Пейтриотите

Иво Инджев

Ясно е, че е безсмислено (отново) да правя сравнение с Полша, в която получават за самозащита от Русия американски ракети “Пейтриът” и контраста с това, което ние получихме: Патриоти на власт и никаква самозащита от Русия. Налага се да оставим Полша настрана и да си погледнем пейтриотичния пейзаж с некои пейзани у центъро на картинката.

“Патриотите” това, “патриотите” онова – наложиха си желаното название в публичното пространство. Че как иначе – нали са на власт!

А ние какви сме? Направо предатели или “само” непатриоти? Или може би сме разединени патриоти, докато те са обединени от волята да властват, поради което техният ярък представител Сидеров често цитира Бисмарк (без да го споменава) за политиката като “изкуството на възможното” (за оправдание, че му се налага да се нагажда към Борисов, когото псуваше до неотдавна).

За онези от нас, които четем и слушаме как другите пишат и говорят за нас, е ясно, че никъде по света не ги наричат “патриоти”. Определят ги в най-добрия случай като националисти, а също като чуждомразци, което е много съществено. Защото разликата между патриотизма и шовинизма е в чуждомразието на шовинистите (или крайните националисти, за каквито също определят в чужбина нашите Обединени патриоти) . Докато патриотите са хора, които обичат родината си. Това е характерно за огромното мнозинство от българите.

Не е само сюжетът с “Пейтриът” за Полша и контрастът с пейтриотите у нас, който подсеща за “особеното” положение на пейтриотизма у нас. Защото се подразбира плащане (pay) на английски, но в рубли.

Преди някой да се възмути, че на него лично не му плащат, трябва да обясня, че информацията за руските плащания, чрез които Москва си пазарува влияние и плацдарм за бъдещи действия в България, започва да изплува на повърхността (дал съм вече много примери и няма да се връщам към тях).

Ако нашите властници наистина бяха патриоти, а не пейтриоти, трябваше да задават въпроси не само за някои неназовани руснаци, които заобикалят българските закони и не плащат данъци за предоставяните от тях хотелски услуги на сънародниците си, но и за най-големия данъкоНЕплатец в страната Лукойл, жалващ се, че нямал печалба.

Ако имахме патриоти, а не пейтриоти, те трябваше да се запитат с какви траншове се захранва организацията, която вече системно се хвали, че е най-масовата в България. От какви пари живее Национално движение “Русофили”, биха попитали патриотите, ако бяха такива.

Българските патриоти искат да знаят на какво основание държавата ни бди над целостта и чистотата на съветската монументална символика, чиято цел е да увековечи българската търпимост към съветската окупация и руския постколонилизъм като негов узаконен у нас правоприемник.

Пейтриотите не питат такива неща.

Патриотично е да се знае колко са българите в най-голямата държава на света. Редовно четем официалните статистики за износа на българи в САЩ, Германия и прочее западни страни. Подозираме, че реалното българско присъствие в тях е много по-голямо.

А колко са българите в Русия? Пейтриотите нехаят, явно не им удобно да знаят.

И защо Русия не съобщава колко са българите на руска територия? Може би защото не е полицейска държава и се слави с гостоприемството си, поради което не води статистика?

Пейтриотите не питат, защото може да възникне темата за милионите претопени по документи волжки българи в “татари”. Не е пейтриотично да притесняваме братушките с такива дреболии. Виж, ако в Украйна някой етнически българин е изял шамар, защото е взел руската страна в спор с оголените нерви на украинците след руската агресия, пейтриотите у нас настръхват.

И понеже пейтриотите са много гласовити по въпроси, избирателно свързани с историята, няма как да подминем пейтриотичното им мълчание за отвлечените в СССР хиляди български граждани (4000 души по данни на посланик Василий Такев, цитиран с негово съгласие от автора на тези редове в книгата “Течна дружба” през 2011 г.) и брутално конфискувани български архиви.

За какво й е на съвременна Русия 70 години по-късно да крие от нас истината, заложена в тези архиви, ако не, за да поддържа лъжите и манипулациите за собствената си роля в насилственото съветизиране на България, последвано от напъни за пълзяща русификация чрез контрол върху икономиката, имотния пазар и съответното заселване на руски граждани?

На българските активи, откраднати в огромни размери (вагони, кораби, машини- цели фабрики, плюс цели реколти, изкупени на безценица) в годините на съветската окупация, отдавна им е “турена пепел”. Включително чрез изграждането на съветски комбинати, като онзи в Кремиковци, тровил София и околностите й десетилетия наред, но тачен като символ на “безкористната съветска помощ” за България. Тази газова камера за българите продължи пъкленото си антиекологично дело дълго след кончината на съветската политическа доктрина у нас.

Ако в зората на “прехода” все още някой можеше да попита няма ли да си поискаме компенсации от приемника на СССР за всичко, сторено на България, днес това е нечувано. На власт са пейтриотите, които мерят пейтриотизма си в километри бодлива тел и заплашват да върнат казармата откъм нейната вътрешна страна.

Преди нахъсваха избирателите си с плашилото ДПС, създадено за тази цел, а днес- с циганите.

Утре сме наред ние, непатриотите.

От ivo.bg

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.