Официалната и неофициалната власт в България срещу американския закон „Магнитски”

Знаете ли кое е най-страшното в българската версия на скандала „Магнитски” (бел. ред. – Американски прокурор, адвокатска кантора и лобисти са започнали разследване по случая с КТБ и Цветан Василев по закона „Магнитски”, който защитава жертви на корупция по цял свят).

Най-страшното е реакцията на официалната и на неофициалната власт в България. А реакцията показа за пореден път какви примати ръководят държавата. Абсолютно неподготвени, които хванати по насрани бели гащи, нямат елементарна защитна теза.

Единствената официална позиция на държавата ни изрази министърът на правосъдието тетка Цачева. Та според тетката на нацията:
„България и САЩ за момента не разполагат със законови мерки, които да забранят на американските власти да проведат разследване за Цветан Василев по закона „Магнитски”.

Забележително! Министърът на правосъдието първо е разгледал опцията дали няма някое законче, което да попречи на разследване в САЩ.
Разбирате ли абсурда? Министърът на правосъдието на страна от ЕС първо търси вариант как да се стопира разследване. И България, и САЩ не можели да го стопират…

Разбира се, още по бездарна работа се оказа позицията на неофициалната власт представена чрез сайта на Пеевски, но използван и като официоз на правителството на Борисов – „Блиц”.
В режим „управление на щетите” там се появиха серии от публикации като флагманът им обясняваше как това е дребна работа, която няма нищо общо с посолството на САЩ в България и изобщо няма как да се влошат отношенията ни с Америка, които Борисов е извел на нови висоти.

С посолството. Разбирате ли? Законът „Магнитски” говори ясно за механизмите по придвижване на казус – ангажиментите на Държавния департамент на САЩ, на Министерството на финансите, на Конгреса.

Обаче байчовците тука се сещат за посолството. Защото са свикнали да ходят там да ги шамарят. За тях има лоша новина – тук мащабът е друг. Няма как да го разберат с малките си провинциални скопени мозъци.

Разбира се, цялото това съждение е пристигнало написано в редакция от външните консултанти на неофициалната власт. Но съжденията са потресаващи. И говорят само за едно. Официалната власт, а и неофициалната власт са на потресаващо първобитно ниво.

Абе, управляват ни примати. Елементарни частици.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.