Битката за Ракка ще бъде изтощителна

Асошиейтед прес

Бойци на Ислямска държава. Снимка: от видео

Месец след началото на битката за превземане на самозваната столица на групировката „Ислямска държава“ (ИД) подкрепяните от САЩ сирийски сили са обкръжили бойците в Ракка, пробиват отбранителните им укрепления и се приближават към сърцето на града. Битката обаче едва започва.

Повече от 2000 бойци са се окопали със своите семейства и десетки хиляди цивилни в центъра на Ракка, където са най-гъсто населените квартали на града.

Ракка е много по-малък град от Мосул в Ирак, но градските военни действия там може да се окажат не по-малко изтощителни, а има опасност силите, които се бият с екстремистите, да бъдат въвлечени в странични сражения с други групировки в сложната гражданска война в Сирия.

В случая с Ракка въоръжените формирования на сирийските кюрди, които са главният съюзник на САЩ срещу ИД, са застрашени от мобилизацията на Турция от другия край на страната. Турция заплашва да предприеме настъпление срещу кюрдски анклав в Западна Сирия с помощта на сирийските опозиционни бойци. Турските войски са мобилизирани близо до границата, а при турския артилерийски обстрел срещу кюрдски села напоследък бяха убити най-малко трима мирни жители.

Кюрдски представители предупредиха, че ходовете на Турция заплашват да провалят операцията в Ракка, като принудят кюрдските въоръжени формирования да се предислоцират, за да отбраняват своя анклав.

Наблюдатели на Сирия също така изтъкват липсата на възможности и подготовка на подкрепяните от САЩ сирийски бойци, известни като Сирийски демократични сили (СДС), в сравнение с иракските войски, които се сражават от август с бойците на ИД в Мосул и околната провинция Ниневия.

„Операцията (в Мосул) всъщност продължи една година. Не мисля, че в Ракка ще е нужно толкова време, но ще отнеме време“, каза специалният пратеник на САЩ Брет Макгърк пред дубайската телевизия „Ал Аан“ по време на посещение на фронта при Ракка миналия месец. Той отказа да посочи точни срокове.

Друг въпрос е кой ще управлява Ракка, когато бойците бъдат изтласкани. Арабското население в района вероятно ще се противопостави на какъвто и да е контрол на кюрдите, които са доминиращата фракция в СДС. Предвожданата от САЩ коалиция казва, че управлението ще се осъществява от съставен от СДС местен съвет.

В същото време сирийското правителство се зарича, че ще управлява Ракка, а неговите сили наблизо могат да се опитат да се възползват от променящата се ситуация и да се намесят.

Миналата седмица коалицията пресметна, че в Ракка остават около 2500 бойци. Предполага се, че висши членове и чужденци са напуснали града, а се смята, че повечето от тези, които остават, са сирийски бойци и полеви командири.

Те използват много от тактиките, прилагани в Мосул, и показват сходно ниво на организация и дисциплина. Изпращат атентатори самоубийци с коли бомби и въоръжени дронове срещу настъпващите бунтовници и водят среднощни улични битки. Извършват изненадващи контраатаки в райони, които вече са отвоювани от СДС.

„Тази отбрана има за цел да разтегли сраженията и да повиши цената за коалицията и местното население“, каза специалистката по Сирия в Института за военни изследвания Дженифър Кафарела.

Битката миналата година за северния град Манбидж, който е наполовина по-малък от Ракка, но беше важен транзитен център за ИД, продължи над два месеца и завърши с оттегляне на бойците със стотици цивилни заложници.

В този случай засега изглежда, че бойците са решени да се бият до край. Ако това е така, СДС ще трябва да „унищожи всички, преди да установи контрол върху Ракка“, каза ръководителят на Сирийския център за наблюдение на правата на човека (СЦНПЧ) Рами Абдел Рахман.

Съюзникът на Асад – Русия – също дава ясно да се разбере, че е против това да се предостави на бойците в Ракка какъвто и да е коридор за изтегляне, защото после те ще се отправят към Дейр аз Зур, където сирийското правителство провежда своя операция срещу ИД, каза Абдел Рахман.

От 6 юни бойците на СДС нападат Ракка от изток, запад и север и са превзели около 20 процента от неговите квартали. Миналата седмица те завършиха обкръжаването, като преминаха през река Ефрат, която очертава южната граница на Ракка. От там те атакуваха Стария град в центъра.

Остава обаче да се види коя страна е по-изтощена от боевете на четири фронта. В един момент бойците контраатакуваха и превзеха части от източния квартал „Ас Сина“, а на СДС им бяха нужни дни, за да си възвърнат района.

Бойците на СДС се натъкват на опасващи града зони, в които са поставени самоделни взривни устройства, каза коалиционният говорител полковник Джоузеф Скрока.

Те се опитват да напредват през осеяните с бомби улици, а бойците ги атакуват с тежки картечници, гранатомети, натоварени с бомби дронове и снайпери, каза той. „Все още предстоят множество тежки боеве.“

Предполага се, че около 50-100 хиляди цивилни все още се намират под кръстосан огън в Ракка.

СЦНПЧ съобщи, че 224 цивилни са били убити при въздушни удари, включително 38 деца, 28 жени и един от неговите активисти. Той съобщи, че при сраженията и въздушните удари са загинали и 311 бойци на ИД, а СДС са загубили 106 бойци.

Абдел Азиз ал Хамза, който е член основател на организацията „Ракка е изтребван безшумно“, наблюдаваща събитията в града от превземането му от ИД през януари 2014 г., каза, че СДС настъпват само под прикритие от въздушни удари, които държат цивилните затворени в домовете им с намаляващи запаси от вода и храна.

Чичото на Ал Хамза бил убит миналата седмица, докато вадел вода от кладенец в близко училище. Ал Хамза каза, че когато бил нанесен първият въздушен удар, чичото се втурнал да помага на деца, намерили убежище в училището, а после бил убит при втори въздушен удар. Той трябвало да бъде погребан в училището, защото семейството му не можело да стигне до тялото му, каза Ал Хамза, който даде интервюто от Ню Йорк.

Неговата организация е установила, че 27 души са били убити, докато са отивали да донесат вода от реката през последния месец. Пиенето на речна вода също така е довело до разпространение на пренасяни чрез вода болести и страх от холера, каза той.

В същото време ИД продължава да арестува и екзекутира жители, обвинени в сътрудничество с коалицията или нарушаване на изповядваното от групировката крайно тълкуване на ислямските закони. Една жена била намушкана с нож в сърцето за неопределено нарушение, а някои били разпънати на кръст за това, че не постели по време на свещения ислямски месец рамазан, каза той.

По БТА

_черновиСвят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.