„Стратегията на хилядите порязвания“ на джихадизма срещу Европа

Франс прес

След нападението с микробус в Барселона. Снимка: от тв екрана

Нападения като тези от Барселона и Камбрилс, където загинаха най-малко 14 души и стотина бяха ранени, лесно се организират, почти няма как да бъдат предотвратени и предлагат оптимално за джихадистите съотношение цена/ефективност, смятат експерти и длъжностни лица.

Тази терористична стратегия е насочена към цяла Европа; властите трябва да се готвят за продължителна конфронтация и да разчитат на издръжливостта, характерна за демократичните общества, добавят те.

След атаките от този род в Ница, Берлин, Лондон и Стокхолм всички столици и големи туристически градове от континента инвестират в постоянни заграждения срещу смъртоносни коли тарани, но те, за съжаление, е лесно да бъдат заобиколени.

„Това е принципът на „меките“ мишени – обяснява за АФП Фредерик Галоа, бивш шеф на групата за бързо реагиране на френската жандармерия (GIGN). – Такива са всички места, където се струпват цивилни. А хора се събират на хиляди места.“

„Доколкото могат, терористите ще подбират меки мишени с максимално символно значение като „Шанз-Елизе“, „Рамбла“, но ако тези места бъдат защитени, както вече става, те винаги ще намерят някоя пресечка, която да ударят (…) В Рим, ако няма как да стигнеш до площад „Свети Петър“, но убиеш десетина души наблизо, ти всъщност си нападнал Рим и Ватикана. Със същия символичен ефект.“

Теорията за подобни нападения, редовно наричани „нискобюджетен тероризъм“, отдавна се развива и проповядва от джихадистките мрежи. На първо място от Ал Каида, която споменава за тях в пропагандата си от 2004-2005 г., след това от групировката „Ислямска държава“, по-специално чрез нейния говорител Абу Мохамад ал Аднани до смъртта му през 2016 г.

„Бъдете редовни“

Това е т. нар. стратегия на хилядите порязвания – целта е да изтощиш противника малко по малко, щом нямаш сили за открита борба. Тя прави тероризма достъпен за всички – „спящи“ или внедрени агенти, опитни ветерани от Сирия и Ирак, саморадикализирали се симпатизанти или дори душевноболни, повлияни от общата атмосфера.

Групировката ИД им казва: „Използвайте подръчни средства – кола, нож, камък“ – посочва Фредерик Галоа. – Така имат повече възможности да действат. Няма нужда от организация, избират се близки, случайни мишени: това е. От гледище на тероризма съотношението цена/ефективност е без конкуренция.“

„В стремежа да дестабилизират противника те вече не залагат на мощни действия със зрелищни средства, а на чести, повтарящи се акции. Лошото е точно това постоянство. Заповедите са: станете част от всекидневието, бъдете редовни. В Европа сега стават атентати на всеки четири до шест седмици. И щом мине това време, всеки си казва: нещо ще се случи“, обяснява той.

Според Жан-Пиер Филию, преподавател в парижкия Институт за политически изследвания („Сианс По“), групировката ИД, побързала в четвъртък вечерта да поеме отговорност за атентата на „Рамбла“, действа според собствена логика, поставяйки си дългосрочни цели.

„Въпрос на подходящ момент за планиране на терористична атака – увери той в петък сутринта пред радио „Франс ентер“. – Те искат да покажат, че отстъплението на терен не ги е отслабило. Но ударите им са предизвикани от отстъплението в Ирак и Сирия“.

С оглед на тази заплаха, която скоро няма как да бъде изцяло премахната и която даже се увеличава със завръщането на стотици калени в битки джихадисти от Ирак и Сирия, политическите власти би трябвало да подготвят европейските демокрации за съпротива.

„Да не се впускаме в демагогия – каза неотдавна пред АФП френската сенаторка Натали Гуле, съпредседателка на анкетната комисия за борбата с джихадистките мрежи, – с възможностите на всички разузнавания на този свят няма начин да предотвратим такива нападения.“

„Да погледнем истината в очите. Лъжа е да внушаваме на хората, че ако изпъдим мюсюлманите (…) или затворим джамиите, проблемът ще бъде решен. Напротив, това ще засили доводите на (групировката) „Ислямска държава“, добави тя. „Някой подкарва колата, засилва я срещу хората… За нещастие се налага да свикваме с тези неща и всеки да бъде бдителен“, заключи парламентаристката.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.