Вместо елегия за плюшеното мече (по повод поредните атентати)

Атентатите в Испания, при които загинаха 14 души, а близо 150 бяха ранени (някои от тях все още са с опасност за живота), извикаха на сцената дежурните политически и обществени реакции под лозунга „Нас не ни е страх!”. Това твърдят голяма част от европейските лидери, както и президентът на САЩ. Не остана по-назад и нашенецът Христо Стоичков.

Тези заявки за кураж и безстрашие пред непредвидимите действия на терористите на пръв поглед изглеждат обосновани от волята на политическите и футболните вождове да се противопоставят на политическото и религиозното зло. Очакванията на тия обществено значими мъже и жени са, че те ще мобилизират хората и ще им помогнат да преживеят импотентността на властите. И да се справят с реалните и бъдещите опасности, които засягат живота и сигурността на обикновените хора,, които нямат нищо общо с мишените на терористите. Или имат нещо общо, доколкото са част от една общност, управлявана от некадърни лидери, които съзнателно или не предизвикаха и поддържат кризата, наречена „тероризъм”.

„Не ни е страх!“ звучи неубедително и инфантилно. Не се страхуват само глупаците. Разумните хора отчитат степента на риска и се стремят да предпазят себе си и близките си от безумията на терористите, които стрелят, палят, врязват се в тълпата с камиони и микробуси, взривяват концертни зали, стадиони, търговски центрове, метростанции и които кой знае какво ще измислят утре или в други ден.

Една от политическите цели на терористите е да покажат на мишените си, че лидерите им са лишени от възможността да изпълняват функциите си, първата от която е да гарантират сигурността на управляваните от тях. И тази цел отдавна е поразена и постигната.

„Не ни е страх!”, плюшени мечета, цветята и свещите, разните маршове и паради на лидерите от години са реквизит на управленската и политическата безпомощност.

Подозрително звучат твърденията на испанските власти, че са ликвидирали ислямистка клетка. Възможно е това да е вярно, но клетката е неутрализирана едва след като изтреби 14 души и причини зло на още 150. Испанската и останалите европейски полиции не могат да прогнозират терористичните актове. Тогава за какво ги има, по дяволите?


Коментарът е от фейсбук страницата на автора

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.