Ракия, узо, мастика, текила, бренди – от кое боли глава?

Как алкохолът те удря в главата?

(продължение от миналия брой, виж тук)

Снимка: Бизиперънтфитнес.ком

През лятото рязко се качва консумацията на узо и мастика. Напитки, които могат да предизвикат сериозно главоболие и махмурлук. А как е от ракия, от бренди, от текила? Както вече стана дума, всичко е индивидуално и зависи от количествата.
Махмурлукът може и да не е придружен с главоболие. Но и само гадене и отпадналост прави човек неработоспособен.
А от някои питиета пък, дори в малки количества, боли глава и без махмурлук.

Как алкохолът причинява главоболие?

Според наблюденията на докторите, главоболие след консумация на алкохол се появява след няколко часа или дори 16 часа след пиене.
Има проучвания, според които жените доста по-често от мъжете изпитват главоболие след употреба на алкохол. Според тези проучвания, на хората, на които им почервеняват бузите при употреба на алкохол (в някои случаи много бързо), по-често им са случва да ги боли глава след пиене.
Има цели студии за влиянието на алкохола върху хората с мигрена. Повечето съветват онзи, който има мигрена и така и така го мъчат пристъпи на главоболие, да не пие алкохол. Но има и съвети, според които пиене на малки количества определени алкохоли (по-често концентрати), помагат при мигрена. Важен е опитът, всеки трябва да провери кое как му действа. Но при всички случаи става дума за малки количества.
Алкохолът и различните питиета предизвикват главоболие по различни причини. Общото е, че независимо дали е натурален дестилат от различен произход, дали е чист спирт с ароматизатори, алкохолът предизвиква дехидратация (обезводняване) и това е една от основните причини за главоболие. Отделянето на течности води също така до изхвърляне от организма на микроелементи, което усилва ефекти на махмурлук и главоболие.
За т. нар. съпътстващи продукти на дестилацията на алкохол вече стана дума (виж предишната част). Някои са вредни, други отровни, количествата им се контролират при производство, има допустими норми. Но тези вещества са носителите на вкусовите и ароматните качества на различните питиета. При добрите дестилати и отлежали питиета, рядко се случват неблагоприятни ефекти, въпреки че имат големи количества от т. нар. съпътстващи дестилацията на етанол продукти. Механизмът на действието им върху главоболието не е изучен достатъчно.
Но и най-чисти алкохолни питиета предизвикват главоболие. Една от причините е, че много от масовите питиета се правят от чист спирт, с добавено малко количество натурален дестилат, но и захар, ароматизатори. Дори водки, които се смятат за чисти, имат съдържание на захар и др.

Снимка: Слайсуестън

И без алкохол, захарта по принцип действа неблагоприятно на организма и дори причинява главоболие при някои хора. Някои жени се оплакват от т. нар празнично главоболие – в дните, в които се ядат много торти и сладкиши.
Захарта предизвиква поредица от химически реакции, стимулиране на производство на инсулин, на хормони, стомашни проблеми, отделяне на повече течности и микроелементи с урината (нарушен електролитен баланс), образуване на токсини, подхранване на микроорганизми и гъбички и др.
Захарта има подобно на алкохола действие и също обезводнява. Затова комбинацията от алкохол и захар води до по-силна дехидратация. С алкохолни напитки, които съдържат и захар, трябва да се пие и много вода.
По принцип подсладените алкохолни напитки трябва да се избягват.

Така естествено се стига до узо, мастика

Тези са от най-опасните питиета за напиване. Имат високо съдържание на захар, 40 г на литър по стандарт. Но в някои анасонови напитки и отделни марки има и два пъти повече захар, и до 100 г на литър. Това ги прави толкова пивки.
Масовите марки се правят от чист спирт, захар и анетол – етерично масло, което се дестилира от анасон и резене (див копър) и по-рядко от други растения, които съдържат същия основен ароматен компонент. Някои наричат анетола мастиково масло. В различните марки и рецепти освен анетол и захар, в спирта се разтваря и сакъз или други подобни смоли.
В общи линии, масовите мастики и узо са чист спирт, в който са добавени тези съставки. Но някои известни по-скъпи марки по традиционни рецепти могат да предизвикат и по-лош махмурлук, защото в тях има смоли , подобни на тамяна, от разни дървета, добавят се в каша, обикновено от гроздова суровина и се дестилира. После пак са възможни билкови добавки. Етеричните масла от тези растения, анетолът, се разтварят трудно в спирта, и питието трябва да е с висок градус (над 47% алкохол), за да се разтвори и да е бистро. При разреждане с вода побелява заради маслата. При силно изстудяване пък заради тях се образуват кристали.
Не е препоръчително човек да се напива с узо или мастика, преди да е проверил как му действа и какво количество може да понесе. Също така трябва провери една или друга марка.
Лятно време на море климатът стимулира обмяната на веществата, чистият въздух прави възможно човек да изпива повече алкохол без махмурлук. Но това заблуждава, всеки трябва да си знае мярката.
Опасното при узо и мастика е, че поради захарта, разредени и с лед, са много пивки и човек без да се усети минава границата.
Узото и мастиката и подобни анасонови питиета са от най-лошите комбинации на захар с алкохол.

Текила

Който се е напивал с текила, повече никога не посяга към нея. Текилата се прави от дестилат от растението агаве (конкретно от синьо агаве, а от другите видове агаве се прави питието мескал, което е почти същото). Това е растение подобно на кактус, което за няколко години нараства като плода ананас, с много захари.
Бедата е, че съпътстващите продукти при дестилацията на етанол от това растение са много и затова при производството задължително се дестилира двойно. Но и това не е достатъчно. Натуралният дестилат от суровина от агаве има много специфичен вкус, който е привлекателен за мнозина. Но дестилатът е далеч по-неблагоприятен за напиване от дестилат от зърно (уиски, водка) или от грозде (ракия, бренди). Както е известно, масови марки текила (или мескал – другото подобно питие от агаве), се правят от чист спирт, в който е добавен малко натурален дестилат. Тези видове текила са с по-малко странични ефекти и по-рядко предизвикват главоболие. Същевременно има отлежали скъпи марки от чист натурален дестилат, които също са за предпочитане.
Но по правило, ако човек ще се напива, най-добре да не го прави с текила.

Бренди, коняк

Главоболието от тях е кажи-речи гарантирано, ако човек изпие повече от 150-200 мл (всеки мъж си има индивидуална доза). За някои жени е достатъчно дори 30-50 мл, за да ги боли глава на другия ден. Разбира се, има различни видове коняци и брендита, но общото е, че в това високоалкохолно питие се съдържат най-големи количества от странични продукти на дестилацията. Има и съдържание на захар в много от коняците. Различават се дори от ракия, която по същество е бренди, с малки разлики в технологията за дестилация.

Снимка: Стокфото

Парадоксалното е, че понякога от по-евтините коняци и брендита няма махмурлук и главоболие, в сравнение с по-скъпите. Защото по-евтините се правят подобно на блендед уиски, малко дестилат от вино, разреден с чист спирт, оцветен и т. н. А скъпите коняци и брендита се правят от около 70-градусов дестилат от вино, отлежал, после разреден до стандартните 40%.
Като правило, натуралният дестилат от вино за бренди и коняк, (около 70 градуса), отлежава 3-5 или повече години в дъбови бъчви. На някои хора и танините от дъба им действат зле и способстват за махмурлук и главоболие.
Има и така да се каже странични причини за главобол от коняк (бренди). Много от тях се правят от вина, често пъти залежали, непродадени. И за да не се развалят вината, ги дестилират. Само че във вината – и червени, и бели – има сулфити. В белите – повече. И тези серни съединения преминават при дестилация в брендито, вече в много по-висока концентрация. А сулфитите имат пряко отношение към главоболието.

Ракия

От ракия в България всеки разбира. Всеки дори си я вари сам. Има хора, сварили си сами ракия, примерно от джибри от отел, пивка, сладка, пият си я гордо като свое производство и ги боли глава. Или не ги боли, ама нещо не им е добре (виж тук за съпътстващите продукти от дестилацията).
Често се чува изразът „Нищо ни нямаше”, за някоя домашна ракия. Сериозният пияч не може да разчита на такива хазартни подходи – да проверява с напиване дали ще му има нещо. Вредностите на някои ракии не си изразяват в главоболие, а във вреда на черния дроб, което не се усеща с болка, нито на сутринта след пиене. Продължителната употреба води до по-сериозни последствия от един главобол на сутринта.
Но по въпроса за махмурлука, всеки знае какво става от ракия. Не трябва да се пие непроверена ракия. Най-общо безопасната може да се познае по хубавия аромат (независимо дали слаб или силен) и по това, че има по-леко тяло на вкус. Резливите, плътни, тежки, сладникави ракии са опасни. Някои домашни дори миришат на ацетон или разредител за боя, въобще не трябва да се пият.
Като правило ракиите в магазина са за предпочитане, противно на всеобщото убеждение у нас, че са по-лоши от домашните. По-хубавите ракии са скъпи, правят се от дестилат от бяло вино, от т. нар. „мътно вино”. То е правено специално за дестилация на ракия, без сулфити. По-скъпите ракии от подбрани сортове са от най-чистите питиета. По-масовите, по-евтини ракии се правят от остатъчни от виненото производство продукти като джибри, винени утайки, винена кал. Така се правят и повечето домашни – първо изцеждат гроздето за вино, после от джибрите варят ракия. И тя не е добра. Ставало е дума тук. Във винпромите обаче има лабораторен контрол. Дори най-евтината ракия там се прави с висок градус, с разделяне на фракциите, чрез което се получава по-чист дестилат.

ВинотоЗдраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.