Предприемачът в Белия дом вече притеснява бизнеса

Доналд Тръмп. Шарж от хранителни продукти

Още в предизборната си кампания Доналд Тръмп се представяше като президент предприемач. Това се хареса на ръководителите на компании, но търпението им вече започва да се изчерпва.

Според президента на САЩ сърдечната прегръдка с производител на месо е възможно най-ярката илюстрация на отношенията му с американските бизнес лидери. Шефът на компанията за месни продукти Omaha Beef от Небраска неотдавна го прегърнал сърдечно и продължително, разказа Тръмп при среща с предприемачи в Ню Йорк. „Направо искаше да ме разцелува“, допълва държавният глава.

Причината за радостта на фирмения бос било договореното споразумение с китайското правителство за износ на говеждо. Други правителства не биха постигнали нещо дори близко до това, казал мъжът от Небраска.

На американския президент му харесва да бъде в ролята на любимец на бизнеса. Още в предизборната си кампания Доналд Тръмп обеща на шефовете на семейни компании и мултинационални концерни да отмени заради тях отдавна действащи регулации, да засили търговските ограничения за страни като Китай и Мексико и да ръководи правителството в стила на мениджър, а не като „мързелив“ политик. Тръмп избра съветниците и министрите си не от „блатото“ на столицата, а от редиците на инвестиционна банка Goldman Sachs и сред старите промишлени династии на страната.

Корпоративна Америка отвърна на новия стопанин на Белия дом със също толкова голям кредит на доверие. Това най-добре се вижда на Уолстрийт – от встъпването в длъжност на Тръмп индексът Дау Джоунс е скочил с близо 4000 пункта и донесе на инвеститори и компании милиарди долари. Неотдавна основният индекс на Нюйюркската борса премина прага от 22 000 пункта.

„След изборите наблюдавахме почти небивал оптимизъм сред членовете ни“, казва Джак Мозлъм от Националната федерация на независимия бизнес (NFIB), която представлява предимно малки и средноголеми компании.

Нетърпението на икономическите кръгове нараства

След шестте месеца на Доналд Тръмп във властта обаче икономическите среди стават все по-нетърпеливи. Обещаните големи данъчни облекчения за компаниите все още предстоят, а вместо реформа засега има само груба концепция на хартия. За обещаваната инфраструктурна програма, от която фирмите очакваха договори за милиони, вече също не се говори. Републиканците не успяха да наложат в Конгреса и набързо съставения си план за здравна реформа, който трябваше да намали бремето на работодателите. Политическите маневри за отвличане на вниманието и вътрешните борби са сред основните фактори, които спъват големите проекти.

Множество корпоративни лидери са ядосани от тази равносметка.

„Нямам представа какво става във Вашингтон. И страшното е, че според мен и те не знаят“, заявява пред в. „Вашингтон пост“ Е. Хънтър Харисън, ръководител на железопътната компания CSX.

„Нуждаем се от предвидимост“, посочват представители на нюйюркската енергийна компания Eaton пред анализатори.

Несигурност около политическия курс

Неясният политически курс във Вашингтон е източник на засилваща се икономическа несигурност сред компаниите, казва Стивън Дейвис, икономист в чикакгския университет Booth School of Business.

Множество компании са замразили новите назначения, инвестициите и планираните придобивания през изминалите седмици, тъй като не знаят какви правила ще бъдат приети за разходите за труд или как ще бъдат облагани с данъци печалбите и капиталът.

„Неяснотата във Вашингтон възпира растежа“, оплаква се ръководството на регионалната банка BOK Financial от Оклахома пред анализатори. Има много сделки, които само чакат да бъдат приключени, допълват банкерите.

Несигурността потиска оптимизма

През март на фона на смяната на властта във Вашингтон оптимизмът сред близо 200 компании бе на най-високото си равнище от осем години. Това бе реакцията на бизнесмените на ясните сигнали, че новото правителство е сериозно в намеренията си да подобри условията за трудовия пазар и инвестициите, посочва в заключението си лобистката група Business Roundtable, изготвила проучването.

През юни обаче увереността сред компаниите отново се понижи, за първи път от изборите. Като причина за тази тенденция анкетираните мениджъри посочват най-вече безизходицата във Вашингтон.

„Компаниите полагат усилия да останат оптимистично настроени. Без конкретни резултати обаче това скоро ще се промени“, отбелязва Джак Mозлъм от браншовата организация на малките и средни компании.

Отговорните лица в Конгреса не разполагат с много време. Ако през идните месеци не бъде постигнат напредък по важни въпроси като данъчната реформа или реформата в здравната система, то продължаващата нерешителност на компаниите ще окаже отрицателно въздействие върху производителността, трудовия пазар и нивото на възнагражденията и ще възпрепятства икономическия растеж на страната.

Данъчното законодателство трябва да бъде преработено основно

Републиканците са наясно, че проблемът е неотложен. Те обявиха, че ще се заемат с реформа на данъчното законодателство след ваканцията на Конгреса през август. За първи път от над 30 години те възнамеряват да преработят основно данъчния закон, обхващащ над 5000 страници. Експерти и от двете партии всъщност виждат в тези планове възможност да бъдат запълнени законови празноти и да се създаде ефективна данъчна система.

Въпреки това обаче изгледите за успех са малки. Предвид множеството влиятелни лобистки групи и противоречащи си интереси във Вашингтон едва ли има предложение, което да е политически безспорно и лесно приложимо. Дори сред републиканците в момента няма единомислие как трябва да изглежда новата данъчна система.

Компаниите не искат да допускат дискусиите да се проточват. „Очакваме данъчна реформа още тази година“, заявява Националната федерация на независимия бизнес.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.