Хибридният Борисов за САЩ е като инвестицията на Цветан Василев в Бареков

Иво Инджев

Русия е потенциално най-голямата опасност за сигурността на САЩ, заяви председателят на Комитета на началниците на щабове на Въоръжените сили на САЩ, генерал Джозеф Данфорд на конференция по сигурността проведена в Аспен, щата Колорадо.

Не само военните в САЩ мислят така. И дипломатите бият същата камбана. Заместник-помощникът на държавния секретар на САЩ по евразийските въпроси(т.е. по руско-турските, защото други евразийски държави просто няма), Хойт Брайън Ий обеща пред радио Гласът на Америка по-голям американски ангажимент в защита на Балканите от “отрицателното влияние на Русия”.

Ако си спомняте Ерик Рубин, посланикът на САЩ в София, започна мисията си тук с още по-конкретен ангажимент по време на изслушването му в Сенатската комисия по външните работи преди да бъде изпратен в София: че приоритет за него ще бъде противодействието срещу руската хибридна заплаха в България. В този смисъл, с извинение към Негово превъзходителство, можем да констатираме голям провал на ангажимента му.

Руската хибридна заплаха в България постигна още по-големи успехи чрез русификацията на президентската институция. Въпреки победата на “умерено прозападния” Борисов на парламентарните избори днес имаме парламент, в който най-голямата група за приятелство с чужда държава (по желание на депутатите, заявили желание да се запишат в нея), е именно тази, която се грижи за дружбата с Русия.

Самият Борисов управлява в коалиция с екземпляри, като Сидеров (шеф на парламентарната група на коалиционните му партньори), чиято партия “Атака” вече институционално е посочена от Брюксел като най-антизападната и най-проруската в ЕС.

Ще рече някой: как ги постига пустата Русия тези успехи тук и как така нашите американски съюзници не успяват да им се противопоставят на български терен до степен, че прокремълските законодатели вече въвеждат руската мода да бъде атакувано външното неправителствено субсидиране на демократичния процес в яловата и систематично препъвана у нас съдебна реформа?

Случаят ми напомня някак на “разкритието” (вече с доказана конкретика), че шефът на КТБ Цветан Василев е инвестирал залудо в ентусиазиран на думи свой избраник, като Бареков, оказал се обаче “гнила ябълка”. Подобен е и случаят с Борисов, на когото САЩ и ЕС са заложили в България като на “по-малкото зло”. Защото той нямал алтернатива.

Няма и да има, докато го търпят да демонстрира покорство пред Путин, чиито емисари у нас наливат подкрепа в проруските среди без оглед на някакви си правила (каквито в България се спазват само, ако Борисов се почувства лично засегнат от поредния “гейт”).

Докато балтийските държави, Полша и Румъния преговарят със САЩ за противоракетни и противосамолетни щитове срещу руската заплаха и изискват на висок глас по-голям американски ангажимент срещу нейната реална и потенциално нарастваща намеса, Борисов не само не проронва дума по въпроса, а напротив: уверява Москва, че е голям радетел на мира, лодките и туристите в черноморския регион, в който тъкмо Русия редовно провокира България по въздуха, а на 500-600 километра от българските граници в същия регион трупа оръжия като за война, която да осъществи мечтата на Петър Първи да превърне Черно море в “руско езеро”.

С хибриден приятел, като Борисов (който не пропуска да наругае “американските марици” и “изнасянето на милиарди за Вашингтон” винаги, когато реши да спомене подвига си със спирането на руските енергийни проекти), американците у нас ще видят възвращаемост на политическото си инвестиране в него колкото Цветан Василев видя от финансирането на Бареков.

От ivo.bg

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.