Осъденият за отвличане и изнасилване Митрев е близък на Борисов, от него е кучето, подарено на Путин

Пламен Митрев (вляво) и Бойко Борисов на киноложка изложба през 2010 г. Снимка: от интернет форума „Каракачанско куче“

Да те отвлекат, затворят, оковат във вериги и да те изнасилват многократно, и насилникът, да е заловен, но да остане неосъден…
Нещо повече – гледаш репортаж по телевизията и изведнъж го виждаш до премиера Борисов, усмихнати връчват награди на киноложка изложба. И това неведнъж.

Може ли някой да си представи такъв кошмар?
Той се е случваше в продължение на 20 години на 4 момичета, отвлечени и затворени в къща в софийското село Градец през 1997 г. Там са пребивани и многократно изнасилвани от няколко мъже, под командата на Пламен Митрев, в неговата къща.
Митрев е бил зам.-председател на клуб „Българско овчарско куче”, на който почетен председател е Бойко Борисов. Тази порода е любима, измислена специално за Борисов от  негови приближени мутри, сред които основна фигура е Митрев. Той е притежател на развъдник за кучета, откъдето Борисов взе кученцето, което подари на Путин. Читателят ще помисли, че е шега. Не е. Самият Борисов неведнъж се е появявал в репортажи по телевизиите и в медии заедно с Митрев, връчвали са награди на киноложки изложби, заедно са движили клуба, за да регистрират измислената порода. Но за нея по-долу.

Жесток криминален екшън

През 1997 г. Пламен Митрев е 39-годишен, известен като собственик на модна агенция и продуцент на предаването по БНТ „Блясък”. Подмамва едно по едно четири момичета с различни обещания – за договор за снимки за календар, за договор за снимки на реклами на чорапогащи, за да подпишат договор с агенция „Метрополитен”. Момичетата са И. И., 18-годишна от Преслав, Е. В. 21-годишна от Плевен, Е. Г., 19-годишна от София, С. Л., 22-годишна от София.
Между 30 октомври и 8 ноември Митрев с телефонно обаждане ги кани една по една на срещи да подпишат договор. Той е известен, те не се усъмняват. Приятели на Митрев в ролята на шофьори докарват момичета в къщата в с. Градец, специално съоръжена като в садо-мазо филмите. Направен й е ремонт, махнати са дръжки на врати и прозорци, зазидани са някои прозорци, в стените над леглата са забити със скоби вериги. Бият ги връзват ги, изнасилват ги по всевъзможни начини. Като в най-жестоките криминални филми. Митрев им говори, че те са негови робини и трябва да се обръщат към него с „господарю”. В къщата са водени клиенти като в публичен дом, за да ползват завързаните на вериги момичета.
Едно от тях, преди да иде на срещата, все пак се е усъмнило. Съобщава на приятелка с кого отива на среща, за всеки случай, и така се разплита престъплението. Полицията залавя Митрев и момичетата на място, престъпленията са несъмнени.

Тук българското следствие и правосъдие се проявяват с целия си блясък. Митрев е вкаран в ареста и вместо бързи присъди за тежки престъпници, с явни доказателства, делото е внесено в съда след две години. А след първата година Митрев е пуснат под гаранция за сегашни 1500 лева. Съдът връща делото за процесуални нарушения. Когато пак влиза в съда, се влачи там още цели 17 години. Преди 2 седмици, почти 20 години след престъплението, Митрев е осъден на 14 години затвор на първа инстанция. И само един от неговите съучастници е с 3 години условна присъда. Митрев има време да обжалва по инстанциите още 2-3 години и да се радва на свободата. Ако не го оправдаят по давност, ще полежи малко при лек режим по здравословни причини. Той е специалист по съдебни процедури. Години наред делата му се отлагат по здравословни причини (виж повече тук). Ту от едно е болен, ту от друго, свидетели не се явяват, адвокати не се явяват, сменят се четирима съдии и т. н. Тъй като престъплението е несъмнено, Митрев се опитва да се договори чрез следствието срещу разкриване на престъпления да смекчат присъдата срещу него. И разказва за някои убийства от 90-те години. Показанията му са протоколирани в следствието, но са като криминален разказ без никакви доказателства.

Хората на СИК

В началото на 90-те години Митрев е бил от хората на СИК. Във вестниците от онова време го сочат като дясна ръка на Венцислав Джоков, основен играч в СИК в началото, който остава зад кулисите и скоропостижно умира от цироза. Митрев се хвали, че свързал сикаджиите с краснодарската мафия, с която имал силни връзки. Митрев сам разказва за това. В протоколите от разпитите му в следствието, части от които излязоха по различни сайтове, се вижда, че говори с подробности за Румен Николов-Пашата,Младен Мхалев-Маждо, Маргините, Димата Руснака и др. хора от СИК. В някои публикации Митрев дори е сочен за един от основателите на СИК. Към края на 90-те се разделя със сикаджиите и се съюзява с Димитър Джамов.
Борисов през 90-те е приближен на Пашата и Венци Стефанов, охранява босове на СИК, включително Маргините. Очевидно се познават с Митрев от тези времена. По-късно се сближават на тема кучета. Тук се разраства истинска дружба между двамата.

Измислената порода, подарена на Путин

Митрев е един от идеолозите и селекционерите на измислената порода „българско овчарско куче”. Развъдникът му се казва „Германофорс”. От този развъдник е кученцето, което Борисов подари на Путин през 2010 г.
Главен пропагандатор на тази порода е Борисов, още от времето, когато беше назначен за главен секретар на МВР. Той е избран за почетен председател на Националния клуб „Българско овчарско куче”. При първото си интервю в „Шоуто на Слави” през есента на 2001 г. е представено кучето на Борисов, което Слави нарича няколко пъти каракачанско, а Борисов неизменно го поправя: „българско овчарско куче”. Такава порода не съществува. Измислена е след 1995 година. Допреди това не се споменава никъде в литературата или в популярни издания. Всичките повече от 6 различни вносни породи, участвали в създаването на „българско овчарско куче” са описани от пишман селекционерите в „Уикипедия”, където те поясняват, че „за основа в селекцията е използвана старата порода каракачанско куче”. Измислената порода не е регистрирана и до днес от най-авторитетните международни киноложки организации, а само от частни асоциации (виж повече тук).

 

– –
Бел. ред. – допълнение към октомври 2021 г. През 2017 г. Митрев е осъден на 14 години затвор на първа инстанция. Обжалва и след това изчезва като братя Галеви. Обявен е за издирване от Интерпол като един от най-опасните сексуални престъпници. През юли 2021 г. в. „Уикенд“ пуска информация, че Митрев е арестуван край Скопие и остава там до 30 дни, докато съдът потвърди екстрадицията му. Повече новини за него няма.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.