, Русия е готова да му предложи политическо убежище. „Той трябва да знае това“, отбеляза руският президент.

По повод разследванията във Вашингтон за евентуална руска намеса в президентските избори в Съединените щати през 2016 г. Путин каза, че в показанията си пред комисията на Сената по разузнаването Коми не е представил никакви доказателства за такава намеса, предадоха Ройтерс и ДПА. По думите му Русия не възприема САЩ като свой враг, а раздухваната сред американците антируска истерия е плод на вътрешните борби сред американското ръководство. Според него на тези борби се дължи и вчерашното решение на Сената във Вашингтон за налагането на нови санкции срещу Москва заради намесата й в изборите.

На „пряката линия“ Владимир Путин декларира, че Русия и нейните граждани желаят отношенията със САЩ и американците да се нормализират, но обвини Вашингтон, че има интереси навсякъде по света и навсякъде се намесва. Руският президент изброи, че неговата страна би могла да си сътрудничи със Съединените щати в контрола върху неразпространението на ядрените оръжия и в борбата с негативните влияния върху околната среда и срещу бедността, като по думите му именно бедността е един от източниците на радикализма и бедността. Путин изрази надежда, че САЩ ще играят конструктивна роля за намирането на изход от кризите в Източна Украйна, Сирия и Близкия изток като цяло.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.