Туристи, go home!

Исла Бини, Мая Жувела
Ройтерс

Протести в туристическите „горещи точки“ в Европа

Графити в Барселона. Снимка: либремеркато

Хроничното пренаселване на някои от любимите за туристите градове в Европа предизвиква гневна ответна реакция – от възпитани протести до графити „Вървете си вкъщи“ и дори физически заплахи. В цяла Южна Европа – от задръстените булеварди на Барселона на Гауди до рояците от круизни кораби, изсипващи пътници в средновековния Дубровник в Хърватия – местните жители се оплакват, че рязкото увеличаване на туристите прави живота им непоносим.

Ответната реакция предизвиква безпокойства за един от най-мощните икономически двигатели на региона и накара властите да предприемат действия.

Рим обмисля да ограничи броя на посетителите в части от Вечния град, като фонтана Треви. Дубровник планира лимит на круизните кораби. Барселона възнамерява да въведе нов туристически данък. През юли във Венеция местни жители преминаха през навалицата от посетители, за да протестират срещу безконтролния туризъм. Те издигнаха лозунга: „Моето бъдеще е Венеция“.

Млади активисти планират подобен протест в Сан Себастиан, Северна Испания, по-късно този месец.

В Барселона, където гневът се надига от известно време, се появиха заплашителни графити. На един от тях, изобразяващ черен силует с червена мишена на главата, може да се прочете: „Защо да го наричаме туристически сезон, ако не можем да стреляме по тях?“

Испанският премиер Мариано Рахой взе отношение тази седмица, след като гневът срещу туристите придоби физически измерения. Разпространен бе видеозапис, на който маскирани активисти палят огън пред ресторант пълен с туристи на остров Палма де Майорка. След това те влизат в заведението и хвърлят конфети по изплашените посетители.

Рахой нарече активистите „екстремисти, които вървят срещу здравия разум“. На туризма се пада дял от 12% от икономиката на Испания.

Подобни видеозаписи бяха разпространени тази седмица под лозунга: „Туризмът убива квартали“. На един от тях няколко души с качулки спират туристически автобус в Барселона, режат му гумите и напръскват със спрей предното стъкло.

„Все още не сме виждали такива неща, но чуваме, че местните не са очаровани от туристите“, каза 20-годишният холандец Рул Теунисзен, докато си почива от карането на взето под наем колело пред популярния парк „Сиудадела“ в Барселона. „Важно е да се опитате да не биете на очи като турист в град като Барселона, за да си изкарате добре… Също така е важно да се държите внимателно (като турист).“

Нашествие

Туризмът в Южна Европа преживя истински бум през последните две години, отчасти защото посетителите предпочитат региона пред други средиземноморски дестинации, където сигурността е повод за безпокойство, като Тунис, Египет и Турция.

Туристическите посещения в Испания скочиха с 12% през първата половина на тази година до 36,4 милиона. Барселона привлича поне 11 милиона туристи годишно и планира нов данък, който ще засегне круизните кораби: 65 евроцента за всеки посетител, който остане в града по-малко от 12 часа. Около 750 круизни кораба са пуснали котва в града миналата година.

Туристическите посещения в Италия са се увеличили със скромния 1% през 2016 г. до близо 56 милиона, но настаняванията в хотел са нараснали с 4,8% през първата половина на 2017 година. Броят на чуждестранните посетители в популярните Рим, Флоренция и Венеция се е повишил устремно с 31,5% между 2009 и 2015 година. Гневът на местните жители принуди италианските власти да следят туристите по-внимателно, със специални патрули в историческия център на столицата и глоби за хората, които скачат във фонтаните.

Във Венеция през юли проведоха експеримент с ограничаване на достъпа до определени райони по време на фестивал за първи път в историята на града, малко след уличния протест.

Някои представители на местните власти предложиха на площад „Сан Марко“, който буквално се пръска от хора през лятото, да се влиза само с билет. Местните и националните власти обаче са против такава мярка.

„Градът загуби напълно своята идентичност“, заяви Алесандро Бресанело, венециански актьор, който се присъедини към гражданската група „25 април“. Тя иска да бъдат наложени ограничения на новите места за настаняване на туристи и по-добро управление на туристическите потоци.

„Всички трябва да могат да идват тук, но това нашествие наистина създава проблеми за венецианците и за града, като генерира безкрайно количество боклуци и шум“, каза Бресанело.

Дубровник сменя курса

Властите в Дубровник, на адриатическото крайбрежие на Хърватия, обмислят намаляване на броя на дневните посещения на круизни кораби до две от пет сега поради опасения от пренаселване на обекта, който е в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО.

Над 5000 туристи от круизни кораби се стекли в обградения с крепостни стени град в един-единствен ден през юни, плюс хилядите хора, прекарващи там своята ваканция. ЮНЕСКО дори предупреди, че статутът на Дубровник като част от нейното световно наследство е изложен на риск.

Преминаването през 300-метровата пешеходна зона в Стария град може да отнеме 40 минути през пиковия сезон. Населението на историческата част на Дубровник се топи, тъй като местните жители напускат, за да избягат от тълпите, задръстванията и шума.

„Идването на повече от два круизни кораба едновременно в града не бива да се повтаря никога повече“, заяви неотдавна кметът на Дубровник Мато Франкович.

Броят на туристите в цяла Хърватия е скочил с 10,5% миналия месец на годишна основа, показват данни на туристическа асоциация.

Сдружението Cruise Line International Association заяви от своя страна, че очаква още ограничения на туристическите посещения на някои места и е ангажирано с устойчивия туризъм.

Португалия прогнозира 27 милиона посетители тази година, а Гърция – рекордните 28 милиона. В нито една от двете страни обаче не се забелязват кой знае какви отрицателни реакции.

Във Франция отношенията между туристите и местните жители също изглеждат добри, въпреки опитите на един комик да внуши друго миналия месец.

Той нае самолет да прелети над плажа Карнон в Южна Франция през юли, развявайки транспарант с категоричен призив на английски към туристите да си ходят у дома.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.