Правителството дава 30 млн. лева за самолетни билети на компрометирана фирма

Правителството дава пари за самолетни билети двойно – веднъж има обществени поръчки за по 1-2 милн. по министерства, а наведнъж още 30 млн. за държавната администрация. 2 фирми са постоянните печеливши на търговете. За билети, които може да резервират и купуват секретарките. Снимка: архив e-vestnik

Скандална поръчка за 30 млн. лв. за самолетни билети за цялата държавна администрация, отива във фирмата „Атлас Травелс”, след като вече по министерства има осигурени пари за същото, с по-малки поръчки, между 1 и 2 млн. лв. на ведомство. Това съобщи вестник „19 минути”.

Вестникът от няколко години следи как въпросната фирма печели обществени поръчки. Избраният изпълнител „Атлас Травелс” е „пропуснал” да отбележи, че има прекратени поради установени нарушения поръчки и „виновно неизпълнение” и то не от едно или две ведомства. „Пропуснали” са да го отбележат и в Министерството на финансите, което щедро налива парите от джобовете на данъкоплатците, съобщава вестникът.

Сегашният шеф на кабинета на премиера Румяна Бъчварова като министър на вътрешните работи в кабинета „Борисов” 2 на 19.10.2016 г. прекратява 3-годишен договор за самолетни билети с „Атлас Травелс” (вестник „19 минути“ публикува и писмото на МВР – виж тук). „Прекратявам договора поради виновно неизпълнение на задълженията Ви по същия”, пише Бъчварова до Евгения Манолова, управител на „Атлас Травелс“ ЕООД. Фирмата не е представяла по два и три варианта за билети, както е записано в договора, не е обявявала цени, а при нарочна проверка защо го прави от МВР „е установено, че Атлас Травелс не е предложило самолетни билети по най-ниски цени, а като максимални нетни стойности”. Което пък е нарушение на договора между министерството и фирмата, защото тя е гарантирала минимум пари за билет.
През март 2015 г. авиокомпанията „България ер“ отнема правата на „Атлас Травелс“ за издаване на техни самолетни билети.
Според проучването на вестник „19 минути“, на големия търг за 30 млн. лв. на Министерството на финансите цените на „Атлас Травелс” също не са били най-добрите, а именно това е записано като основно изискване към кандидатите.

През 2015 година „Атлас Тревълс“ печели някои търгове за обществени поръчки, като се регистрира като кооперация на инвалиди. Това по закон дава предимство и ако има една такава фирма в търг, поръчката се дава на нея.

В сайта на Агенцията за обществени поръчки се вижда, че „Атлас Травелс” е печелил много от поръчките за самолетни билати на различни ведомства (виж тук справка за част от поръчките). А някои от договорите са прекратени, поради подобни причини, както случаят с МВР. Например по договор на „Атлас Травелс” с Министерството на регионалното развитие и благоустройството за 1,2 млн. лв. (1 млн. без ДДС). Както се вижда черно на бяло от факсимилето, в графата „Причини за прекратяване на договора” е записано: „установени нарушения”. Подписала се е Сийя Николаева, главен секретар на МРРБ.

Още един случай – ведомство, което не е министерство, но е важен държавен орган и независим регулатор – Комисията за финансов надзор. Тя също прекратява договор с „Атлас Травелс”. Скандалното е, че това става само 2 месеца след подписването при изпълнение едва на 18,63% от него. Защо? „На основание чл.16 от договора за пет неизпълнения, а на основание чл.20 от договора при разваляне на договора по вина на изпълнителя, същият дължи неустойка…”. Оказва се, че изпълнителят дори не е предоставил фактури за последните си две дейности, както установява проверката и е записано в документа, подписан лично от тогавашния шеф на КФН Стоян Мавродиев.

„Какво би могло да мотивира предоставянето на 30 млн. лв. народна пара със затваряне на очите от страна на държавата и то на фирма, която многократно е доказала, че не се справя с изпълнението на далеч по –малки договори?” – пита вестник 19`. Във вестника засега не са получили отговор от Министерството на финансите.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.