По-страшното с Жотева не е, че е арогантна, а че е неграмотна

Бетина Жотева. Снимка: от тв екрана

Повечето читатели се възмущават на арогантността на Бетина Жотева, която директно заплашва журналистка (виж тук).
Но по-страшна е нейната неграмотност. Става дума за човек, който е бил журналист в БНТ, кореспондент в Белград и Брюксел, консултант по медии в представителството в Брюксел, говорител на Външно министерство и др.
И тази привидно опитна в професията и медиите жена, накара всички да онемеят пред нейното невежество.

След като е пуснат запис, в който се чува, че тя заплашва журналист, вместо някакво извинение (а в такива случаи дори се подава оставка), тя обясни пред тв камерите, че щяла да съди „дълго” журналистката. Подала жалба в прокуратурата срещу нея.
Тук трябва да се подчертае, защото не всички са наясно как седи въпросът юридически, че до прокуратурата се подава сигнал (а не жалба), когато има извършено престъпление.

Какво е престъплението на Къдринка Къдринова, журналистката, която е заплашвана от Жотева? Тя е задала въпрос дали Жотева е лобирала пред чужди посланици за закриването на радио „България” (предаванията на чужди езици), намесвайки името на външната министърка Захариева, която уж била за закриване. Въпрос, зададен пред микрофон в заседание на парламентарна комисия. Това е не само право, а и служебно задължение на журналиста – да задава въпроси.

Но според Бетина Жотева, член на Съвета за електронни медии, това е престъпление. Престъпление е да й задават въпрос. Според нея това било фалшива новина. Въпрос на журналист е фалшива новина и престъпление.

Интересно по кой член от НК го е квалифицирала г-жа Жотева? За да пишеш до прокуратурата, би трябвало да се позовеш на някой член от кодекса. Вярно, че България е на дъното по свобода на печата в ЕС, но все още задаването на въпроси от журналист не е криминализирано.

Заплахите към журналистката са продължени и от екрана на телевизията, вместо извинение.
Освен с прокуратура, Жотева заплашва и със съд. Вероятно ще заведе гражданско дело? Може би за нанесени неимуществени вреди? Съдейки по обърканите заплахи на Жотева, тя едва ли знае за какво точно може да съди журналистката. Важно е да излее възмущението си от нея, прокуратурата и съдът са й под ръка, веднага ще ги стовари върху дръзналата да задава въпроси.
Нападките й продължават – срещу нея имало „активно мероприятие“. Да не би някой агент на ДС да е проговорил с устата на Жотева тези заплахи, за да предизвика коментарите срещу нея? На това му се вика „гьонсурат“. Жотева твърди също, че срещу нея има и „платена“ кампания във Фейсбук. Точно от обратното се оплакват потребители във Фейсбук – че постове и линкове с коментари за Жотева са докладвани анонимно за съдържание, което нарушава правилата на социалната мрежа, без да има нарушение.

Тази история щеше да бъде смешна, ако не е тъжна. Можем да се посмеем на невежеството. Но това невежество е облечено с власт. Жотева е член на Съвета за електронни медии. На това равнище на грамотност е СЕМ в момента.
Положението е калинково. Жотева е назначена от бившия президент Плевнелиев, а още няколко жени с по-съмнителен опит в медии от нея, са назначени от ГЕРБ. И тези жени ще избират шеф на БНТ в скоро време. Или по-вероятно ще гласуват онзи, когото им посочи вожда.
Как иначе?

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.