Десни екстремисти отплават в Средиземно море, за да „защитават Европа“

Спасени имигранти край Лампедуза. Снимка: от тв екрана

Десни екстремисти от Движението за идентичност обвиняват хуманитарни организации, че са отговорни за смъртта на бежанците, давещи се в Средиземно море. Те са решили да предприемат действия, като тръгнат със свой кораб да прогонват бежанците.

„Си Стар“ е само една от многото стрелки на картата, показваща движението на корабите в Средиземно море в реално време. Тя обаче е наблюдавана с огромна тревога.

Десетина десни екстремисти, потеглили с кораба, възнамеряват да патрулират край бреговете на Либия, осъществявайки мисия, наричана от тях „Да защитим Европа“. Нейната цел е да бъдат пресрещани и връщани в родината им бежанците, бягащи от гражданската война в северноафриканската страна.

Именно от Либия отплават повечето хора, които тръгват напът с ненадеждни плавателни съдове. От началото на година над 112 000 човека са стигнали до Европа по море. „Да защитим Европа“ взема на прицел не само такива мигранти, а и хуманитарни организации, които спасяват корабокруширали бежанци и ги водят в Европа.

Мисията е свързана с крайнодясното общоевропейско Движение за идентичност и е подкрепяна от активисти от Германия, Австрия, Франция и Италия.

„Да защитим Европа“ е активна в социалните медии на няколко езика и се радва на подкрепа от видни представители на десницата като американската писателка Британи Петибоун.

Мисията вече започва да действа в Средиземно море. 40-метровият чартърен кораб „Си Стар“, който може да превозва между 100 и 200 човека, мина през Суецкия канал и се отправи към Сицилия и нейния пристанищен град Катания.

Кметът на Катания Енцо Бианко е разтревожен. „Изглежда, че единствената цел на тази мисия е да разпали конфликт“, каза той и заплаши да предприеме действия, за да не позволи на „Си Стар“ да акостира в Катания. Според него е „демагогия“ да се говори за защита на Европа.

Германската депутатка Ула Йелпке от крайнолявата партия „Левите“ осъди десните активисти, като каза, че е израз на „най-голямо презрение към човечеството, когато тези неофашисти призовават да бъдат преследвани бежанците“.

Правозащитници предупреждават, че още по-опасни от десните активисти са „въоръжените наемници“, които от името на либийската брегова охрана връщат бежанците в Либия и ги вкарват в лагери.

Правозащитни организации многократно предупреждават за нечовешките условия в подобни лагери и казват, че мигрантите биват хвърляни обратно във водовъртежа на насилието и мъчението, от който са избягали.

Десните активисти не мислят, че създават проблеми. За тях врагът са хуманитарните организации, които наред с италианската брегова охрана, търговските кораби и плавателните съдове на мисията на Европейския съюз „София“ спасяват бежанците и ги довеждат в Европа.

„Да защитим Европа“ твърди на своя уебсайт, че подобни помагачи са отговорни за смъртта на хиляди хора, удавили се в Средиземно море. Тя нарича участниците в частни спасителни операции „престъпници“, които не се притесняват да работят рамо до рамо с контрабандистите на хора.

Противно на очакванията, активистите на „Да защитим Европа“ може да се окажат принудени да спасяват бежанци. Морското право постановява, че всеки, който бъде намерен в смъртна опасност в морето, трябва да бъде откаран благополучно до най-близкото безопасно пристанище.

Това означава, че Морският спасителен координационен център (МСКЦ) в Рим, който отговаря за Средиземно море и координира морските спасителни усилия, може да нареди на „Си Стар“ да извърши спасителни действия.

Съпредседателят на германската организация на Движението за идентичност Даниел Фис казва, че ако е необходимо, корабът ще участва в подобни спасителни усилия. Попитан какво ще се случи, ако на „Си Стар“ бъде наредено да доведе бежанците в Европа, той каза: „Тогава трябва да се придържаме към морското право.“

„Си Стар“ още не е имал контакт с МСКЦ в Рим, а само с либийската брегова охрана.

Активистите на „Да защитим Европа“ възнамеряват да останат в Средиземно море най-малко до средата на август.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.