Исторически президентски избори в Индия, но кастовите предразсъдъци остават

Мейра Кумар и Рам Нат Ковинд. Снимка: Индиан експрес

Индия за първи път става свидетел на предизборна надпревара между кандидати от най-нисшата индуска каста за най-висшия пост в страната – президентския.

Изборите в понеделник, на които се борят адвокатът, станал политик – Рам Нат Ковинд, и бившата дипломатка Мейра Кумар, служила пет депутатски мандата, се разглежда като знак за това как Индия се придвижва към по-егалитарно общество, а медиите представят съревнованието като дуел на „далит срещу далит“.

Не е необходимо обаче човек да пътува много далеч от столицата, за да добие представа колко еманципирани са всъщност най-потисканите прослойки в Индия.

В село Шабирпур, разположено на около 170 километра северно от Делхи, в щата Утар Прадеш, наскоро имаше кастови сблъсъци, при които загинаха двама души, десетки бяха ранени и бяха разрушени почти 50 домове.

Насилието избухна през май, след като хора от далитската подкаста джатав се противопоставиха на събиране на представители на по-висшата каста тхакур в чест на средновековния цар Махарана Пратап. Джатавите бяха ядосани, че по-рано длъжностни лица не са им позволили да отдадат признание на един от техните почитани водачи, като поставят бюст на територията на местен храм.

След сблъсъците, обхванали далитската част на населеното предимно с тхакури село, останаха полуизгорени къщи, срутени покриви, изпотрошени телевизори и счупени мотоциклети.

„Тази страна придоби независимост преди 70 години, но далитите още не са свободни“, казва 61-годишният Шиврадж, чийто дом е бил повреден.

„Дискриминацията, отхвърлянето, сплашването и нападенията са част от нашето ежедневие. Не ни смятат за индуси, нито за равни или дори за хора.“

„Чуваме, че това е изцяло далитска надпревара, но за нас е все едно“, казва Шиврадж за непреките избори, на които церемониалната президентска длъжност се определя от федералните и щатските депутати.

„Партиите просто се опитват да успокоят далитите заради техните гласове“, продължи той. „Нима новият президент ще има правомощия да спре зверствата срещу далитите?“

Кастовата система в Индия първоначално разделяла хората според занятие, а после според произход. Тя е смятана за най-старата система на обществена йерархия в света, датираща от над 3000 години. Свещеническата каста на брамините била на върха на стълбицата, а далитите били на дъното.

Само малък процент от 200-те милиона далити в Индия заемат позиции, свързани с власт и богатство в страната с население от 1,3 милиарда.

В огромното си мнозинство далитите продължават да бъдат работници без земя, чистачи и боклукчии, въпреки че от десетилетия има политики за положителна дискриминация и закони за тяхна защита. Те са подложени на насилие и дискриминация заради кастови предразсъдъци, особено в селските райони.

Според „Хюман райтс уоч“ отношението към далитите прилича на „прикрит апартейд“, а по-нисшите касти са подложени на сегрегация в областта на жилищата, училищата и достъпа до обществени услуги.

В Шабирпур далитите обвиняват партията Бхаратия джаната (Индийска народна партия – ИНП), която управлява както на щатско, така и на федерално ниво, че подкрепя по-висшата каста тхакур и не предприема действия срещу виновниците.

„Въоръжените мъже влязоха в къщите ни посред бял ден, биха ни и подпалиха домовете ни“, казва Дал Сингх насред останките от някогашното му жилище и се оплаква, че извършителите са оставени да „бродят свободно“.

Стоящите в основата местни напрежения произтичат от сложни политически уравнения.
Джатавите, които са доминираща далитска подкаста, се противопоставят на ИНП. По традиция ИНП е партия на по-висшите касти и корените й са в индуския национализъм, който много далити и мюсюлмани разглеждат като заплаха за своя начин на живот.

През последните години обаче ИНП полага усилия да разшири обществената си основа. Тя спечели подкрепата на далитските общности, за да постигне категорични победи на националните избори през 2014 г. и неотдавнашното гласуване в най-многолюдния и решаващ в политическо отношение индийски щат Утар Прадеш.

За да затвърди своята подкрепа преди общите избори през 2019 г., ИНП вкара в надпреварата бившия губернатор Рам Нат Ковинд, който е член на общността на далитите и корите в Утар Прадеш. Корите са тъкачи по занятие.

Ковинд беше издигнат за кандидат в момент, когато ИНП се стреми да спечели на изборите през 2019 г. повече гласове сред тези далити, които не принадлежат към джатавите. Според критиците това е стратегия на принципа „разделяй и владей“.

„ИНП мислеше, че няма как да спечели джавитите, затова иска да раздели далитската общност. Г-н Ковинд ще влезе в историята като символ на разделението между далитите“, казва далитският активист Чандра Бхан Прасад.

Политическият анализатор Судха Пай казва, че ИНП се опитва да изгради силна индуска коалиция за 2019 г. срещу представляващите малцинство мюсюлмани, които обикновено гласуват против партията.

Ковинд, който е фаворит на изборите, може да стане вторият президент далит след К. Р. Нараянан, който заемаше поста от 1997 до 2002 г.

Опозиционната партия Индийски национален конгрес издигна като кандидат за президент

джатавката Мейра Кумар, която е бивша дипломатка, а също първата жена председател на Лок сабха – долната камара на парламента.

През десетилетията границите между кастите се размиват в метрополните райони, където далитите получават по-високо образование и работят в държавния и частния сектор.

Освен изборите през последните месеци има и други признаци за отстояването на позициите и борбите на далитите.

Протестите и активистките движения – заради биенето с камшик на далитски мъже и самоубийството на далитски изследовател, който твърдял, че бил преследван от университетските власти, издигат млади далитски водачи.

Групата „Армия на Бхим“, състояща се от образовани млади далити, организира народни протести като отдушник на гнева от дискриминацията. Тя е ръководена от младия адвокат Чандрашекар, който в момента е зад решетките заради връзки с насилието в Шабирпур и около него.

Икономическият възход на Индия също така води до появата на далитски магнати, които създават свои индустриални камари с девиза „Да преборим кастите с капитал“.

В Шабирпур по-голямата битка за преодоляване на социалното потисничество предстои, въпреки че много далити се развиват икономически.

„Като се издигаме, ние се изправяме очи в очи с по-висшите касти. Това е нещо, което те не могат да търпят – да загубят господството“, казва младият далит Срикантх, който се занимава с дърводелски бизнес.

Президентските избори в Индия са надпревара между двама политици от най-нисшата прослойка на индуската кастова система – тази на далитите, известни по-рано като недосегаеми.

71-годишният Рам Нат Ковинд е дългогодишен политик от ИНП. Той е роден в семейство на земеделец в сегашния северен щат Утар Прадеш.

След като завършил търговия и право, работил като държавен адвокат във Висшия съд на Делхи и Върховния съд.

Политическата кариера на Ковинд започнала през април 1994 г., когато той бил избран в Раджая сабха – горната камара на парламента, за два последователни мандата.

Преди това Ковинд е оглавявал далитското крило на ИНП – управляващата индуска националистическа партия. Известен е с организационните си умения.

Той е свързван с дясната организация „Раштрия сваямсевак сангх“, от която произлиза ИНП.
Ковинд не е особено известен политик. Той беше губернатор на Бихар от 2015 г. до юни, когато се оттегли, след като ИНП обяви кандидатурата му за президент.

72-годишната Мейра Кумар стана през 2009 г. първата жена председател на Лок сабха – долната камара на парламента. Тя е висш политик от партията Индийски национален конгрес (ИНК) и е била федерален министър.

Кумар, която е бивша дипломатка и е служила пет депутатски мандата, е дъщеря на покойния виден далитски водач и някогашен вицепремиер на Индия Бабу Джагдживан Рам.

Кумар е родена в източния град Патна през 1945 г. Има бакалавърска степен по право и магистърска по английска литература.

През почти десетгодишната си дипломатическа кариера Кумар е заемала постове в посолствата в Испания, Великобритания и Мавриций.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.