Публикации за банката на Петя Славова се потвърждават. Прокуратурата мълчи

Съд оправда журналиста Иван Бакалов за разследване на престъпления в „Инвест банк“

Петя Славова. Снимка: Бургасмедиа

Петя Славова загуби делото с иск за 100 хил. лева срещу журналиста Иван Бакалов и на втора инстанция. В поредица публикации той разкриваше криминални загадки и престъпления в банката.
Въпросът е – след като съдът е намерил, че публикациите му за „Инвест банк” на Петя Славова не са клевета, какво мисли да прави прокуратурата? Защо не се заеме със случаите в тази банка? Или над банката на Славова има чадър?
Но, ето как седят нещата във факти. С решение на Софийски апелативен съд в София журналистът Иван Бакалов е оправдан по гражданското дело, което води срещу него банкерката Петя Славова, и което тя загуби на първа инстанция в Градския съд преди година.

Както вече сме писали в e-vestnik,

банкерката води срещу Бакалов 6 дела,

едно наказателно от частен характер (което също загуби) и 5 граждански. Целта на толкова много дела, всичките с искове за 50-100 хил. лева, е да спре журналиста да не пише за криминалните случаи в нейната банка.
Първото дело на Славова е с предявен първоначално частичен иск за 25 500 лева, от общо 100 хил. лева (това е адвокатска практика, за да се избегнат съдебни такси от 4%, първоначално се прави частичен иск, а после за пълната сума). Претенциите на Славова по това дело, както и по наказателното дело от частен характер срещу журналиста, обхващат поредица от 8 публикации от 2011 г., с общо заглавие „Клептокрация” (виж тук), плюс още 2 публикации – една от 2012 г. (виж тук) и една от 2014 г. (виж тук).

Наказателното дело приключи преди повече от година с оправдателна присъда – журналистът Иван Бакалов не е извършил престъпление. Става дума за клевета и обида, които се квалифицират като престъпления по Наказателния кодекс.
Кое смята Славова за клевета? Кои са онези неверни и позорящи обстоятелства, за които тя претендира, че се съдържат в публикациите?

В поредицата се разказва как Петя Славова и партньорът й в миналото Митко Събев са придобили банка. Първоначално влизат като дребни акционери в Ортодоксална банка „Св. Никола”, а с поредица от действия стават мажоритарни собственици. Да, ама двете акционерни събрания от 1998 г. и от 2002 г., с които се преобразува банката, са обявени от съда за нищожни, поради нарушение на закона и на устава на дружеството. Тези решения са потвърдени от всички инстанции, от Върховния съд включително. Въпреки това, с помощта на БНБ превземането на банката е признато де факто (не и де юре) – уникален случай в правото и финансите, който един ден ще се изучава в учебниците.
Съдебните решения, с които се отменят акционерните преобразувания на банката, кой знае защо не са вписани и от Агенцията по вписване, което си е друго нарушение на закона.

По нататък

в поредицата „Клептокрация”

се разказват случаи от 2010 г., при които от сметките на три фирми, свързани с бизнесмена Борислав Манджуков, са източени над 5 млн. долара, без титулярите на сметките да знаят това. Те тръгват да си търсят парите, сигнализират в БНБ. Оттам правят проверка и установяват точно кога и как сумите на части са изтеглени от сметките на фирмите, с подписа на главния счетоводител на централния клон на банката. Но БНБ отказва да се меси, защото това било „частно-правен спор”.

Договор, подписан от шефовете на “Инвестбанк”, с който те се задължават да възстановят източените суми от сметките на трите фирми (и стоварват отговорността върху счетоводителя), но ощетените трябвало да оттеглят първоначалните си жалби до БНБ. Банката е шантажирала клиентите си да подпишат такъв договор, но после те отново пишат жалби до БНБ, защото тя не изпълнява договора и не връща парите. На практика с този договор “Инвестбанк” признава кражби.

„Инвест банк” първоначално поема ангажимент да върне парите, като подписва договор с трите фирми, че ще внесе сумата в специална ескроу сметка. Договорът е подписан от тогавашния изпълнителен директор, зам.-директор и въпросния главен счетоводител. Обещават да върнат, все едно че нищо не се е случило. Грешка някаква, източени им били едни има няма 5 милиона и половина долара. Парите не са върнати и до днес, този договор не е изпълнен. В разговорния език, когато вземат на някого парите и не ги връщат, се нарича кражба. В случая – в особено големи размери.

През февруари 2012 г. въпросният главен счетоводител даде пресконференция, на която обясни, че източването на сметки го е правил

по нареждане на Петя Славова

Парите са отивали във фирми на приближени на Петя Славова, купувани са имоти от „Феста холдинг” (собственост на Славова). Съобщеното на тази пресконференция беше публикувано в няколко сайта, и премълчано в големите медии. В e-vestnik съзнателно го препечатахме от news.bg , което не попречи на Славова да заведе иск и за тази публикация. Преди пресконференцията главният счетоводител е подавал писмени сигнали и е разпитван в ГДБОП.

През март 2014 г. бизнесменът Борислав Манджуков, който се опитваше да се върне парите от „Инвест банк”, беше застрелян на улицата в София. Едва тогава Славова завежда дела срещу журналиста Бакалов. Статията за смъртта на Манджуков, в която се припомня, че се опитва да си върне парите от „Инвест банк”, също е включена в исковете на Славова срещу журналиста. Стратегията е – съд до дупка, все някое дело ще спечели.

По гражданското и наказателното дело защитник на журналиста беше адвокат Николай Хаджигенов. Като свидетели от страна на Бакалов се явиха бивша служителка на Петя Славова и бившият шеф по сигурността на „Феста холдинг”. Той също е правил през 2010 г. проверка и доклад за откраднатите пари от сметки на клиенти и е установил къде са отивали. Свидетелите потвърдиха пред съда съдържанието на публикациите. По делото беше представена като доказателство и фактура, с която са купени имоти от „Феста холдинг”, с пари източени от фирмите на Манджуков. Първоначално с подпис на счетоводителя парите отиват към фирма, а тя купува имотите.

През 2016 г. бившият главен счетоводител на централния клон на „Инвест банк” Петър Маринов беше осъден за източването на парите от сметките, извършено с неговия подпис. На всичките му разпити в съда и следствието той е обяснявал, че е вършил всичко по нареждане на Петя Славова. Срещу нея няма следствени действия.

Куриозен момент

от гражданското дело е, че на първа инстанция Градският съд, след като отхвърля претенциите на ищцата Славова по съдържанието на публикациите, все пак намира един детайл, за който да осъди осъди журналиста – използвал е обиден израз в една от статиите, а именно – „Петя Славова и Митко Събев влизат в банката като троянски магарета”. Според Градския съд журналистът Бакалов е трябвало да плати на ищцата Славова 1000 лева за това. Журналистът обжалва, с мотиви, че това не е обидна квалификация, а е препратка към древногръцки мит, станал нарицателно. Апелативният съд го оправдава и по тази точка, и отменя това решение.

(Който иска да подпомогне редактора за съдебни разноски, може да го направи тук)

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.