„Пиянството на един премиер“, който се клати между Изтока и Запада

Иво Инджев

Помните ли къде Путин обяви края на проекта “Южен поток”. Правилно – в Анкара (на 1 декември 2014 г.). Нарече го алтернативно и напук на България “Турски поток”. А външният му министър Лавров зашлеви скоро след това Борисов с изявлението, че българският премиер трябва да се срамува във връзка с прекратяването на проекта (за което нашичкият благодари със суперлатива, че Лавров бил “най-големия дипломат на света).

Едва ли “българският фактор” в случая е от значение, но новината, че президентът на САЩ Доналд Тръмп е подписал законопроекта за разширяване на санкциите срещу Русия дойде от Грузия.  Съобщи я вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс по време на визита си в тази малка, православна, черноморска и (за разлика от България спрямо Русия) непокорна напоследък на руските имперски амбиции Грузия.

“Президентът Тръмп подписа документ за въвеждане на санкции срещу Русия и скоро ще влезе в сила. Ние желаем отмяната им, но това ще стане възможно при условие, че Русия изпълни задълженията си. За съжаление последната дипломатическа стъпка на Руската федерация говори обратното”, заяви Пенс в Тбилиси, цитиран от руската агенция Интерфакс.

Всъщност най-силните думи срещу опитите на Русия да командва бившите си колонии дойдоха от Полша, която Тръмп избра като входна база за европейското си турне през юли в рамките и дори преди срещата на Г-20 в Хамбург. И ако в Полша този американски демарш беше напълно в съзвучие с полската позиция, то ехото на американските контраудари по руските имперски претенции да ни надзирават за нас е в дисонанс с ( най-меко казано) двойнственото поведение на Борисов и компания в рамките на “сблъсъка на цивилизациите” – видно от вайкането му във връзка с подновените санкции на западните съюзници срещу кремълския елит заради руската агресия в Украйна.

За съжаление Борисов се държи като алкохоликът от съветския виц, който се лекувал от заболяването си, след което се похвалил, че вече пие с “отвращение”.

От ivo.bg

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.