Бразилският парламент решава съдбата на президента Темер

Франс прес

Мишел Темер и Дилма Русеф.

Бразилският парламент ще решава утре съдбата на Мишел Темер – първия действащ президент, обвинен официално в корупция, който продължава да е вкопчен с всички сили във властта.

Държавният глава се опитва да избегне на всяка цена развой на ситуацията, при който две трети от депутатите (342 от общо 513 гласа) да решат да върнат делото му във Върховния съд, който може да му повдигне обвинения и да го отстрани от поста за шест месеца.

Ако противниците му не успеят да съберат това мнозинство от две трети, делото ще бъде прекратено и Темер ще получи нова отсрочка, след като беше оправдан на косъм от Бразилския електорален съд в началото на юни.

Решаващото гласуване в парламента ще се състои само ако най-малко 342-ма депутати присъстват на утрешното заседание.

Много парламентаристи от опозицията вече дадоха да се разбере, че възнамеряват да бойкотират това заседание, за да се проточи процедурата, залагайки на постепенното изчерпване на изпадналото в безнадеждна ситуация консервативно правителство.

Президентът е обвинен, че „се е облагодетелствал от положението си на държавен глава“, за да получи подкуп от 500 000 реала (около 140 000 евро) от гиганта в месопроизводството JBS, замесен в колосалния скандал за корупция, който тресе Бразилия.

Непоклатимо доверие

Популярността на президента се срина до 5 процента миналата седмица, най-ниското равнище от края на военна диктатура през 1985 г.

Според допитване на института Ибопе, огласено вчера по радио Се Бе Ени (CBN), 81 процента от бразилците искат депутатите да върнат обвинителния акт във Върховния съд.
Само че приближените на президента демонстрират непоклатимо доверие, поради съюзите, създадени от Темер, който в последните седмици се активизира и добре познава тайните на Камарата на депутатите, тъй като беше неин председател на три пъти.

„Пет големи партии вече решиха да подкрепят президента, което осигурява 200 гласа“, обясни за АФП източник от президентството.

За да се закрие делото, ще е достатъчно 172-ма депутати да гласуват против връщането му във Върховния съд или да въздържат от гласуване – при условие, че е достигнат кворум от 342-ма парламентаристи.

„Това дело трябва да се реши за доброто на Бразилия. Не може да си играем с толкова сериозен въпрос“, заяви в петък председателят на долната камара Родриго Мая, който се надява гласуването утре да се състои.

„Не можем да оставим пациента на операционната маса с отворен корем“, заключи той.

Крехка парламентарна база

Въпреки демонстрираното доверие Темер не разполага с широко поле за маневри: политическите съюзи изглеждат все по-крехки, а нови обвинения биха могли да направят положението нетърпимо.

Депутатът Маркос Рожерио от дясната формация „Демократи“, участваща в управляващата коалиция, например реши да гласува в подкрепа на връщането на делото във Върховния съд „по етични причини“.

„Положението ще остане несигурно дори при победа (на президента Темер) пред парламента, тъй като не смятам, че ще получи много гласове в своя подкрепа“, каза за АФП Рожерио.

„Той несъмнено ще се затрудни да запази парламентарната си база заради този имидж на нестабилност, който ще остане след този вот“, предрича депутатът.

Дошъл на власт през май 2016 г. след породилия остра полемика импийчмънт на Дилма Русеф, чийто вицепрезидент беше, Темер до момента успява да се задържи на власт въпреки многобройните скандали.

Наскоро той се успокои от относително окуражаващите резултати в икономически план и най-вече спада на безработицата пред второто тримесечие. Равнището на безработицата обаче остава високо – 13 процента, при 13,7 през първото тримесечие.

Несигурността на политическото му бъдеще поставя под съмнение способността на президента да въведе мерките за строги ограничения, очаквани от бизнеса, като реформата в пенсионната система, чието обсъждане в парламента се намира в мъртва точка.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.