Болт на недоверие за премиера Борисов

Иво Инджев

Най-овластеният човек в държавата, тесният специалист по въпросите на охраната в държавата и по опазване на най-важните личности (като Тодор Живков и Симеон Сакскобургготски) ме хвърли днес в тревога от върха на своята компетентност по темата за болтовете на автомобилите, които”много често” се развивали в движение. Ей така. Много често се развивали…

Да го беше казал друг, да се отнеса с безразличие или насмешка. Но пак да кажа: съобщението беше направено тази сутрин по Нова телевизия лично от експерта Бойко Борисов.

Оставете другото, ами той уточни, че това естествено саморазвиване на болтовете се отнасяло не за какви да е автомобили, а тъкмо за колите на Националната служба за охрана (НСО). Иначе казано онези автомобили, които возят на вай-важните клечки в държавата.

Ако колите на НСО страдат “много често” от саморазвиване на болтовете, какво да кажем ние простосмъртните? Направо сме за гробищата (вкл. автомобилните) с нашите небронирани, непроверявани всеки ден автомобили, за чиито сигурно завъртени болтове никой не се подписва всеки ден.

Освен всичко друго научихме, че работата в НСО и возенето на “елита” е като при скачането с парашут: падащият от небето сам си го сгъва и удостоверява този факт с подписа си, за да се знае, че сам си е виновен, ако му се оплетат въжетата (и авторът се е подписвал, когато беше мобилизиран през 1982 г. и пуснат съответния брой пъти от въздуха като чувал с картофи с парашут от времето на Втората световна война след обучение от две – три седмици).

Изявата на Борисов е перифраза на стария виц от времето на НРБ, който иронизираше: “ като знам какъв съм инженер ме е страх да отида на лекар”. Т.е. като узнах сега каква е сигурността при Националната служба охрана ме е страх да се возя на каквото и да било вече, а на собствената си непроверявана всекидневно откъм болтове кола пък най-вече!

Ако от моя намек дотук сте останали с впечатлението, че премиерът говори глупости и вреди на усещането ви за сигурност, значи все пак сте здравомислещ читател. Ако не – значи ставате за министър-председател в побърканата ни държава, в която от най-високо място ви информират най-сериозно, че гарантите за живота на политическия елит са тези, които “много често” го застрашават. Не някакви терористи,” протестъри”, “кърлежи”( по израза на Борисов по отношение на едни политически конкуренти) и друга измет, а тъкмо офицерите от НСО се оказват най-голямата всекидневна заплаха за здравето и сигурността на безценните им клиенти.

Не случайно Радой Ралин казваше за чайките, съветските лимузини (прекопирани от американския оригинал), с които возеха най-важните велможи в НРБ:

“ Качете се на тротоарите-

минават чайките на другарите”.

Валидно е днес за мерцедесите на онези с метресите (да се чуди човек как е оцелял например Първанов, който обикаляше като луд с колите на НСО да си гради партийката АБВ, пък и за метресите му писаха едни лоши медии). Опасно е при това и по “технически причини”, както ни съобщава премиерът. Видите ли на пътя кола на НСО, бягайте встрани. По-добре да се прекатурите в дерето, отколкото да ви прасне брониран мерцедес с бясна скорост и с развити болтове. Фантазията ми може да е развинтена, но по-добре така, отколкото да е бедна и да поема риска да съм наблизо, когато минават днешните “чайки на другарите” с развинтените болтове.

Освен всичко друго Борисов навира в миша дупка клеветниците, които многократно твърдяха, че бил страхлив. Оказва се, че е храбър до полуда, че и оттатък нея! Да се возиш всеки ден на автомобили с потенциал да катастрофират (“много често”) и да знаеш за тази опасност е признак за мъжество, с каквото не могат да се похвалят обикновените хора в трамваите например (колелата им са железни, движат се по релси и сигурността на пътуващите е в кърпа вързана, не е като в онези опасни за живота мерцедеси).

Ако можеше на премиера да му се гласува след това изказване болт на недоверие той би изпаднал от властта като гайка с пренавита резба, износена от прекаленото търкане на кожените салони на мерцедесите. Но не може. Охранителят е този, който определя правилата в тази държава. Така че ще се друсаме по пътя на европейското ни развитие с развити болтове докато Той не реши отново кога точно да скочи на някой завой от кариерата си.

Правил го е вече цели 4 пъти, т.е. “много често” и нямаме основание да се съмняваме, че отново ще се саморазвинти. Защото е световен шампион в тази дисциплина- нещо като нашенски Юсеин Болт в бързото бягане (от отговорност по пистата на личното му политическо оцеляване).

От ivo.bg

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.