Тръмп предлага собствени „истински новини“, за да противодейства на традиционните медии

Тръмп в Белия дом. Снимка: официален сайт

За да се пребори с начина на отразяване на новините от класическите медии, които не спря да нарича разпространители на „фалшиви новини“, Доналд Тръмп и неговият екип стартираха своя емисия за „верни информации“, наречена просто „реални новини“.

Пристигането му в Белия дом не забави ритъма на яростните туитове на президента, който се гневи на медиите, когато отразяват управлението му по начин, който не му е по вкуса.

„Фалшивите новини“ отказват да си дадат сметка за успехите от първите шест месеца“, написа в неделя Тръмп в „Туитър“.

Първото видео от тези „верни информации“, чието съдържание е доста по-благосклонно към Тръмп, се появи на страницата във „Фейсбук“ на бившия магнат на недвижими имоти преди малко повече от седмица.

На син фон, където е изписан адресът на сайта DonaldJTrump.com и логото „Тръмп-Пенс“ от изборите през 2016 г., президентската снаха Лара Тръмп играе ролята на водеща на нещо като телевизионна новинарска емисия.

„Здравейте всички, аз съм Лара Тръмп. Сигурна съм, че заради всички фалшиви информации не сте чули да се говори за всичко, което постигна президентът тази седмица“, възкликва жизнерадостно съпругата на Ерик Тръмп, третия син на президента.

После тя отбелязва, че свекър й е дал своя принос през първите месеци от мандата си в различни сфери – от заплатите до американските национални паркове.

„Това е президент, който поставя Америка пред собствените си интереси“, каза тя и после започна да сипе хвалебствия по икономическата му политика.

„Икономиката е в пълна експанзия, дами и господа“, каза 34-годишната жена в това видео, което, изглежда, е било финансирано от предизборния комитет на Тръмп.

В края на двуминутното видео, гледано над 2,3 милиона пъти във „Фейсбук“, тя поздравява зрителите с: „Благодаря, че бяхте с нас. Аз съм Лара Тръмп, а вие гледахте реални новини“.

През уикенда бе качено още едно видео, представено от Кейли Макенани, която дотогава работеше за Си Ен Ен, а след това стана говорител на Републиканската партия.

„Президентът Тръмп очевидно вкара икономиката в релси“, коментира тя. Тази 90-секундна пародия на новинарска емисия има 1,5 милиона гледания според брояча на „Фейсбук“.

Държавна пропаганда

Тези рекламни видеа, кръстени „Тръмп ТиВи“ от някои критици, станаха обект на подигравки в няколко вечерни токшоута.

„Това си е баш държавна пропаганда“, коментира водещият на „Лейт шоу“ Стивън Колбер след първото видео на Лара Тръмп.

Но критиките не идват само от страна на хумористите. „Леле. Това има странна прилика с телевизиите под държавен контрол, които съм гледал в други страни“, написа в „Туитър“ Майкъл Макфол, бившият американски посланик в Москва по времето на Барак Обама.

Бившият президент демократ и други негови предшественици обаче също прибягваха към рекламни медийни средства, за да хвалят постиженията си.

„Предшественикът на Тръмп използва данъците на американците, за да се самоизтъкне в много добре направени (и много скъпи) видеа, които приличат много повече на истинска пропаганда“, написа консервативният издател Лари О’Конър в сайта mediaite.com.

По времето на Обама Белият дом продуцира „Уест уинг уийк“ – серия видеа във възхвала на успехите на президента демократ, излъчвани всяка седмица в интернет.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.