Нова нагла измама с „Инвестбанк” – в съда е представен фалшификат за изплатен 1 млн. лв. в брой

Това е странният документ, с който циганинът Васил уж предал 1 млн. лева в брой на адвокатката на фирмата, осъдила „Инвестбанк“. Това уж става на същия ден, в който банката уж изплатила този милион в брой на циганина, след работно време в 17,10. А същия ден банката открива сметка на фирмата и внася в нея тази сума, която й дължи. После я плаща в брой на циганина, който се е регистрирал с менте документи като съуправител на фирмата… Тази разписка, че парите са предадени и получени, не е подписана от циганина а от незнаен негов придружител. По думите на адвокатката е явна измама, защото нито е виждала тези хора, нито е виждала тези пари. Циганинът също казва в показания пред съдия, че никакви пари не е виждал. Въпросът е – откъде банката има тази разписка, като тя не е неин документ и няма отношение към нея – тя е на циганина, уж че предал, и на адвокатката, уж че приела. Откъде накъде банката представя този документ в съда?

Читателят сигурно помни една грандиозна измама, за която писахме преди 2 години. Неграмотен циганин се яви с фалшиви документи в Агенцията по вписване и тя го регистрира като съуправител на еднолична фирма „ДИГ 94” ЕООД (виж тук и тук). На 13-и август 2015 г. го вписват като съуправител, сутринта в 10,45 часа, а в 17,10 часа същия ден, след работно време, в клон на „Инвестбанк” в центъра на София, на същия циганин, 34-годишния Васил Колев, са изплатени 1,18 млн. лева в брой, колкото банката дължи на фирмата (без някои такси за плащане в брой).

Въпросната фирма е осъдила банката за 1,19 млн. лева, съдия изпълнител е блокирал тази сума по сметките на банката. Тя обжалва в съда запора върху сметката си, и кой знае защо в същия момент изплаща сумата в брой на очевидно неграмотен циганин. При положение, че в банката добре знаят кой е шеф на фирмата, стар техен клиент. Знае се за делата между тях, проточили се близо 10 години, знае се за запора и т. н. На какво прилича това? На нагла измама, за да избегне банката плащането на сумата от милион и нещо, за която е осъдена.

Петя Славова, основен собственик и шеф на надзорния съвет на „Инвест банк“. Снимка: Булфото

И историята има продължение в сегашно време – сега банката съди фирмата, че неправомерно съдия изпълнител й е изтеглил въпросния над 1 млн. лева. И представя фалшификат в съда – че сумата е била изплатена в брой на адвокатката на фирмата от …същия циганин и негов придружител.

Но ето как се развиват нещата поред.
В цивилизована страна досега хората в банката, които са извършили тази операция, да са в затвора. Българската полиция и прокуратура не са задържали, дори за малко, шефа на банковия клон, служителите, извършили тгази операция, нито са разкрили кой е извършител. Задържан е за малко само циганинът, който обяснил, че милион лева не е виждал, само се е подписал. Обещали му затова 1000 лева, но го излъгали, платили му само 900, да се подпише под документи. Циганинът има над 10 регистрации за кражби и др. престъпления, както може да се очаква.

Прокуратурата води дело срещу „неизвестен извършител в „Инвестбанк” (виж документа). Вече две години. При положение, че по документи може да се докаже имало ли е милион лева в клона на банката в този ден. Никой банков клон няма такава сума в брой. За да плати 1 млн. в брой, прави заявка до БНБ два дни по-рано, всичко се вписва в дневни отчети на клона и на централата, и на БНБ и т. н. Под всяко нещо има подпис на служител. А прокуратурата дири

„неизвестен извършител в „Инвест банк”…

Тогава банката нагло отказва в продължение на два дни да даде на полицията разпечатка от сметката с изплатената сума, и държи двама полицаи да чакат часове във фоайето.
Банката отказва да даде разпечатка и на титуляра на сметката, истинския шеф на фирмата Йовчо Кьосев. Той се сдобива с такава разпечатка с хитрост, от отдалечен клон на банката, където не разбрали за какво става дума. За БНБ такава наглост сигурно е законно право на банката. И вместо да я санкционира, пише писмо до съдия изпълнителя да спре вземането на сумата, защото ще нанесе „увреда” на „Инвестбанк”. Тоест БНБ иска да възпрепятства решение на съда.

Удостоверение от прокуратурата от тази година до съда, че се търси „неизвестен извършител в системата на „Инвестбанк“. Търсят го вече две години.

Съдия изпълнителката е заплашена да не изпълнява решението на съда. Затова собственикът на фирмата прехвърля изпълнителния лист при друг съдия изпълнител и чрез него си взима сумата, за която е осъдил банката. Без лихви и някои такси. Лихвите, след 10 години дела са към 340 хил. лева. Междувременно на последна инстанция приключва в полза на фирмата и последното дело срещу „Инвестбанк”, с чието решение банката трябва да изплати и лихвите. И какво? „Инвестбанк” завежда ново дело, че не трябва да плаща лихвите, а всички суми досега са й взети неправомерно, защото вече веднъж е платила този милион. Платила го на …въпросния циганин в брой. Нагло и безцеремонно. Сякаш се подиграва с правната система в България.

Междувременно в хода на разследването въпросният циганин дава показания пред съдия, в които казва, че са го завели в банката с обещание да подпише нещо за една кола, там го заплашвали, един му показал пистолет. Той подписал всичко и един милион въобще не е виждал.

Като доказателство, че е платила сумата, „Инвестбанк” представя в съда разпечатки от сметки и един

странен документ

Той представлява разписка, че въпросният циганин Васил Колев, придружен от някой си Николай Андреев Николов, 32-годишен, изплаща в брой сумата от 1,15 млн. лева на …адвокатката на фирмата „ДИГ 94” ЕООД, Диана Деевска. Адвокатката каза, че това е явен фалшификат, нищо не е подписвала, нито е виждала толкова пари в брой. Но отказа повече коментар, защото се водят дела.
Пита се обаче – откъде накъде „Инвестбанк” има тази разписка? Разписката няма нищо общо с банката. Тя служи на циганина, че е предал свои пари някому. Нали банката уж вече е платила сумата в брой на циганина и има за това всички необходими документи? Защо и как в нея е попаднала разписка какво е дал циганинът на някого? Най-странното е, че под тази разписка се е подписал въпросният придружител Николов, а не циганинът Васил, който уж дал парите.
Този документ не е на банката, а на циганина. Защо тя го има? И в съда е представено ксерокопие на тази разписка, заверено от нотариус. Кой е нотариусът? Печатът е на кантората на Валентина Механджийска, която неотдавна беше пребита в Борисовата градина. Документът е заверен с нейния печат от нейната помощничка. Любопитна подробност е, че адвокатът на „Инвестбанк” по това дело Велимир Атанасов се води на същия адрес, врата до врата с въпросната нотариуска – бул. „Драган Цанков” 12-14.

Значи, тъй като циганинът явно не представлява фирмата, регистрирал се е с доказани менте документи, доказана измама в Агенцията по вписване, е трябвало да се намери документ, че все пак той е предал тези пари на фирмата. И такъв документ се намира, с помощта на въпросната нотариална кантора.

(Следва – още една фалшификация)

Какво се случва още?

След публикациите за измамата през лятото на 2015 г., в СДВР викат на разпит журналиста, автор на статиите – тоест мен, пишещия тези редове. Отидох там с убеждението, че ще искат от мен съдействие, да кажа какво знам, нещо да помогна на разследването. Вместо това служителят ме разпита откъде съм взел документите, за да пиша, откъде съм получил информацията. Разследването му било поръчано от някоя си прокурорка. Онемях. Наблюдаващият прокурор вместо престъпниците, издирва откъде журналистът е събрал информация…

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.