Какво се усеща в аромата и вкуса на белите вина?

Снимка: Ремедихелткеър

Масовият потребител на вино често се учудва какви са тия неща изписани на етикета „аромат на треви, във вкуса се усещат цитрусови плодове, зелена ябълка и т. н….”.
На повечето хора виното им мирише на …вино.
Но това различава просветения любител на виното от невежия. Дори да не чете човек литература как се дегустира вино, трябва да опитва да разбере ароматите и вкусовете.
Като поднесе чашата към носа си, с леко разклащане, ще усети най-летливите аромати. След това с по силно разклащане-завъртане на чашата и пъхане на носа по-навътре, ще се усетят и по-тежките ароматни вещества.
Понякога пиячът усеща аромат, без да може да опише на какво му напомня. Но ако се постарае, може да открие нюанси на всички онези плодове и цветове, описани по-долу.
Всеки сорт бяло вино има специфични сортови аромати, които доминират. Те най-често се потвърждават и продължават във вкуса.
Откъде идват тези аромати във виното? Не всичко е от гроздето, плода.

Първичните аромати са от гроздето, в зависимост от сорта и средата, в която расте лозето. Тук спадат всички плодови аромати, на треви, на цветя, на цветове на плодни дръвчета, на земя.

Вторичните аромати са от процеса на ферментация. Например на сметана, леко на мандра, на мая, хляб. Ферментацията се прави със закваска от дрожди, мая.

Третичните аромати са от отлежаването в дъбови бъчви. Тук спада аромат на карамел, на ванилия, на сушени плодове, ядки. Той се смесва с първични и вторични аромати и се получава т. нар. букет. Идва не само от дъба, но и от контакта с въздуха при отлежаването.
Има и дефекти на вината, нежелани аромати, които са цяла отделна тема.
При възприемането на виното ароматът е неделим от вкуса. Но по принцип повечето пиячи отдават по-голямо значение на вкуса, той е определящ като крайно впечатление за виното. И при добрите вина ароматите естествено продължават във вкуса. Нюансите на едни или други плодове се усещат и във вкуса. Или се допълват с нови, различни.
По-долу са дадени типичните сортови аромати на няколко основни сорта бели вина. Степенувани са по сила. Ценителят трябва да си тренира възприятията и да се опитва да търси тези аромати във бялото вино.

Снимка: Виноблог

Совиньон блан
1.Треви, билки, сено
2.Цитрусови плодове (грейпфрут, лайм, лимон), зелена ябълка / Минералност
3.Горчивина, Цветове (цветя, плодни дървета), Тропически плодове (киви,  ананас, маракуя)
Този сорт обикновено има леко към средно тяло на вкуса, но зависи и от технологията на производство.

Шардоне
1.Костилкови плодове (праскова, кайсия, сливи, нектарини), пъпеш / Сметана
2.Цитрусови плодове (портокал, мандарина)
3.Тропически плодове (манго, банан) / Минералност
4.Цветове (плодни дървета, цветя)
Този сорт обикновено има средно към пълно тяло на вкуса, но зависи и от технологията на производство.

Мускат
1.Цветове (цветя, плодни дървета) / Тропически плодове (киви, манго), зелена ябълка /Мед (пчелен восък)
2. Костилкови плодове (нектарина, слива, джанка, праскова)
3. Минералност
4. Цитрусови плодове (мандарина, лимон, лайм)
Този сорт обикновено има леко към средно тяло на вкуса, но зависи и от технологията на производство.

Пино гри
1.Костилкови плодове (праскова, джанка, слива)
2.Цитрусови плодове (грейпфрут, лимон, лайм, мандарина)
3.Тропически плодове (киви, ананас) / Цветове (цветя, плодни дървета) / Минералност
4. Треви, билки / горчивина
Този сорт обикновено има съвсем леко тяло на вкуса, но зависи и от технологията на производство.

Виното
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.