Звезди рекламират алкохол. По-важни са от вкуса

Леонардо Ди Каприо рекламира уиски. Снимка: от печатна реклама

Алкохолните производители знаят, че най-добрата реклама за тяхната марка е да сключат договор с филмова звезда от първа величина. Те могат да превърнат един продукт в хит на пазара.
Актьорите с филмите си докарват милиарди годишно от зрители, за които са кумири, модели за подражание, любими образи и герои. Това са най-силните рекламни лица.
Списъкът на звездите, използвани като рекламни лица за алкохол е дълъг:

Леонардо Ди Каприо рекламира вид уиски за японския пазар.
Джордж Клуни рекламира марка текила за американския и вид шотландско уиски за корейския пазар.
Харисън Форд в миналото е бил рекламно лице на марка бира.
Киану Рийвс – на уиски.
Рей Лиота в момента рекламира вид текила.
Бил Мъри рекламира японско уиски, след участието си във филма „Изгубени в превода”.

Джордж Клуни рекламира уиски. Снимка: от печатна реклама

Личните пиари на звездите оценяват как една марка питие може да се отрази на образа на съответния актьор, съответно приемат или отказват предложения, агентите договарят цена и се стига до сделка.

Дълга

алкохолно-рекламна история има Шон Конъри

Неговата практика като рекламно лице на алкохол започва още с ролята му на Джеймс Бонд в прочутите серии по романа на Флеминг. По силата на договори на алкохолни компании с продуцентите на филма, като Бонд той пие на екрана определени видове водка, уиски, коктейли. Но освен това с него сключват договори и някои известни марки алкохол.

Шон Конъри в реклама на уиски. Снимка: от печатна реклама.

Конъри предизвиква вълна от възмущение в родната си Шотландия, след като става рекламно лице на вид бърбън уиски, а по-късно и рекламно лице на вид японско уиски. Той е един от най-известните шотландци, облича се редовно с традиционната шотландска поличка, а рекламира американско и японско уиски…

Алкохолните компании не се ограничават само с филмови звезди, а и музикални, стига да имат милиони фенове. Вече е ставало дума за китариста на „Ролинг стоунс” Кийт Ричардс (виж тук), който години наред демонстрираше един вид бърбън, после се появяваше на снимки и с други марки.

Шон Конъри рекламира уиски. Снимки: от печатна реклама от края на 60-те години.

Шон Конъри рекламира уиски. Снимки: от печатна реклама от края на 60-те години.Рей Лиота рекламира марка текила. Снимка: от печатна рекламаШон Конъри рекламира уиски. Снимки: от печатна реклама от края на 60-те години.Бил Мъри рекламира японско уиски. Снимка: от рекламен клипРей Лиота рекламира уиски. Снимка: от печатна рекламаДжордж Клуни рекламира уиски. Снимка: от печатна рекламаЛеонардо Ди Каприо рекламира уиски. Снимка: от печатна рекламаКиану Рийвс рекламира уиски. Снимка: от рекламен клипШон Конъри в реклама на уиски. Снимка: от печатна реклама.Харисън Форд в реклама на бира. Снимка: от рекламен клип

Компаниите не се смущават да превръщат в свои рекламни лица

дори спортни звезди

През 2014 г. Дейвид Бекъм стана рекламно лице на нов вид уиски.
Рекламните договори са взаимоизгодна сделка и за знаменитостите, и за алкохолните производители. Вкусът не е толкова важен. Важна е рекламата, рекламното лице. Звездите ще спечелят своите пари без особено усилие. А рекламите на една или друга алкохолна марка могат да изстрелят продажбите до небето, ако се свържат с личност, която има милиони фенове.

Харисън Форд в реклама на бира. Снимка: от рекламен клип

Договорите за реклама не обхващат само видеоклипове или рекламни пана и снимки в списания. Звездите все повече се ангажират да споменават и показват рекламираните от тях продукти в Туитър и Фейсбук, където имат стотици хиляди и милиони последователи.

Джъстин Тимбърлейк има 40 милиони последователи в Туитър и редовно споменава и показва там марката текила, с която има договор.

Феновете са в зависимост от своя кумир и влиянието му върху тях е пряко. Те се опитват да подражават на стила на своята звезда, и най-лесно това се постига с алкохола. Не можеш да караш Ферари като Дейвид Бекъм, но можеш да пиеш определена марка бира или уиски, които той рекламира.

Виното
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.