Рано ли е Италия да празнува?

„Най-тежкото бедствие извън войната“ след обединението на Италия преди повече от 150 години може най-накрая да е отминало за третата икономика в еврозоната, чийто растеж изненадващо върви нагоре. Възможно е обаче прекаленият оптимизъм да е неуместен.

Италия се представя отчайващо лошо през последните над 15 години. Настроението в третата икономика в еврозоната обаче се подобри през последните дни, на фона на признаците, че нейният анемичен растеж най-накрая е набрал известна скорост.

От 2000 г. италианската икономика почти не е нараснала и след глобалната финансова катастрофа от 2008 г. страната преживя най-тежката си рецесия след Втората световна война, която намали промишленото производство с около една четвърт и изстреля младежката безработица на равнище от над 40 %.

В събота късно вечерта обаче министърът на икономиката Пиер Карло Падоан обяви, че е настроен „силно оптимистично за италианската икономика през следващите години“, и каза, че очаква „по-добри години от изминалите“.

Той говори ден след като италианската централна банка преразгледа прогнозите си за растежа на националната икономика „чувствително нагоре“, до 1,4 % тази година, 1,3 % догодина и 1,2 % през 2019 година, при очаквани през януари равнища от 0,9-1,1 %.

„Оптимист съм, защото виждам италианската икономика по-силна, но и не толкова крехка що се отнася до (държавния) дълг“, заяви още Падоан след митинг, организиран от фракция от управляващата Демократическа партия (ДП).

По-рано този месец министърът на икономиката приветства спасяването на изпаднали в затруднено положение италиански банки като „повратна точка“ за националната икономика. Банка Monte dei Paschi di Siena (MPS) на практика бе национализирана, а две по-малки банки в областта Венето бяха фалирани с държавна помощ.

Операциите бяха разкритикувани като прекалено щедри към банковия сектор, но те могат да бъдат разглеждани и като доказателство, че Италия най-накрая е преструктурирала един бранш, чиято нестабилност бе сочена като голяма пречка за икономиката.

Много експерти твърдят, че проблемът на Италия с ниския растеж се дължи отчасти на „банки зомбита“ като MPS, които, имайки прекалено много лоши кредити в своите баланси, не могат да отпуснат заеми на стабилни компании и домакинства и по този начин задушават икономическата активност.

Икономическото здраве на страната обаче остава под въпрос, по-специално в сравнение с останалата част от Европа. Увеличението на италианския брутен вътрешен продукт (БВП) се засилва, но остава под средното за еврозоната равнище и е наполовината на растежа в друга средиземноморска държава, Испания.

През последните две седмици официална статистика показа също, че безработицата се е увеличила с 0,2 % през май до 11,3 % и че близо 5 милиона италианци са живели в крайна бедност миналата година – с 3 % повече в сравнение с предходната 2015 година.

„Възстановяването от най-тежкото невоенно бедствие, откакто Италия бе обединена (през 1861 г.), все още продължава да е прекалено бавно“, написа икономическият коментатор Стефано Лепри в редакционната статия на вестник „Стампа“ в неделя.

Задачата за поддържане на италианската икономика най-вероятно ще падне на плещите на правителството, което ще бъде формирано след парламентарните избори догодина. Водещите претенденти обаче не изглеждат особени склонни да взимат трудни решения.

В документ, публикуван в сряда, лидерът на ДП и бивш премиер Матео Ренци призова да се отмени споразумението на ЕС за бюджетна дисциплина, известно като бюджетен пакт, с цел финансиране на орязване на данъците с най-малко 30 милиарда евро за период от пет години.

В редиците на опозицията, популисткото Движение „Пет звезди“ и консерваторите, водени от бившия премиер Силвио Берлускони, също обещават да се борят срещу фискалните правила на ЕС и флиртуват с идеята за изваждане на Италия от еврозоната.

Такива рецепти може да се окажат рисковани за една страна, в която държавният дълг, възлизащ на над 130 % от БВП, е най-големият в Европейския съюз след Гърция и бе посочен изрично през май от управителя на италианската централна банка Иняцио Виско като „фактор за сериозна уязвимост“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.