Прогноза: „Путин-2“ ще има чак през 2024 г.

Зрителски въпрос към Путин: Кога ще престанете да нарушавате Конституцията, която разрешава два президентски мандата? Снимка: от тв екрана

Ако ресурсната база на политическата система в Русия бъде достатъчна, за да я поддържа, оттеглянето на Владимир Путин няма да я разруши, а ще създаде предпоставки за формиране на постпутински модел. Мястото на сегашния национален лидер ще бъде заето от „Путин-2“ или от „колективен Путин“.

Това е прогноза на руския политолог Татяна Становая, говорила пред руското списание „Огоньок“. В излезлия си наскоро труд „Трансформация на путинските елити 2014-2024 г.“, намерил „жив отклик в експертната общност“, Становая констатира начало на кадрови „прелом“ в управленската система, припомня седмичникът, издаван от в. „Комерсант“.

В Русия „се търсят вече не съратници, а изпълнители“, но не само лоялни, а и работещи ефективно – така се формира днес новата властова конфигурация за 2024 г., разсъждава анализаторката.

В интервюто й изобщо не се разглежда възможността Путин да не се кандидатира или да изгуби президентските избори през 2018 г. и да напусне висшия пост още преди 2024 г., когато ще изтече очакваният му четвърти мандат.

За близките години Становая прогнозира в Русия „бавно, но стабилно политизиране на технократите и на властовите институции“. Вградени във властовата вертикала и с достъп до ресурсите на страната, днешните разпределители на благата – конкуренти на т. нар. олигарси, близки до властта, неизбежно ще се превърнат в нов елит. И важните решения вече ще се вземат на по-ниско равнище – с одобрението на Владимир Путин, но с минимално участие от негова страна, смята тя.

Властта в Русия получава легитимност не толкова от персоналната народна обич към един конкретен човек, колкото от одобрението за „политическата оферта“, формирана от Владимир Путин, подчертава наблюдателката.

„Най-близката до този образ“ фигура в Русия по думите й е днешният министър на отбраната Сергей Шойгу. „Не искам да кажа, че той е приемникът (на Путин) – посочва Становая, – но е политическа креатура, с която системата безспорно ще остане здрава и занапред.“

„Нима (съветската) система не изтрая няколко десетилетия и след смъртта на Сталин, независимо че на кормилото застанаха други?“, напомня тя.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.