Ще разклати ли Полша ЕС? Конфликтът между Брюксел и Варшава не стихва

Разпятието в полския Сейм. Снимка: конкордат

Доналд Туск и Жан-Клод Юнкер предприеха политическа офанзива срещу правителството на Полша, вземайки на прицел съдебните му реформи и политиката в областта на околната среда.

Този месец Туск отправи страшно предупреждение, като заяви, че членството на Полша в Европейския съюз днес е поставено „под въпрос“. Конфликтът е само един от примерите за опитите на ЕС да задуши евроскептицизма с всички средства.

Но въпреки войнствената позиция на Полша политически експерт от Университета в Ополе, Южна Полша, не вярва, че тя има достатъчна сила да вбие клин в ЕС.

Професор Рафал Ридел каза за „Сънди експрес“: „Не мисля, че Полша има политическата и икономическата тежест (въпреки че е най-голяма страна член на ЕС и ще бъде най-голямата икономика извън еврозоната след Брекзита) да повлияе на бъдещето на процеса на интеграция в Европа.

„В края на краищата, тя е периферна страна, която е и доста непостоянна политически“, добави той.

Според професора преди две години в Полша е имало ентусиазъм и „енергия за интеграция“, дала на изпадналия в застой съюз глътка свеж въздух. Днес обаче страната се превръща все повече в тежко бреме за брюкселските еврократи, които са все по-уморени от очевидния й евроскептицизъм.

„Полша се нуждае от ЕС много повече, отколкото ЕС от Полша – факт, който политиците националисти във Варшава изглежда забравят“, отбелязва проф. Ридел. Въпреки тази зависимост Полша явно удря по основите на ЕС, като демонстративно не зачита разпоредбите му и решава, че ще пренебрегне забрана на Европейския съд.

Конфликтите се отнасят главно до две основни области. През юли Брюксел предприе наказателна процедура заради реформи, които според експерти ще подкопаят независимостта на полските съдилища. Вторият фронт възникна заради плановете за изсичане на части от Беловежката гора, включена в списъка на ЮНЕСКО на световното културно и природно наследство.

„Няма да допуснем онези, които не познават законодателството ни в областта на околната среда, да ни обиждат“, заяви министърът на околната среда Ян Шишко. Патовата ситуация само насърчи управляващия елит, който сега размахва сценарий за напускане на Полша, за да плаши ЕС.

„Полекзитът става все по-вероятен вариант“, каза Катажина Лубнауер от партия „Модерна“ и добави: „Засега (правителството) доста добре се справя, ако говорим за отблъскване на поляците от Европейския съюз“. Някои евроскептици гледат и на Вишеградската група като на потенциална заплаха, която би могла да разклати ЕС.

Икономическият блок на централноевропейските страни обаче не е достатъчно мощен, за да се превърне в истинска опасност за Брюксел. „Отначало това беше политически проект на Централноевропейско споразумение за свободна търговия (ЦЕФТА) – нещо като чакалня преди влизането в ЕС“, каза професор Ридел.

„Щом искате да станете част от западните структури, първо докажете в по-малък формат, че сте способни да си сътрудничите“, отбелязва той. Вишеградската група се състои днес от четири страни: Полша, Чехия, Словакия и Унгария.

„В зависимост от политическите настроения във Варшава, Прага, Будапеща или Братислава това сътрудничеството в една или друга степен работеше, но в последно време има повече случаи на сблъсък на интереси, отколкото общи инициативи“, подчерта Ридел.

Понякога страните от Вишеградската четворка се консултират помежду си по важни въпроси преди парламентарни европейски срещи на високо равнище, но сме свидетели и на зрелищни провали като гласуването с 27 на едно при преизбирането на Доналд Туск, напомня той.

„Наред с това не можем да забравим, че в това каре Полша е два пъти по-голяма икономически и териториално от останалите членове на групата, взети заедно“, изтъква професорът.

В края на краищата амбициите на Полша да господства в района вероятно са обречени на неуспех без значителна подкрепа от страна на други държави членки.

„Тази асиметрия в потенциала донякъде плаши по-малките й партньори, особено имайки предвид самочувствието на Полша, че е свръхсила“, казва Ридел.

„Полша има амбицията да бъде най-малкото регионална свръхсила, но за да бъде лидер, тя трябва да има свои последователи“, заключава той.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.