Пъргавият меринджей Боршош и милионите, които потъват в НДК

През януари 2017 г. директорът на НДК Мирослав Боршош направи пиар кампания да обяснява какви велики реформи ще извърши в двореца и да обоснове искането на пари от държавата. Във фоайето беше сътворена арт инсталация от отпадъци и реквизити от мазетата на НДК. Боршош свика там пресконференция. Снимка: e-vestnik

Мирослав Боршош явно е стъпил някъде накриво пред Шиши и „Труд“ са го емнали: „Боршош и Ко. брулят здраво ремонта на двореца. Никой не знае къде са потънали 10 млн. лв., отпуснати от правителството. В същото време на фирмата, спечелила търга за ремонта – „Галчев инженеринг“, не е платен и лев.“

Това, че го пише „Труд“, не значи, че непременно е лъжа. В някои области, в които Пеефски няма интереси, вестникът си позволява да каже и някоя истина. Но те такива области останаха малко.

Нечовешко е и е невъзможно да гледаш как десетки зле охранявани милиони, отпуснати за ремонта на НДК, те заобикалят. Още 28 млн. отпусна правителството вчера, а има надежда и още да отпуска, поне Боршош има желание. И яко се е развихрил. Къртел мраморни настилки и скъпа керамика, заменял ги с еднотипен гранитогрес. В Зала 3 свалил и дал на вторични суровини скъп алуминиев таван италианско производство, напълно актуален и в момента. Уж за да се подобри акустиката. Обаче според специалистите акустиката си била съвсем добре. И така таван от 1500 кв. на стойност къде 150 хил. лева отишъл на боклука.

Кажете с какво е по-различен Боршош от циганина, който краде капак на шахта и взема пет лева от вторични, а нанася щети за 50 лв.! Не, аз ще ви кажа. Различен е с това, че има достъп до десетки милиони, а циганинът има достъп до шахти и жици само. Друга разлика няма. На практика Боршош е един високотехнологичен циганин. Много българи са така и имам чувство, дано ме лъже, че при това управление нарастват в геометрично прогресия.

През декември 2016 улиците на София бяха украсени с портрета на Боршош на корицата на списание „Форбс“ на български, което представяше директор на държавни пари като преуспял частен предприемач. Снимка: e-vestnik

„Прокуратурата, пише „24 часа“, е образувала досъдебно производство за неправилно изразходване на средства, дадени за ремонта на НДК… Разследването, което е срещу неизвестен извършител, е започнало след сигнал, но от прокуратурата отказаха да кажат от кого. До момента Мирослав Боршош не е викан като свидетел…“
Нищо, нищо. Ще го викнат направо като обвиняем. Боршош не е такъв, че да гледа като свидетел как едни 45 млн. (досега) го заобикалят. Малко българи са готови да са просто свидетели в такава ситуация.

Но ми прави впечатление колко са неинформирани колегите. Прокуратурата не им казала кой е подал сигнала?! Добре, аз ще им кажа – Калоян Стоев. Под това име Блъсков ни съобщава новините, които го е срам да ни съобщи под собственото си.

Ама тя и прокуратурата е не по-малко неинформирана от колегите. Неизвестен извършител? В дописката на „Труд“ се посочваше директно: „Боршош и Ко. брулят здраво ремонта на двореца.“ Е, да, брулят не означава непременно крадат. Можеш да обрулиш орехите, но да не ги занесеш дома. Но с малко фантазия не е трудно да се схване, че случаят не е такъв.

Коледният брой 2016 г. на списание „Форбс“ на български беше с Мирослав Боршош на корицата и няколко страници, които обясняваха какъв велик реформатор е. Харченето на държавни пари се представя като висша форма на мениджмънт в списанието за предприемачи.

От reduta.bg
От reduta.bg

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.