Високоморалното роднинство в европарламента и Мария Габриел

Европейският парламент е високоморална институция. Имат си Кодекс за поведение на евродепутата. Евродепутатите подават декларации за финансов интереси. Ако подадат неверни или непълни данни е налице нарушение на въпросния кодекс.

Мария Габриел не е декларирала близо 50 000 евро финансов интерес за 7 години ползването на евтино общинско жилище, предоставено от фирма на Столична община (виж тук подробности в „Биволъ„). Има отчетливи и доказуеми данни за нарушение на Кодекса на поведение, които поне частично са признати от Габриел.

Нарушителите на Кодекса на поведение се санкционират от Президента на ЕП. Той, и само той, може да се обърне към Консултативния съвет за кодекса за поведение и да поиска от него мнение при наличие на данни за нарушения.

Консултативният съвет провежда собствено разследване, изслушва провинилия се и може да се допитва до външни експерти. Мнението на Консултативния съвет е препоръчително и на неговата база Президентът на ЕП може да вземе решение да накаже сгафилия евродепутат.
Може да го направи, но може и да не го направи. Може да сезира Консултативния съвет, но може и да не го сезира. Няма разписано задължение да го направи непременно.

Вече трети ден пресофисът на Президента на ЕП подминава с мълчание настоятелните ни запитвания дали ще се сезира за нарушение след данните за #стокирането на Мария Габриел и облагата от евтиния общински апартамент, която не е декларирана.

В момента президент на ЕП е Антонио Тажани от партията ЕНП. Кандидатката ни за еврокомисар Мария Габриел, изпратена от ГЕРБ в Европарламента, също е от ЕНП и дори е зам.-председател на парламентарната им група.

Съпругът на Мария Габриел се казва Франсоа Габриел и е член на политическия кабинет на Антонио Тажани – президент на тази високоморална институция, пазител на Кодексите, Етиката и както се вижда, на #стокирането.

От фейсбук страницата на „Бивол“

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.