Решителна седмица във венецуелската криза

Франс прес

Протести в Каракас. Снимка: от тв екрана

Започна решителна седмица за кризата във Венецуела, където опозицията увеличава инициативите, за да се опита да блокира изборите за Учредително събрание, насрочени по желание на президента Николас Мадуро на 30 юли.

Опозицията призова вчера за бойкот на изборите за Учредително събрание и повтори призива си за 48-часова стачка в сряда и четвъртък и за голямо шествие в Каракас в петък, два дни преди гласуването за 545-те членове на събранието, чиято цел ще е да пренапише конституцията. Опозицията призова населението да протестира още от днес пред изборните бюра.

„Тази борба трябва да продължи, народът на Венецуела трябва да започне обща стачка, да дойде в Каракас и да подготви граждански бойкот“, заяви Фреди Гевара, заместник-председателят на венецуелския парламент, в който опозицията има мнозинство.

Гевара отправи този призив пред представители на пресата от името на опозиционната коалиция „Кръгла маса за демократично единство“.

„Това е граждански бойкот, без оръжия, без насилие, но с решимост. Никой да не си мисли, че ще допуснем да бъдем поставени в подчинение“, добави той. „Сега не е моментът да се предаваме или да изпадаме в паника. В тези часове се решава бъдещето на нашата страна“, каза още Фреди Гевара.

„Нека бъде ясно за Мадуро и за армията – ключов поддръжник на правителството – че ние няма да отстъпим, че ние няма да позволим да налагат една конституционна измама на нашия народ“, предупреди Гевара.

Опозицията във Венецуела смята, че условията, предвидени за избор на членове на Учредителното събрание, не са справедливи и фаворизират чависткия лагер (по името на покойния президент Уго Чавес, чийто приемник е Мадуро).

Около 70 процента от венецуелците са против Учредителното събрание, показа допитване на агенция „Дейта аналисис“.

Основните синдикални централи изразиха подкрепа за мобилизацията, подета от опозицията. „Нещата се простират отвъд синдикалните искания“, каза вчера синдикалната лидерка Марсела Масперо. „Това е една историческа стачка, която се опитва да спре тиранията“, допълни тя.

Паралелно с това международният натиск над Каракас нараства. Вашингтон заплаши президента Мадуро със санкции, а няколко правителства от Латинска Америка и Европа го призоваха да се откаже от плановете за Учредителното събрание.

Но венецуелският президент, чийто мандат приключа през януари 2019 г., потвърди решимостта си, нареждайки на опозицията „да спазва правото на народа да гласува свободно и без насилие“.

„Народът не приема заплахите, народът се подготвя да нанесе съкрушителен удар на тази заплашителна, насилствена и фашистка десница и на империализма“, каза Мадуро в седмичната си емисия по държавната телевизия Ве Те Ве.

Успокоявайки тона, той представи ремикс на световния хит „Despacito“, за да насърчи хората да гласуват за Учредително събрание.

Президентът отново обвини САЩ, че стоят зад венецуелската криза. „Отвън империалистическата десница си мисли, че може да заповядва на Венецуела, но тук единствено народът може да дава заповеди“, каза Мадуро.

Опозицията организира от близо четири месеца почти ежедневни протести срещу Мадуро, когото призова да се оттегли от властта. От началото на тази протестна вълна 103 души бяха убити, хиляди бяха ранени, а стотици арестувани.

Обща 24-часова стачка бе свикана от опозицията миналия четвъртък. Опозиционната коалиция „Кръгла маса за демократично единство“ твърди, че 85 процента от хората във Венецуела са се отзовали на призива за тази стачка, докато Мадуро и други правителствени представители твърдят, че тя е била провал.

В петък опозицията започна друга инициатива срещу властта, като избра паралелен Върховен съд.

Опозицията, която контролира парламента от парламентарните избори през декември 2015 г., не признава легитимността на досегашния Върховен съд. Тя смята, че неговите 33 членове са избрани по нередовен начин през 2015 г. от бившето чавистко мнозинство в парламента и ги обвинява в пристрастност в полза на лагера на президента. Ето защо опозицията избра 33 магистрати, които да съставят паралелния Върховен съд.

Върховният съд в отговор каза, че създаването на тази паралелна институция е престъпление, представляващо узурпация на функциите му и държавната измяна, които се наказват със затвор.

Мадуро пък обеща да накаже сурово членовете на паралелния Върховен съд. „Един след друг те ще отидат в затвора и ще запорираме тяхното имущество, техните банкови сметки и всичко останало и никой няма да може да ги защити“, предупреди Мадуро в телевизионната си програма.

Един от магистратите в паралелния Върховен съд Анхел Серпа Апонте беше арестуван в събота от венецуелското разузнаване, обяви опозицията.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.