Военна зала 2.0? ВВС на САЩ модернизират команден център в Близкия изток

Ройтерс

Командният център в базата „Ал Удейд“ в Катар. Снимка: официален сайт

Със своите големи колкото стена екрани, едновременно показващи военновъздушните операции на Америка в Ирак, Сирия и Афганистан, тази военна зала в сърцето на най-големите военни кампании на Америка вече е нещо като технологично чудо.

„Тя е свръхмодерна, но твърде бавна за бъдещето“, каза главнокомандващият военновъздушните сили генерал Дейвид Голдфейн, който посещава центъра във военновъздушната база „Ал Удейд“ в Катар тази седмица с министъра на военновъздушните сили Хедър Уилсън.

Направете нововъведения, за да заличите разликата. В оперативния център в Катар се извършват редица подобрения на свръхсекретните му компютърни системи, за да се промени начинът на работа на военните плановици тук.

Обединеният център на военновъздушните операции, известен на военен жаргон като ОЦВО, се мъчи да се справи с главозамайващо количество данни и разузнавателни сведения, постъпващи от източници като сателити, дронове, радари и американска авиация, която лети над горещи точки в Близкия изток и бомбардира позиции на „Ислямска държава“.

Генерал-лейтенант Джефри Хариджан, който ръководи военновъздушните операции на САЩ в региона, защитава технологичните подобрения с подкрепата на Голдфейн с цел извличане на по-голяма полза от тези данни.

Това често ще значи намаляване на ролята на хората в дейности, които сега могат да се извършват по-ефективно и точно от компютърни програми.

Разработват се нови програми в партньорство с подразделението на Пентагона в Силициевата долина, известно като Отдел за изпробване на нововъведения в отбраната, чиято цел е ускоряване на доставките на технологии за фронтовите линии.

„Видях удобна възможност да осигуря инструмент на нашите летци за кратък период от време, който би подобрил не само нашата ефективност, а и нашата боеспособност“, каза Хариджан в интервю и добави, че усилията са започнали миналата година.

Едно такова подготвяно приложение ще опрости начина, по който военновъздушните сили планират въздушните удари срещу потенциални цели, обединявайки данните от отделни програми, които засега не се синхронизират помежду си.

Вероятно най-големият напредък до момента е софтуерен инструмент, въведен по-рано тази година, който управлява една от най-сложните в логистично отношение дейности във военните операции – презареждането на военните самолети на САЩ по време на полет.

Преди това военните плановици използваха екселска таблица и бяла дъска, за да свързват военните самолети на САЩ със специализирани изтребители „цистерни“, които могат да ги презареждат във въздуха.
Тази работа отнемаше на един планиращ екип общо 35-40 часа на ден. С новия софтуер това време е съкратено наполовина, казаха военновъздушните сили.

Т.нар. инструмент за планиране на зареждането също беше разработен за месеци, не за години, което е необичайно за често доста трудоемката снабдителна система на Пентагона.

„Стандартната снабдителна система нямаше да ни осигури продукта, който искахме“, заяви Хариджан, като обясни, че неговият екип би могъл да седи до програмистите и да им казва какво е необходимо да направи инструментът за планиране на зареждането.

Хариджан каза, че неговият екип в Катар също така предприема важни стъпки за подобряване на начина, по който преглежда разузнавателните данни, което му помага да вижда тенденциите на бойното поле по нови начини.

От особен интерес за Хариджан са системите за противовъздушна отбрана в Сирия, използвани от руските и сирийските сили.

„Казах: имам нужда от по-добро разбиране за това как действат сирийските и руските (обединени системи за противовъздушна отбрана)“, заяви Хариджан.

„Затова тези момчета се върнаха към обекти в Щатите, където по същество имаха софтуера и инфраструктурата.“

БТА

_черновиСвят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.