Според Цонев бюджетът спечелил от фалита на КТБ. Че що не вземат да фалират още 1-2 банки?

Йордан Цонев най-сериозно обясни по телевизията, че от фалита на КТБ не сме загубили нищо, напротив – бюджетът е спечелил над 100 милиона лева от лихви от Фонда за гарантиране на влоговете.

С това изявление политиката в България стига връх на откровено скудоумие. Или прераства в хумористично шоу. Все едно политик да седне да ти обяснява от телевизора, че като са ти отрязали едната ръка, са се получили икономии от дрехи, по-малко плат отива.

Има хора, които мислят такива работи, има политици, които ги разказват от екрана. И Цонев е политик, който е бил шеф на Комисията за бюджет и финанси, още при Иван Костов, а после неизменно е в тази комисия години наред и от ДПС.

Няма никакъв смисъл да се прави политика в такава държава. Нивото е пропаднало и май няма дъно, което да бъде достигнато.

Но въпреки това трябва да се обяснява, защото не може нагли лъжи да остават без отговор. Има и малоумни, които вярват.

Фондът за гарантиране на влоговете се пълни от банките с такси, които смъкват от гърба на потребителя. Фондът се управлява на практика от държавата. Шефът и зам.-шефът се избират от правителството и от БНБ.

Държавата даде заем 2 млрд. на фонда да изплати загубените депозити до 100 хил. лева на вложителите в КТБ. Фондът връща парите на части с лихва от 1%. Къде видя 100 млн. Цонев, не се знае.

Но колко вложители с депозити над 100 хил. евро изгоряха? И не само физически лица, а фирми. Множество дребни и средни фирми си изгубиха парите там. Някои фалираха, други затънаха. А преди това са плащали на държавата данъци.

Държавата пришпори фонда, който управлява, да събира по-бързо пари, за да ги върне в бюджета. Това съответно накара банките да вдигнат таксите и да извадят от резервите.
Всичко това било полезно за бюджета според Цонев. Ликвидираните фирми, ощетените собственици – абе, добре е… Разграбените активи, невърнатите кредити – още по-добре…
Е що не вземат решение да фалират още една-две банки, че да подкрепят бюджета?

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.