Боршош го изкараха едва ли не Луи XIV

Коледният брой 2016 г. на списание „Форбс“ на български беше с Мирослав Боршош на корицата и няколко страници, които обясняваха какъв велик реформатор е. Харченето на държавни пари се представя като висша форма на мениджмънт в списанието за предприемачи.


Действията на Боршош поставяли под съмнение доброто финансово управление на двореца и застрашавали подготовката му за Председателството. Казано в дисфемистичен дискурс – краде.

Борисов, като един Сократ, изслушал Лилето и рекъл: Права си, да се уволни Боршош. Но после изслушал Боршош и рекъл: Прав си, трябва да те върна на поста. Червените гледат отстрани и викат: Ама не може и Боршош да е прав, и Лилето да е права. Обаче нашият доморасъл Сократ има готов отговор и за тях: И вие сте прави! Ще направим парламентарна анкетна комисия.


Ителектуалци, сред които и уважавани от нас хора като Ваня Щерева, Александрина Пендачанска и мъж й Тицин, цигуларят Веско Ешкенази и т.н. се хвърлиха да бранят Боршош като опълченци, заради приноса му към културата. Ще ни се да вярваме, че е напълно безкористно. Но не ни е възможно, понеже сме на възраст, в която не бихме могъл да оправдаем такива наивистични представи нито с младост, нито с неопитност.

Изкараха го Боршош едва ли не като Луи XIV, Le Roi Soleil, който шефът на парламентарната комисия по култура Рашидов приблизително точно нарича Лудвик. При него културата и науката процъфтели. Едни от най-ярките личности на Франция тогава са живели и творили – Молиер, Расин, Корней, Лафонтен, Боало, Колбер… Даже началото на социализъма тогава е турено от Сен Шаман… Дето вика моят приятел Сан Антонио, тогава именно „навред по земното кълбо се напъвали да говорят, да мислят, да ядат и да се чифтосват по френски”. И прашките тогава са измислени, само че са им викали фронда. От там и задната фронда… Кралят Слънце меценатствал с парите от данъците на хората. То, като погледнеш, рядко някой меценатства със собствени пари. И Боршош хвърля милиони да подпомага културата, но не своите милиони, братя, а милионите на народа. Според председателя на СД на НДК Борислав Велков загубата на дружеството за 2015 била около 9,3 млн., за 2016 – 8,5 млн., за първите пет месеца на 2017 г. вече 3,4 млн. Само, дето не е Кралят Слънце, нито Ваня Щерева, да ме прощава, е Молиер или Расин, нито пък Пендачанска е Люли…

Борислав Велков показа SMS-и, които е получил Иван Беров, главният електротехник на НДК, от които става ясно как е манипулирана обществената поръчка за ремонта на НДК. Боршош спуснал директива на първо място да се класира благоевградската фирма  “Галчев инженеринг”, а любимата на премиера „Главболгарстрой“ (ГБС) да се избута назад и евентуално да се дисквалифицира. Като крайно „Галчев…“ печели, а ГБС е класирана на 5-о място. На 4-о място е класиран консорциумът ДЗЗД “Еврострой”, в който са “Водстрой 98” и “Ателие Серафимов”. Това би могло да обясни защо „Труд“ на Пеефски атакува яростно Боршош и защо и прокуратурата се намеси по спешност.

Борисов отмени заповедта на Лилето Павлова и върна Боршош в НДК. Но, за да не изяде вълкът агнето или агнето сеното, взе НДК от Лилето и го даде на Боил Културата.

Стара дружба свързва Борисов и Боршош, няма как… Четем из медиите за далечната 2005 г. Как се създал инициативен комитет за издигането на ген. Борисов за кмет на София, в който се включили Лили Игнатова, Илияна Раева, Христо Стоичков, художникът Греди Асса, директорът на “Новинар” Мирослав Боршош, лекарите Иван Черноземски и Димитър Шойлев, певицата Мария Илиева, актьорът Иван Ласкин, Мартин Захариев, проф. Валери Стефанов – общо 27 известни българи. Изреждаме ги, та да имате разнообразие, ако решите да упражнявате ненормативната си лексика. Но в интерес на истината трябва да кажем, че градският Кошлуков го предложи много преди тях: 14 октомври 2002 г.

Къде сте сега, уважаеми велики спортисти и интелектуалци, които изтикахте туй най-просто нещо на туй най-високо място?! Засрамени ли сте поне малко? Или сте нахранени? Щото сит човек рядко се срамува.

Боршош, ако не беше резистентен към срама, щеше да е умрял от срам още през 2012 г., когато написа онова за кучето Гаро. Помните ли този… тази… трудно ми е да кажа какво точно беше като жанр, нещо като „Поцелуй меня по…“  Когато в Перник убиха Мирослава и откриха трупа с куче, в цялата тази покъртителна драма Борисов изръси, че кучето трябвало да се награди с няколко пържоли. И, докато нормалните хора се възмущаваха от тая въпиеща простащина, Боршош написа един „вълнуващ“ текст в защита на премиера. Но понеже явно си е давал сметка, че няма човешка гледна точка от която да защити тая свинщина, та се беше „превъплътил” в куче, в овчарката Гаро. И предаде историята през очите на Гаро. Направо като „Кучешко сърце” на Булгаков… „У дома слушах разказа му…  Той казваше, че всички говорят за момичето… Говорили и за мен. Каза, че са предложили да ме наградят с пържоли, и то с много. Лично стопанинът на хората (!!! – бел. авт.) го бил предложил. Някои обаче се били ядосали много на това. Сигурно около този стопанин има много помияри. Аз обаче съм истинско куче. Когато въртя опашка, не го правя от страх, за да не загубя службичката си, а от радост, че съм си свършил добре работата…”

Браво! Браво! Дето се вика, върти, върти, аз шса места…

„Фрогнюз“ писа за някои много интересни биографични кореспонденции между Боршош и Борисов от 2005 г. насам. Висш политик, притежавал 33% във фирмата издател на „Уикенд” и обозе почившия „Всеки ден“, които били поверени за управление на Боршош. И щяло да стане много неприятно, ако той си отвори устата. В „Господари на моргата“ на Оги Стефанов този висш политик е назован поименно от Цветан Василев: „Присъствал съм на разговори, в които става ясно, че 37% от в. „Уикенд“ са притежание на Бойко Борисов, прехвърлени с банково джиро… 15% от ТВ7 също…“

С една дума Боршош е бил и топлата връзка между Пеевски и Борисов.

Ако искаме да персонифицираме израза „Следвай парите!“, един добър вариант би било лицето или каквото там имаме при Боршош. Тоя е направо като металотърсач. Една стотинка да дрънне некъде и я прехваща. Между другото, Боршош е кум на Бареков. На мен само този факт ми е достатъчен…

В кулоарите на НС Лилето съобщи, че споделила предварително с Борисов, че ще уволнява металотърсача. И той не възразил. Но въпреки всичко тя не се чувствала наказана: “В никакъв случай не го приемам като наказание. Това е право на премиера…“

Лиляно моме, Лиляно…

Хубаво, че културата и възпитанието на Борисов не му позволяват да им бие шамари, щото те биха му позволили…

– –- –-
От reduta.bg, съкратено от хрониките „Из делниците на един луд“ на Стойко Тонев

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.