Отстъплението на „Ислямска държава“ далеч не слага край на конфликтите в Сирия и Ирак

Франс прес

Терористи от Ислямска държава заплашват във видеозапис европейските страни. Снимка: от тв екрана

Групировката „Ислямска държава“ (ИД) изгуби в Ирак Мосул, а в Сирия – половината от своята „столица“ Ракка. С отстъплението на джихадистите обаче не идва и краят на конфликтите в тези страни, изправени пред огромни предизвикателства, предупреждават експерти.
В разпокъсана Сирия, където шестгодишното насилие взе повече от 330 000 жертви и остави без подслон над 10 милиона души, конфликтът, пламнал първоначално между бунтовниците и режима, се усложни – освен джихадистите се включиха регионални и международни сили.
В Ирак „традиционните разделения“ на верска, политическа и етническа основа ще излязат отново на преден план, щом бъдат отвоювани и последните градове, държани все още от ИД, обяснява пред АФП Матийо Гидер, експерт по джихадистките движения.
Месец преди да бъде оповестено в началото на юли „освобождаването“ на северния град Мосул, автономен Иракски Кюрдистан насрочи референдум за независимост. Спорните земи между кюрдите и федералния център, бъдещето на шиитските паравоенни формирования и въпросът за малцинствата също са сред парливите проблеми, очакващи иракската власт.
Защото ИД „е външният израз – болезнен, траен, комплексен симптом на дистрофиите, от които страда Ирак“, коментира за АФП Мохамад-Махмуд Улд Мохамеду, преподавател по международна история в женевския Университет по следдипломна квалификация.

Ново национално съгласие

Експерт по Ирак, той брани идеята за „ново национално съгласие“, което би позволило между другото на правителството, доминирано от шиитското мнозинство в страната, да си върне доверието на сунитите, по-специално в Мосул.
Същевременно кабинетът ще трябва умело да маневрира в отношенията с „Хашд аш Шааби“, коалиция от паравоенни групировки, включително покровителствани от Иран – съседна страна и регионален играч тежка категория с амбиция да разшири своето влияние.
Багдад изтъква, че е заздравил отново държавния си апарат след победите над ИД, но едва ли ще се откаже да анализира причините за засилването на джихадистката групировка.
Ще трябва „да си вземем поуки“ от падането на Мосул през 2014 г., предупреди наскоро премиерът Хайдер ал Абади. „Със сигурност са допуснати колосални грешки“, подчерта той – джихадистите превзеха Мосул, защото иракската армия се разбяга.

Още по-големи ще са предизвикателствата в Сирия, където ИД е атакувана в Ракка от арабски и кюрдски бойци, подкрепяни от САЩ, и отстъпва в централната пустиня пред натиска на сирийския режим.

Връщане в полето на дипломацията

В случай на победа в Ракка кюрдските сили, които играят водеща роля в алианса на борците с джихада, може да влязат в сблъсък с режима, „нежелаещ една автономна администрация да се настани в града“, отбеляза пред АФП Фабрис Баланш, географ и специалист по сирийски въпроси.
Войната в Сирия „надхвърля проблема с ИД“, напомня Улд Мохамеду. Разделена от фронтови линии, страната същевременно е превърната в бойно поле на една война чрез посредници между регионални и световни сили.
„В името на борбата срещу ислямисткия тероризъм редица западни правителства все повече си затваряха очите за кланетата, извършвани от сирийския режим“, посочва той. За да бъде сложен обаче край на този конфликт, за който международната общност „няма консенсус, камо ли постоянна позиция“, според него „неминуемо ще е нужно връщане в полето на дипломацията“.
Отговорът на тези политически дилеми ще е решаващ най-вече за милионите разселени и бежанци, които чакат да се върнат по домовете си и страната да бъде възстановена.
В течение на три години ИД властваше над около една трета от територията на Ирак и големи части от Сирия. Групировката „военизира тези зони, постави там наченки на администрация“, подчертава Улд Мохамеду и добавя: „Следите й няма да се изличат скоро“.
Днес тя дебне от засада, уверяват експертите, и може да се върне по-силна отпреди, както вече се е случвало. За тази крайно радикална организация „ключовите думи са „реорганизация“ и „предислокация“, твърди Гидер.
През 2007 г. „бе оповестена кончината“ на „Ислямска държава в Ирак“, от която се роди ИД, напомня Улд Мохамеду. Сседем години по-късно обаче групировката „се завърна по-силна“ – отново надигна глава в Сирия и Ирак, превзе обширни региони и се нарече „Ислямска държава“.
Ако бъде разбита в Сирия, „както в Ирак, тя ще се възроди другаде и най-важното, в нови дрехи“, заявява авторът на труда „Теория на „Ислямска държава в Ирак и Сирия“, посветен на развитието на ИД.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.