Как моделът „Боршош” омота хора на културата (Записки отвътре по източването на НДК)

1.    Меринджея се вози на „Лексус” за 200 хил., а ръководи тежко катастрофирало дружество

През декември 2016 улиците на София бяха украсени с портрета на Боршош на корицата на списание „Форбс“ на български, което представяше директор на държавни пари като преуспял частен предприемач. Снимка: e-vestnik

Уважаеми хора на духа, културата и бизнеса,
С интерес следя какво се случва вчера и днес около НДК. Твърдо бях решил да не публикувам нищо, но в името на културата и обществото, на което тя е огледало, реших че ще бъде голямо лицемерие да не го направя.
За мен принципната и професионалната позиция се неделими. В този смисъл съм представител на една нова култура в България (рядка все още), която се казва професионална култура (често използвано). Изповядва се от професионалисти. Там където съм се учил, попивал знания и практикувал, тези казуси за културата и институциите са ги минали преди 150 години. Така че съм много наясно какво точно ви пиша.
И така, нека споделя няколко неща, за да се изясни картинката на всички. Все пак съм много по-пряк участник в спектакъла от повечето актьори в него. В качеството си на председател на Съвета на директорите на НДК, и отговорен към професионалните ценности, ще ви кажа, че заварих едно тежко фалирало (катастрофирало) дружество. Това означава, че и културата в него е фалирала. Без визия, без бизнес план (и тя го изисква), без ясна преспектива. Нищо, освен само общи приказки. Бизнес план няма, но ясна цел се оказа, че има – дружеството да бъде източено по всевъзможни начини. Много са.
„Западните културни” модели, с които се сравняваме не допускат подобни неща. Там културата печели, а тук културата губи, или се източва! Защо? Ами защото моделите „Боршош” (превръщат се в тенденция), при който взимаш от данъкоплатците, продаваш през „бившата” си билетна компания, разплащаш се щедро с „културата”, и усвояваш разликата през най-различни допълнителни услуги и свързани компании, се нарича културна кражба, в която вие участвате, ама без да знаете. Всъщност, някой знаят, други не, но тези дни се натъкнах на „холивудски” хонорари във фалиралото НДК! Дали сте си таланта, времето, енергията, и никой не го оспорва, но всичко си има цена.
Ето и малко общи цифри за начало:

Загубата на дружеството за 2015 – около 9,3 млн.

2016 – 8,5 млн.
2017 – 3,4 млн.
Или общо за 3 години около 21 млн. лева българска данъкоплатска пара!
Дали в тези пари има култура? Да, разбира се, но когато се управляват добре. Иначе са деградивен културен фактор. Е, уважаема Ваня Щерева, доволна ли сте, че участвате индиректно в културното източване на века? Окей ли сте, уважаеми всички, че докато „той” се вози на безвъзмездно предоставен „Лексъс” за около 200 000 лв. със заплата от 1300 лв., който паркира пред фалиралото „си” държавно предприятие, вие репетирате или пишете здраво, за да зарадвате всеки един фен? Още повече да го накарате да си купи билет или книга! Днес прочетох някъде, че той бил „играч”! :)

Продуцентът на „Недадените“ Мирослав Боршош (вляво) беше пиар съветник на Бойко Борисов в началото на кметуването му. Сега Боршош е получил близо 2 млн. лева държавни пари, за да произведе дилетантския пропаганден филм. На снимката е с Камен Донев, който играе една от ролите в сериала. Снимка: БНТ

Играч в културата е този, който може да произведе и установи културен продукт. Да направиш „перо”, … и т.н. да промотираш, или да организираш е as usual в нашия занаят, но все още не означава, че е продукт.

В нашия случай става дума за един „културен боршошлия”,  който освен да реализира минуси с оправданието, че е институт-меценат, нищо друго няма! Факт! Институт е Министерството на културата, Министерството на образованието, а НДК е една културна инфраструктура, която е потенциална платформа на тези институти. Можеш да инвестираш в някой продукти, но тогава, когато си …поне около нулата.

Още малко инфо (имам много): в продукцията „Квартет” (уважение към актьорите) инвестицията е около 800 000 лв., а възвръщаемостта е 90 000 лв., през онази билетна компания, а постановката е играна 2 пъти,

или 450 000 лв. на вечер!

Нали се сещате, че тези 90 000 е реалният пазар! Това ли е продукт? Какво точно изгради този продукт в полза на културата, което да е устойчиво? Ако частен промоутър инвестира и възвръщаемостта е в това съотношение, ще се вози на трамвай. А меринджея се вози на „Лексъс” и вика, това е „институт”! Освен това го прави в годината, в която има загуба 8,5 млн.! Всички останали се борят на този пазар, а „института”… – без да искам щях да кажа, че се краде от него. :) Окей, не се краде, но се източва! Уважаеми хора на духа и културата, искрено съжалявам, че са ви омотали в това. Вие просто гастролирате там, а на гърба на таланта ви се случва всичко това! Оставям всичко на вашата културна съвест, която си е лично ваша, но помнете – има възпитателен обществен ефект. Не го забравяйте.

Няма да издавам колко пари има в сметката на дружеството към днешна дата, но бих казал, че то е във фалит. Още по зле, наличните пари са вече предварително похарчени защото са дължими за няколко поредни месеца на фирмата, която в момента се чуди как да адаптира и ремонтира НДК  (браво на търпението им и усилията които полагат) – за наистина най-важното събитие с дългосрочно културно отражение за цялото ни общество, каквото е предстоящото ни председателство през 2018 г. Тези данъкоплатски пари са били преведени целево за него. Ако всичко това беше плод на некадърност, добре. Но, всичко това е плод на алчност и много добре планирани действия. Знам, че няма да ви успокоя, но НДК освен парите за ремонта си, няма и цент отгоре, а натрупаните задължения към тук и там са мечтата на съдия изпълнителя.

В момент в който цялата държавна машина е впрегната да проверява, одитира, държавното обвинение е в НДК, в топлата петъчна вечер в 17.30 ч., с решение на „Културния” са уволнили със смешни мотиви деловодителките на НДК защото нямали „висше”, а те са там от 1986 г. (човешки съдби са тези хора) и са сменили патрона на бравата. И никой (съмнявам се) не знае какво точно се е случило през уикенда и в кой е бил ключа.
Вчера е имало дистанционен опит за източване на информация от сървъра (блокиран е, слава Богу). Днес издадох заповед да запечатат кабинетите на деловодството и юриста. Е, в името на културата е възможно всичко. Да уволним (апропо, десетки неудобни хора водят трудови дела срещу НДК), да унизим, да откраднем! Ето в такава КУЛТУРА участвате вие, а всички ние живеем!

Категорично мога да заявя, че това е „сламен мениджмънт”, който рано или късно ще рухне. В крайна сметка “културата победи”. Тъй като сега НДК отива в Културата, време е и прокуратурата да влезе в културата. Ако смятате, че културата с голямата си „победа” си е върнала отново архаичния модел, то нека всички сме наясно, че вие също носите солидарна (обществена) отговорност за случващото се!

Вчера

меринджея ви излъга хладнокръвно

Излъга всички по веригата! Всъщност, последните 2 месеца бяха тези, в които се ускориха процесите във всяко едно отношение. Никога и никой не го е карал да подписва каквото и да било под натиск (виж в снимките кой кого натиска – приложени са снимки от чат, в който хора от НДК се обясняват за коко трябва да гласуват и кого да отстранят на конкурс за обществена поръчка – бел. ред.). Имал е цялото време и власт от октомври 2016 до сега да подпише каквото прецени. Защо не го е подписал? Да спазваш срокове, които фатално си изпуснал месеци преди това, не е натиск. Това се нарича липса на професионалната култура. Последните 2 месеца било хаос. Последните 2 месеца всъщност се опитваме да подредим хаоса от последните 3 години! Натиснахме педала на макс, и същевременно да удържим положението за да не подпише меринджея някоя простотия от глупост дето всички, даже и него да вкара в беля, накъдето всъщност устремено се е запътил.

Има бол негативни оценки на кой ли не за част от дейностите, и безкрайни медийни съмнения около разходването на средствата. Казвам го аз, който съм бил на всяко едно заседание, и много добре знам какво сме си казали там. Вие не сте били. Само ще ви кажа, че вие се хванахте на един фейсбук пост. Съжалявам. Всички се хванаха. И за да ви докажа това, започвам скромно да публикувам това онова във Фейсбук, неща които доказват, че именно „той” е оказвал натиск на клети хора още през 2016 г., когато 2 месеца не бяха от толкова жизнено значение. Имам много такива материали, така че имате време да си смените мнението. Уважаема Ваня Щерева (вашето нямаше да се загуби, че даже можеше да е повече), ако имахте малко повече търпение и мерак щяхте да имате удоволствието да участвате в написването на една нова книга в културната ни история – Нов български културен модел.

Публикувам в личната си страница, защото изразявам лично мнение, с което не обвързвам никой от екипа в който съм. Позицията ми все още като председател на СД на НДК е не само административно обоснована, но и морална. #Морал #Култура. В този съвет отговаряме за парите на данъкоплатците от които се дотира и културата! Айде, и да ни е честита „победата”. :)

(Серия 1)

––
* Авторът е председател на съвета на директорите на НДК. Текстът е от личната му страница във Фейсбук.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.