Десните милиционери от ГЕРБ въвеждат комунизъм с парите. Няма шега. Как е по света?

Дясната партия ГЕРБ ограничава плащанията в брой до 1000 лева. Проектозаконът мина на първо четене, вносители и експерти го защитават най-сериозно.

Това, изглежда, е десният идеал, израз на свобода и предприемачество. И повечето българи, които се мислят за десни, ще кажат – ами да, трябва да спрат далаверите, тия фирмаджии са мошеници.

Това е първа стъпка към комунизъм, когато няма да има пари. Към тотална власт на банките.
Ето какво е ограничението за плащане в брой в някои страни по света:

Чехия – до 14 000 евро на ден, при плащане с монети – до 50 монети.

Словакия – до 15 000 евро.

Испания – до 2500 евро за местен гражданин и до 15 000 евро за чужденец. Но законът позволява между потребители (а не фирми) да се продават вещи и без ограничения.

Франция – до 3000 евро

Унгария – до 5000 евро (1,5 млн. форинта) на месец за физически лица.

Финландия – няма конкретна сума за лимит, но избягват големи банкноти и големи суми, и е ограниченио плащане в брой в монети – до 50 монети.

Португалия – ограничение до 1000 евро при блащане в брой. За по-голяма сума или по банков път, или при идентификация на купувача и продавача с документи.

Естония – без ограничения, само в монети – до 50 монети.

Германия – без ограничения

Кипър – без ограничения

Словения – без ограничение

Исландия – без ограничение

Малта – без ограничения
В отличника България досега ограничението беше до 5000 евро, сега ще бъде до 500 евро. Никой не може да обясни защо трябва да е толкова малка сумата. Освен с милиционерския подход на ГЕРБ – да изцедят, обложат и контролират всички възможни пари от бизнеса.

А бизнесът не са само олигарси, големи и средни производители. Множество дребни фирми и собственици работят с пари в брой, разплащат се, парите текат като в кръвоносна система. Сега правителството иска да насочи този поток и от дребни пари през банките, да може те да вземат такси, а данъчните да следят всяко движение по-лесно.
Не става въпрос само за неудобства при разплащания и взаимоотношения между частни лица, дребен бизнес, пари назаем и т. н.

Икономиката в сянка не е нещо напълно отделено от икономиката на светло. Те са взаимно зависими. Ограничаването до само 1000 лева ще затрудни движението на пари, ще повлияе негативно и на икономическата активност.

При такова силно ограничаване до 1000 лева, се посяга и на личната свобода. Всеки човек може да бъде проследяван по плащанията дали си лепи плочки, какво купува, дори да е картина, по-скъп смартфон, мебел. къде почива, пътува.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.