„Кога ще го отбиеш? Като стане тинейджър?“ – и за кърменето на публично място

Гърдите са преди всичко да суче пеленачето. Реакции, предразсъдъци и споделен опит

Снимки: От проекта Естествено родителство

За кърменето на обществени места има само две мнения – или го смятат за нормално, или не. Средно положение няма. Повечето майки въобще не кърмят, или са кърмили кратко, но дори и тези, които кърмят дълго време се делят на два лагера – „за“ и „против“.

През месец май Надя Иванова, консултант по кърмене, организира фотосесии в подкрепа на кърменето на обществени места. Това е част от  инициативата „Естествено родителство“, с която няколко майки споделят знания и опит за отглеждане на деца с методи близки до природата ни на бозайници. Това е първото събитие на сдружението и носи името „На светло“.
„Идеята е да бъдат заснети майки как кърмят децата си в градска среда, а снимките да покажат колко е естествено това. Майките кърмачки излизат на светло, а не се крият в храсти, стаи и тоалетни“, споделя Надя.
Събитието се организира във Фейсбук в рамките на само няколко дни, а участие взеха над 40 двойки майка-бебе.

Снимки: От проекта Естествено родителство

Избраните места бяха ключови за столицата, с голям човекопоток – Руската църква, ЦУМ, Света Неделя и Борисовата градина. Със заснемането се заеха фотографите Дени Кирилова, Виолета Стоименова, Ренита Костадинова и Калина Серафимова.
През цялото време минаваха различни хора, включително туристи. Нито един човек не направи забележка, нямаше груби коментари, нито каквито и да е проблеми и неудобства. Повечето минувачи се радваха тайно или явно на гледката. Имаше и такива, които мислиха, че е организиран протест за някаква кауза, а имаше и такива, които се правеха, че не забелязват какво се случва. Групи туристи, каквито в тези точки има много, снимаха майките и кимаха одобрително.

Едно от нещата, които обединяват абсолютно всички кърмачки е неибежният сблъсък с различни мнения, съвети, въпроси и комични ситуации, свързани с кърменето (особено на обществени места), идващи от близки, познати и непознати. Ето какво споделят участничките в проекта от собствения си опит. Цитатите са извадени от групата на събитието във Фейсбук.

Снимки: От проекта Естествено родителство

Съветват ме да взимам адаптирано мляко навън, за да не кърмя на обществени места.

„Отбивай го вече! Като тръгне на ясла ще трябва да ходиш на закуска, обяд и следобед да му даваш да цока.“

„Глезиш я така, като се кърми на поискване. Детето трябва да има режим и да си спи само, иначе ще си съсипеш брака.“ И другото: „Тя за това не иска да яде – свикнала е само с кърмата и ще я направиш злояда! Ще береш страшни ядове!“

Снимки: От проекта Естествено родителство

Освен, че било неприлично, жените, които го правят, целят показност и да скандализират обществеността.
Преди 3 дни по повод приспиването на гърда и нощното кърмене: „Правиш супер голяма грешка! Много е тъпо т’ва така да свикваш детето и после ще се чудиш как да го отбиваш“. На коментара ми, че ще кърмя докато той иска, отговорът беше: „И как ще имаш личен живот? А ако иска да суче до 2 години?“

„Е, как, на шест месеца е, отбивай го вече!“

Когато бебето ми беше на 1 месец: „Като си я научила така да ти виси на гърдите, когато си поиска, ще си седиш у дома! Или ще ходиш някъде наблизо, че като иска да яде да се прибереш. Аз сега какво да обясня на 5 годишния си син, като те види?“

„Ама той вече трябва да яде повече твърда храна, тя кърмата след годинката е само ей така, няма вече полезна и хранителна стойност“. И някакво време след това под мой пост за дългото кърмене беше писала, че Крали Марко от там са му силите, понеже много дълго бил кърмен. Явно има раздвоение на личноста.

От приятелка – „Кърменето е интимен акт между майка и дете и не трябва да се прави показно, на обществени места“ .

Снимки: От проекта Естествено родителство

„И докога смяташ да кърмиш?“, „Така е, докато не я отбиеш все ще се буди нощем.“, „Вие още ли се кърмите?!“, „Спирай да кърмиш вече, че ще й се развалят зъбите“.

„Къде отива интимността като кърмиш навън?“… Горкото ми дете, ако следвах този съвет. Та ние сме постоянно навън!

„И к’во сега, то тая кърма да не мислиш,че го храни това дете. Я й топни хляб в салатата и й дай да се наяде както трябва“. Детето ми е на 6 месеца. И още: „Е, навън как ще я храниш, я й сипи кисело мляко като излизаш в шишето, така няма да се срамиш, а и тя ще се нахрани по-добре, киселото мляко засища повече от кърмата“.

Днес свекърва ми на 68 г., ми разправя, че имало етикеция при кърменето, която аз не спазвам, защото кърмих в парка.

Една медицинска сестра в Инфекциозна болница ми обясняваше, че съм била като циганките и да започвам да кърмя на 3 часа, че кога съм щяла да си видя къщата и мъжа.

Не трябвало да кърмя навън, че мъжът ми щял да ревнува и ще си разваля семейството. Кърменето навън било примитивно, пък аз не съм животно да го правя. Кърменето навън не е хигиенично, трябвало шишета да ползвам!

След като накърмих 8-месечния си син на площадката, майката на моя приятелка ме попита: „А ти тоя докога ще го кърмиш? До първия полов акт ли?“. Отговорих: „Ами, да. Това е идея, може даже да се включа. Той хем ще цока, хем…”

Снимки: От проекта Естествено родителство

Ето няколко важни момента, които е нужно да бъдат припомняни и обяснявани непрекъснато.

Гърдите са направени за кърмене. Факт, който редовно се забравя. Така е при всички бозайници. По някое време обществото е започнало малко по малко да изкривява ролята им. Днес вече не са гърди, а цици, и имат предимно естетическа и сексуална функция. Но реално жените имат цици, за да си кърмят децата. В този ред на мисли кърменето не е сексуално, провокативно, неприлично и т.н. Кърменето е нормално.

Покриването при кърмене не е нужно. Всяка майка кърмчка може спокойно да накърми детето си, където и да се намира. И не е нужно да се покрива с шал, блуза, да се крие в храстите, специално направени стаи в моловете и така нататък. Както пише малко по – нагоре, гърдите са създадени за кърмене, респективно за хранене. Детето в общия случай се храни от гърдата. Нима някой човек си покрива главата навън, когато се храни, за да не го гледат другите?! И ако някой твърди, че е видял нещо неприлично в процеса на кърмене, значи си е заврял носа и очите там, където не му е работа.

Кърменето е личен и интимен акт между майка и дете. Така де – и този личен и интимен акт е такъв, независимо от мястото, където се случва. Усещането, което имат майката и детето са еднакви навсякъде. Евентуално майката може да има скрупули да кърми на обществено място, но те идват от външни фактори наложени от обществото, а не от отношението й към кърменето на собственото й дете. Също като с вярата в Господ – вярваш навсякъде – на улицата, в колата, на морето, в църквата. По същия начин ти е лично и интимно да си кърмиш детето навсякъде, а не само вкъщи.

Кърменето е хигиенично. Майката изважда гърдата и детето веднага започва да суче. Без да я е мила и/или дезинфекцирала. Да, това също е нормално. И не е нехигиенично. Когато се ражда, червата на бебето се поселват с бактерии от детеродния канал, които бебето поглъща по време на раждането (не важи за секциото). Когато сучат, бебетата също поемат бактерии и антитела (както от кожата, така и от кърмата). Тези бактерии са абсолютно правилните, за да се поселят червата както трябва, за да има детето здрава имунна система, добра перисталтика и здрав стомах. Това е така, защото природата е съвършена и е измислила най – добрия, лесен и естествен начин, за да гарантира, че детето ще се развива правилно.

Кърменето не е само хранене. То не е просто заголване на цица, когато детето заплаче. Майките кърмачки знаят, че кърменето е единственият начин детето да се нахрани, а също така да се успокои, заспи, адаптира, да приема по – лесно света и т.н. А след като е започнало захранване, майките знаят, че кърменето е начинът, по който децата си дояждат, както и другите гореизброени.
Какво прави големият възрастен човек? Когато е гладен – яде. Когато е изнервен – отива за риба, къса хартийки, бие по стената, обажда се на приятел и т.н. Когато не може да заспи – чете книга, брои овце, пуска си филм. Само че бебета не умеят нито едно от тези, затова сучат. Когато едно бебе огледанее или се разстрои, не го вълнува дали е в метрото, в парка, в мола или вкъщи. Да, децата с времето изграждат режим и тогава майката (ако иска) може да се съобрази с него и да излиза, когато детето е нахранено, за да няма „проблем“ с кърменето на обществено място, но това е ограничение, което не е необходимо.

Който не приема кърменето на обществени места, не приема собствената си природа. Дайте да не си завираме главите в з****а, а да сме „На светло“.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.