Komarnitski vs Facebook – и карикатурист обвини администраторите на социалната мрежа

Карикатурата на Комарницки, обявена за нарушение на правилата на Фейсбук.

Карикатуристът на в. „Сега“ Христо Комарницки излезе с декларация против своеволия на администраторите на социалната мрежа Фейсбук.

В последните седмици известни блогъри или критично настроени хора с много последователи във Фейсбук се оплакват, че статусите им и споделени линкове непрекъснато се докладват от анонимни групи като нарушения на стандартите на социалната мрежа. В резултат администраторите трият и блокират профили. В повечето от случаите няма никакви основания, или са използват формални спекулативни тълкувания.

Неотдавна например в e-vestnik публикувахме материал от „Прас прес“, илюстриран с официални снимки от агенции на голия до кръста Бойко Борисов на мач и във фитнеса. Когато я споделихме в страницата на вестника във Фейсбук, снимките бяха докладвани като нарушение на стандартите за публикуване на голота, което е абсурд (виж тук). И профилът на редактора беше блокиран за три дни.

Журналистът Карбовски написа коментар със заглавие „Организирана престъпна фейсбук група“ (виж тук), като определи няколко групи доносници във Фейсбук по различни теми .
Очевидно в управлението на социалната мрежа цензурира несправедливо и създава проблеми на хора, критични към властта или критикуващи опитите за цензура по различни причини.
Един от най-известните руски блогъри Антон Носик съобщи неотдавна, че е докладван многократно на администраторите на Фейсбук и е получил предупреждение за закриване на профила.

Ето коментара на карикатуриста Комарницки:

На 17.12.2014 г. Депутатът Валери Симеонов от трибуната на Народното събрание нарича българските роми „човекоподобни“. (Същият човек в момента е вицепремиер по икономическата и демографската политика в правителството на Бойко Борисов, и председател на Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси към Министерския съвет. В страна, която след няколко месеца ще председателства Европейския съюз.)

На 18.12.2014 г. публикувах  в брой 5169 (294)  на вестник „Сега“ и на страницата си във Фейсбук карикатура, с която критикувах расистката и ксенофобска реч на омраза, произнесена от депутата Валери Симеонов.
Карикатурата може да бъде намерена и видяна в архива на сайта на вестник „Сега“:
http://www.segabg.com/article.php?id=730881
На 26.06.2017 г. получих съобщение, с което Фейсбук ме уведоми, че е премахнал въпросната карикатура от страницата ми, защото нарушавала Facebook policies.

Публикувах статус, в който описах случката. За да стане ясно на читателите, добавих ЛИНК към проблемната карикатура на сайта на вестник „Сега“.

На 27.06.2017 г. бях поканен да говоря за този инцидент в сутрешния блок на телевизия Bulgaria ON AIR.
На 28.06.2017 г. в 12 часа на обяд Фейсбук премахна статуса ми по темата, и блокира профила ми за 24 часа. Въпреки, че този срок изтече, все още не мога да пиша и публикувам статуси във Фейсбук.

Моята политика спрямо Фейсбук

Досега бях коректен и се стремях да съм лоялен партньор на г-н Mark Zuckerberg в това начинание.
Но сега не виждам смисъл, и нямам никакво намерение да водя каквато и да е по-нататъшна кореспонденция с тези напълно анонимни, и, според мен, некомпетентни хора, или ботове. Готов съм да дискутирам казуса с реални, неанонимни личности.
Ще огранича участието си в социалната мрежа до споделяне на връзки към бъдещия нов сайт на в. „Прас прес“.

Христо Комарницки

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.