Еманюел Макрон: Франция и Европа се нуждаят от радикално нов път

Еманюел Макрон произнася реч във Версай. Снимка: от тв екрана

Френският президент Еманюел Макрон се обяви днес за „радикално нов път“ за страната, предаде Франс прес.
„Досега твърде често избирахме погрешен път. Предпочитахме процедурите пред резултатите, правилника пред инициативата, обществото на рентите пред обществото на справедливостта“, каза президентът.

„Със своя избор (по редица въпроси), който направи в последно време, нашият народ иска от нас да поемем по радикално нов път“, обяви Макрон в реч, която произнесе пред двете камари на парламента, събрали се на Конгрес в двореца Версай.

Френският президент предложи броят на депутатите в страната да бъде намален с една трета, като се аргументира с необходимостта от повишаване на ефективността на работата на парламента.

В дългата тържествена реч Макрон представи основните насоки на петгодишния си мандат. Той предложи да се промени системата на гласуване чрез въвеждане на „някаква доза пропорционален вот“, за да може „всички нагласи да бъдат справедливо представени“.

Макрон иска и да опрости и ускори процедурата по гласуване на закони в двете камари на парламента и предложи някои „прости закони“ да се гласуват в парламентарните комисии вместо в пленарна зала, отбелязва Асошиейтед прес.

„Един по-малоброен, но с по-засилени механизми на работа парламент е парламент, в който работата се извършва по-безпрепятствено, това е парламент, който работи по-добре“, увери Макрон като призова за „действия и ефикасност“ на всички нива на властта.

Той пожела да завърши тези реформа на институциите „до една година“ и даде да се разбере, че ако те не бъдат гласувани достатъчно бързо от парламента, той ще ги подложи на референдум. „Тези реформи ще бъдат внесени в парламента, но ако е необходимо, ще поискам мнението на гласоподавателите чрез референдум“, каза Макрон, цитиран от Ройтерс.

Макрон обеща да се изправя всяка година пред Конгреса и да дава отчет за дейността си пред двете камари на парламента, подобно на ежегодната реч „За състоянието на Съюза“ на президента на САЩ, отбелязва Франс прес.

Президентът обяви, че наесен ще отмени извънредното положение във Франция, което бе въведено след атентатите от ноември 2015 г. „Ще възстановя свободите на французите, като отменя извънредното положение наесен, защото тези свободи са условие за съществуването на силна демокрация“, заяви Макрон. Той добави, че от парламента ще бъде поискано да гласува нови мерки за борба с тероризма. Те ще бъдат прилагани под съдебен контрол, обеща Макрон, цитиран от ДПА.

Агенцията отбелязва, че се очаква тези мерки да включват поставяне на индивиди под наблюдение и възможност за ограничаване на тяхното придвижване. Те трябва да бъдат насочени само към терористите, като всички останали френски граждани бъдат изключени, каза Макрон.

Френският президент обеща да организира до края на годината „демократични конвенти“ за реформиране на Европа, предаде Ройтерс. „Твърдо вярвам в Европа, но скептицизмът (по отношение на ЕС) не е неоправдан“, каза той.

В словото, в което представи основните насоки на петгодишния си мандат, френският президент подчерта, че иска да „съживи желанието за Европа“, и изрази съжаление, че съюзът е „загубил посока“, предаде Франс прес.
„Десетилетието, което току-що завърши, бе жестоко за Европа. Управлявахме кризи, но загубихме посока“, отчете Макрон. Той каза, че разбира скептицизма към един съюз, който е бил отслабен от разпространението на бюрокрацията.

„Нуждаем се от една по-силна Европа“, подчерта Макрон, цитиран от Асошиейтед прес. Агенцията определя желанието на френския президент да свика по-късно тази година общоевропейски „демократични конвенти“, или обществени конференции, като опит за даване на нов живот на Европейския съюз след решението на Великобритания да го напусне.

Макрон каза, че разбира защо много европейци виждат ЕС като бюрократичен, дистанциран и нехаещ за тях. Затова Франция и Германия ще лансират конференции със свободен достъп в опит да насърчат европейските граждани да се ангажират по-тясно в дейностите на ЕС.

Макрон каза също, че европейските страни трябва повече да помагат на политическите бежанци, като същевременно се борят с трафика на мигранти и укрепват границите си срещу незаконната миграция.

Той съобщи, че е наредил да се направи стратегически преглед на френските въоръжени сили, за да реагират на текущите заплахи в развитие, и обеща да вдъхне нов живот на френската дипломация.

Макрон заяви, че ще продължи военните операции на Франция срещу екстремисти в чужбина. Той подчерта, че е важно да се запази „пътят на преговорите, на диалога“ за дългосрочни решения. Френският президент заяви, че „заплахите никога не са били толкова големи“, и каза, че държавите трябва да си сътрудничат повече от всякога.

Някои от местата на 577-те депутати и 348-те сенатори бяха празни, по-специално тези на депутатите от крайнолявата партия „Непокорна Франция“ и на комунистите, които решиха да бойкотират заседанието.

Еманюел Макрон е третият френски президент, който взема думата пред двете камари на парламента в пищния Версайски дворец. Франсоа Оланд изнесе реч там три дни след атентатите от 13 ноември 2015 г., а Никола Саркози – през юни 2009 г.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.