Меркел: Хелмут Кол беше точният човек в точния момент, когато ветровете на промяната задухаха над Източна Европа

Хелмут Кол. Снимка: ДПА/БТА

На 87-годишна възраст в дома си в Лудвигсхафен, Югозападна Германия, почина бившият германски канцлер Хелмут Кол, съобщи в. „Билд“, цитиран от Франс прес. Хелмут Кол бе канцлер на Федерална република Германия от 1982 до 1990 г., а след това на обединена Германия от 1990 до 1998 г.

16-годишният мандат на Кол е най-дългият за германски канцлер след Ото фон Бисмарк. Смятан е за главен архитект на обединението на Западна и Източна Германия. Бил е движеща сила за въвеждането на европейската валута евро, убеждавайки скептичните германци да се откажат от дойче марката, отбелязва Ройтерс. Кол бе в лошо здраве и в инвалидна количка след лошо падане през 2008 г.

Бившите президенти на САЩ Джордж Буш баща и Бил Клинтън го определят като „най-големият европейски лидер от втората половина на 20-и век“.Хелмут Кол беше точният човек в точния момент, когато ветровете на промяната задухаха над Източна Европа през 80-те, каза тази вечер в Рим канцлерът на Германия Ангела Меркел, цитирана от Асошиейтед прес.

По думите й той е разбрал, че има исторически шанс да се преодолее десетилетното разделение на Германия и го е използвал. Според нея с умелите си държавнически действия той е спечелил доверието на германските съседи и е осигурил мирно обединение.

Кол беше шанс за всички нас, германците, добави Меркел, която е израснала в бившата ГДР (комунистическа Източна Германия) и подчерта, че собственият й живот се е променил радикално благодарение на Кол, за което тя дълбоко му е благодарна, предаде Франс прес.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер се изказа с дълбока тъга за кончината на бившия канцлер на ФРГ. „Хелмут Кол бе велик европеец и един много добър приятел“, написа люксембургският политик в социалната мрежа „Туитър“, след което направи и изключително лично признание: „Моят наставник, моят приятел… изключително много ще ни липсва“.
В знак на почит към паметта на „стария канцлер“ Юнкер нареди флаговете на институциите на Европейския съюз да бъдат спуснати наполовина.

„Архитект на обединена Германия и френско-германското приятелство. С Хелмут Кол губим един велик европеец“, написа държавният глава на Франция Еманюел Макрон в социалната мрежа „Туитър“. Съответният коментар бе публикуван заедно със снимка на Кол и вече покойния френски президент Франсоа Митеран.

Бившият президент Джордж Буш-старши нарече Кол „един от най-великите държавници на следвоенна Европа“. Той описа „стария канцлер“ като „истински приятел на свободата“, посветил живота си на задачата за укрепване на демократичните институции в страната му и извън нея.

Още един американски президент си спомни за Кол в този тъжен за света ден. „Той бе призован да отговори на някои от най-монументалните въпросите на своето време“, се казва в изявление бившия държавен глава на САЩ Бил Клинтън. „С правилните отговори, той постигна обединението на една силна, просперираща еврозона и създаването на Европейския съюз“, се казва още в текста.

Клинтън, който бе президент в периода 1993-2001 г., припомни посещението си в Берлин след обединението. „Никога няма да забравя как през 1994 г. минах с него през Бранденбургската врата. Имаше масов митинг от източната страна и аз видях реална надежда в очите на десетки хиляди млади хора. Знаех, че в този момент Хелмут Кол е човекът, който може да им помогне да реализират мечтите си. Историята показва, че той е постигнал това“, сподели бившият американски президент.
Заедно със съпругата си Хилъри той поднесе съболезнования на семейството на починалия, а също и на целия германския народ.

Държавният глава на Руската федерация Владимир Путин поднесе съболезнования на президента на ФРГ Франк-Валтер Щайнмайер и канцлера Ангела Меркел във връзка със смъртта на бившия германски лидер.
Путин подчерта, че с името на Кол се свързват най-важните събития от съвременната германска история. Заемайки дълги години поста на канцлер, Кол е изиграл ключова роля за прекратяването на Студената война и за обединението на Германия, отбеляза руският президент.

„Имах щастието лично да общувам с Хелмут Кол. Искрено се възхищавах на неговата мъдрост, на способността му да взима обмислени, далновидни решение дори в най-сложните ситуации. В Русия ще го помним като принципен поддръжник на развитието на приятелските отношения между нашите страни, и като човек, който има огромен принос за засилването на взаимноизгодното двустранно партньорство и добросъседство“, се казва в изявлението на руския държавен глава.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг описа Кол като „олицетворение на обединена Германия в една обединена Европа. Когато падна Берлинската стена, той бе там. Един истински европеец“.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху отдаде почит на „стария канцлер“, признавайки го за „един от най-големите приятели на Израел“, който бе „напълно ангажиран“ със сигурността на еврейската държава.

Новината за смъртта на Хелмут Кол не остана без отзвук и на Балканския полуостров. В специално изявление от Министерството на външните работи на Гърция бившият германски канцлер е описан като лидер „с чувство за историческа отговорност, който доведе до осъществяването на историческото начинание за мирно обединение на Германия“.
„Той бе една от най-емблематичните личности в следвоенна Европа, и един от архитектите и визионерите на европейското обединение, който работеше за утвърждаването на мира и демокрацията в Европа“, се казва още в текста от външнополитическото ведомство в Атина.

По БТА и Фокус

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.