Италианската мафия е по-стара от държавата и от десетте Божи заповеди

В началото на ноември в Сицилия беше задържан мафиотският бос Салваторе Ло Пиколо. Той беше издирван в продължение на 23 години и е смятан за наследник на бившия шеф на Коза Ностра Бернардо Провенцано. Заедно с Пиколо бяха арестувани още четирима членове на мафията, като полицията обяви, че така е нанесла тежък удар на сицилианската мафия.

Италиански карабинери охраняват къща в Сан Лука. Въпреки постоянните арести на мафиотски босове, полицията не може да се справи с мафията в страната, която има годишна печалба от 90 млрд. евро. Снимка: Ройтерс

Три месеца по-рано, в края на август, десетки водещи мафиоти бяха арестувани в южноиталианското градче Сан Лука. Тук е центърът на мафиотската групировка Ндрангета, а два престъпни клана – Вотари-Ромео-Пеле и Странджио-Нирта – воюват от 1991 г. Оттогава враждата им е взела десетки човешки жертви, като през август тази година кръвопролитието се пренесе и в Германия, където бяха убити шестима италианци.

Въпреки арестите, италианската мафия продължава да властва в Италия и да доминира не само в престъпния свят, но и в икономиката на страната. Според доклад на SOS Impresa от средата на този месец мафията има годишна печалба от 90 млрд. евро и е на първо място сред всички компании на Апенините. Най-доходният й “отрасъл” е изнудвачеството (30 млрд. евро годишно), следвано от нелегална търговия (13 млрд. евро) и от рекета (10 млрд. евро). Най-мощната организирана групировка в Италия е сицилианската мафия, но не са за подценяване и Камората в Неапол, Ндрангетата в Калабрия и „Сакра Корона Унита“ в Пулия.

Немският вестник “Велт” представя необичаен поглед към италианската мафия през очите на местния свещеник Дон Стефано.

Мисионерът и мафията

welt_logo.gifДон Стефано е свещеник в Сан Лука – родината на мафията в Калабрия „Ндрангета”. Тенът му е като на тъмен шоколад, а смехът му – като млечен. Още на 13 години той решил да стане мисионер. Като помощник в църквата си мечтаел да спечели последователи на християнството в цяла Индия. В страната на Махатма Ганди обаче и през третото хилядолетие в Христос вярват едва два процента от населението, и то въпреки героичните постижения на майка Тереза. Нямат ли обаче и там хората правото да познават Божията истина? Подобни мисли и въпроси не му давали покой. И днес дон Стефано не е намерил спокойствие, въпреки че желанието му най-накрая се изпълни.

Сан Лука е родината на мафията Ндрангета в южна Италия. Полицията охранява подстъпите към селото денонощно, но не може да потуши враждата между двата мафиотски клана и да пресече дейността на мафията. Снимка: mk.ru

На 60 години той наистина стана мисионер, но не в родната си Индия, а в Италия. Неотдавна свещеник дон Габриеле Аморт, най-известният екзорсист в страната, каза в Рим, че в най-дълго християнизираната нация в Европа отдавна има повече магьосници, вълшебници и гледачки на карти, отколкото свещеници. На много места в Италия мисионерите са в немилост. Дон Стефано обаче дошъл в Сан Лука. Нареченото на евангелиста село е крепостта на „Ндрангета”, то е Корлеоне на мафията в Калабрия, истинско гнездо на оси. А божиите пътища, както се знае, може да бъдат повече от заплетени.

Икономиката на Италия е в застой, мафията е в разцвет

От седем години Стивън Фернандо, както се води по паспорт дон Стефано, замества през горещите летни месеци местния по-млад свещеник в енорията Санта Мария дела Пиета, докато той придружава поклонниците до светилището на Богородица в Полси на хълмовете на Аспромонте.

Сан Лука е бедно село, католическо, работа почти няма, а освен това мястото е център на организирания престъпен свят. Всяка година мафията печели по 90 млрд. евро от търговията с наркотици, от изнудвания, контрабанда, “застраховки”, оръжия или нелегално депониране на радиоактивни отпадъци на прекрасни места като Саси ди Матера. Икономиката на Италия е в застой, но гигантският нелегален бизнес се развива блестящо. С помощта на убийците, чиито ръце се простират чак до Дуисбург, “фирмата” произвежда близо седем процента от брутния вътрешен продукт на страната.

Църквата е пълна всяка неделя

В сравнение с нея всяка конкуренция изглежда хилава. В Сан Лука обаче не могат да се открият следи от лукс, с изключение на няколко страхотни коли. Тук дойдоха убийците от Дуисбург, които не са заловени и до днес, въпреки продължаващите арести. След това към селото започнаха да прииждат поклонници от цял свят, но не тези, които почитат свети Лука или Богородица. Медии и от Запад, и от Изток – от вестници, радиа и телевизии – изпратиха свои репортери в Сан Лука, за да разберат как така полицията не може да се справи с проблема толкова време. Междувременно Сан Лука едва ли можеше да намери по-добър адвокат от Дон Стефано.

Страх ли го е? “Страх ли, пита той с усмивка. Как така? От кого?” Има ли расизъм спрямо него? “Всъщност няма”. В общи линии хората го ценят. Няколко безработни младежи се опитали да минат през краката му с мотопедите си. Други твърдят зад гърба му, че иска да ги командва. Но това е всичко.

В Сан Лука няма дребна престъпност, няма проблеми с наркотици. Селото се радва на привидно спокойствие, но според полицаите близо 30 процента от населението е включено в мафиотската мрежа. Снимка: Ройтерс

Дребната престъпност в Сан Лука е непозната. Мястото е почтено. Проблеми с дрогата? Порядъчното общество ги е експортирало в останалата част на Европа. Църквата е пълна всяка неделя, хора идват и в работните дни. “Идват много жени. Мъже – по-рядко, освен на поклонения и на празници.”

Всичко си има причина, включително мафията

Смелите мъже на Сан Лука не си позволяват да идват често в църквата, за да не бъдат сметнати за мекушави. Въпреки това много от тях още от сутринта сядат на сянка край храма и започват да играят на карти. Дон Стефано ги познава по име и ги поздравява като приятели.

“Всичко си има причини, включително и мафията”, твърди той по време на служба и все повече се задълбочава в изследването на тези причини. “Защо държавата не успява да се справи с това?”, пита той. “На този въпрос не може да отговори никой. Ясно е само, че тази култура, ако може да се нарече така, е по-стара от държавата, по-стара от Италия. Мафията е чужда на италианците, колкото и парадоксално да звучи. Защото по същество тук е Гърция. Тук, на юг, където властват сицилианската мафия, неаполската Камора, Сакра корона в Пулия, както и калабрийската Ндрангета, е жива “Магна Греция” (Велика Гърция) и предхристиянските пиратски колонии.” “Италианските диалекти на юг заблуждават”, продължава Дон Стефано.

“Мафията не е италиански, а архаичен феномен: убийства, лъжи, измами, кражби, произвол, които са съществували още преди десетте Божи заповеди. Синайският закон е крайното усилие за цивилизоването на света – да не говорим за дързостта на проповедта на хълма.” Затова и мафията е тук случайно: “Тук е старата утайка на Европа. Духът на мафията е навсякъде. Той е духът на първородния грях.”

Мафията е толкова тайна, колкото масонската ложа

Бащата на Дон Стефано бил рибар. Той го показва на една снимка, на която е заедно с него, с майка си и с многото си братя и сестри, малко след като бил приет в Духовната семинария в Пуна. В Индия Стефано става професор по философия и по модерни езици. Освен тамилски отчето говори отлично английски, френски, немски и италиански. Дон Стефано измъква една снимка, на която е негова племенница с дъщеря си, малко преди да бъде отнесена от цунамито в Индия. За трагедията той научава по време на изповед, тъй като хората тук идват да се изповядват.

Признанието за греховете в Сан Лука звучи като навсякъде по света. Разбира се, не всички се решават на тази стъпка. “Аз съм свещеник, а не полицай, нито съдия или прокурор. Според карабинерите близо 30 процента от местното население е включено в мрежата на Ндрангета. Но дали полицията знае това? Мафията е толкова потайна, колкото масонската ложа. Познавате ли членовете на масонската ложа на вашата улица в Рим?”

Църквата трябва да върне надеждата на света

В топлите октомврийски дни на Калабрия Дон Стефано е облечен с тъмно яке, сякаш все още му липсва жегата от детството му. Понякога го наляга носталгия, особено по лютата кухня в родината му. Това е тъга, която не може да се потуши дори с пене по арабски. “Разбира се, че съм самотен, но съм на подходящото място”, казва той. “Държавата е навън: тя е при карабинерите, които контролират подстъпите към Сан Лука. Аз обаче стоя на олтара. А само църквата е в сърцето на Сан Лука.”

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.