Тилърсън затяга юздите в Държавния департамент

Ройтерс

Рекс Тилърсън. Снимка: от тв екрана

Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън миналия месец затегна контрола си върху Държавния департамент, като си върна правомощия, държани досега от друг висш външнополитически служител. Това действие според критици ще забави важни решения и ще маргинализира дипломати от кариерата.Така бяха иззети широки правомощия за взимане на решения, възложени от бившия държавен секретар Хилари Клинтън на третия по ранг служител във ведомството – заместник-държавния секретар по политическите въпроси.

Тези правомощия сега ще бъдат запазени за Тилърсън и отдела за политическо планиране, обикновено оглавяван от политическо лице. Тилърсън проучва внимателно как са разпределени правомощията, каза служител в Държавния департамент, което „ще има за резултат реорганизация, а тя на свой ред ще донесе по-голяма прозрачност, яснота и ефективност във взимането на решенията в министерството“

На 17 юли Тилърсън отмени решение на Клинтън от 2009 г., възлагащо на заместник-държавния секретар по политическите въпроси, пост заеман в момента от дипломата от кариерата Томас Шанън, „всички правомощия и функции, с които е облечен държавният секретар“.Бивши служители казаха, че решението на Клинтън е помогнало за по-бързо взимане на решения, когато тя или нейният заместник са били на посещения в чужбина.

„Пътуването е задължително, за да си вършиш работата на дипломат както трябва“, каза бивш служител в Държавния департамент, работил по времето на Обама. „Налага се делегиране на права, иначе работата ще остане несвършена.“

Решението на Тилърсън бе взето в момент, когато повечето висши длъжности в Държавния департамент са или незаети, или са възложени временно на действащи служители. Държавният секретар каза, че иска да е внимателен в назначенията, докато преразглежда организацията в Държавния департамент.

Тилърсън призна вчера пред журналисти, че има „много дупки“, но че е успял да свърши и много, „тъй като има забележителни, талантливи, професионални външнополитически служители в тази сграда“.

Но бавният процес на назначенията блокира взимането на решения и има за резултат разкъсване на връзката между редовите служители и висшето ръководство, заявиха дипломати и някои членове на Конгреса.

„Ние не знаем каква е политиката, дипломатите също не знаят“, каза сенаторът демократ Бен Кардън от сенатската комисия по външните отношения.

Другото правомощие, което Тилърсън иззе през юли, беше одобрението на докладите на Държавния департамент за Конгреса, които сега се възлагат на отдела за политическо планиране. За разлика от висшите служители директорите на отдели и служителите им не се нуждаят от утвърждаване в Сената.

По закон от Държавния департамент се изисква да изготвя стотици доклади за Конгреса всяка година, включително за терористични действия, състоянието на човешките права в отделните страни, за стратегиите на държавите за контрола над наркотрафика, състоянието на религиозната свобода по света и за трафика на хора.

Обикновено тези доклади се подготвят от отдели и посолства, които имат опит по съответните теми и се преглеждат от бюрото по правните въпроси в Държавния департамент, преди да бъдат изпратени в Конгреса. Трима бивши служители казаха, че решението последната дума за докладите да има екипът в отдела за политическо планиране ще доведе до внасяне на политически съображения при тяхното изготвяне. Заместник-държавният секретар по политическите въпроси обикновено е външнополитически служител от кариерата и отговаря за няколко регионални бюра.Решението е „заграбване на власт“ от отдела за политическо планиране, смята Елиът Коен, който е бил съветник при администрацията на Джордж У. Буш. „Нужен е силен заместник-държавен секретар по политическите въпроси“, посочи Коен. „Не можеш да управляваш Държавния департамент с малък екип . . . нужно е да установиш добри работни отношения със специалистите в министерството.“

БТА.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.