Престъпление и наказание по английски

Британската преса продължава да лобира за освобождаването на Майкъл Шийлдс, признат за виновен от българския съд за опит за предумишлено убийство.

Майкъл Шийлдс. Снимка: май спейс

Английският печат отново се раздвижи по случая „Майкъл Шийлдс“. Този път повод за нова порция драматизъм му дава писмо на президента Първанов до британските власти. Там той напомня отдавна известния факт, че „предвид Конвенцията за трансфер на осъдени хора в чужбина (чл. 12), която е призната от всички европейски държави, всяка страна има право да намалява, амнистира или отменя дадена присъда според собствените си закони“.

Писмото дава нова възможност за изява на английската преса, която отдавна смята, че Шийлдс е осъден несправедливо от българските власти. В Обединеното кралство от дълго време се води шумна кампания за освобождаването на Шийлдс, в която участват редица знаменитости и се използват открито антибългарски лозунги.. „Страна от третия свят – закони от третия свят,“ се казва в специално направена по случая песен, а депутатката от Ливърпул Луиз Елман описа случая като „пародия на правосъдие“. Общественото мнение във Великобритания се обединява около факта, че българският съд се е провалил, че той е зависим и корумпиран и присъдата му трябва да бъде отменена.

„Ако това дело се водеше по британските закони, Шийлдс досега щеше да бъде на свобода. Нашето правителство трябва да подходи с чест и да освободи веднага Майкъл“, заяви в понеделник лидерът на лейбъристите в Ливърпул Джо Андерсън.

Лесно може да бъде намерена прилика между обществените настроения в случая „Шийлдс“ и в доскорошната българска кампания за свободата на медиците в Либия. С тази разлика, че България отдавна не е тоталитарна страна и съдебната й система недвусмислено се произнесе относно вината на Майкъл Шийлдс.

На 26 юли 2005 г. тогава 19-годишният Шийлдс беше осъден от Варненския окръжен съд на 15 години затвор за опит за предумишлено убийство на 25-годишния българин Мартин Георгиев. В съдебната зала Шийлдс беше разпознат от девет свидетели като извършител на престъплението. Според обвинението, на 29 май 2005 г. в курорта Златни пясъци Шийлдс е взел голям камък и го е стоварил върху главата на бармана Георгиев. Вследствие на удара част от костта на черепа на българина е отчупена, а лекарите едва му спасяват живота. От стрес съпругата му ражда преждевременно.

„Видях му само лицето, запомних го, мога да го опиша. Беше със светла коса, с месести устни и видимо по-голям, по-едър от мен. Това лице днес присъства в залата“, заяви в съда потърпевшият Мартин Георгиев.

Миналата година Върховният съд намали присъдата му на 10 години, а Шийлдс беше изпратен да я доизлежава в родината си. Медийният шум в Англия обаче продължава. Освен от пълното пренебрежение към българската съдебна система, той се подклажда и от появилите се през 2005 г. „самопризнания“ на лицето Греъм Санки. Първоначално Санки заяви, че поема вината за нападението срещу Мартин Георгиев, след което напълно се отметна.

Плакати в Ливърпул пропагандират невинността на Майкъл Шийлдс. Снимка: май спейс

Роднините на Шийлдс обаче веднага използваха случая, за да пробват да оневинят Майкъл. В съда се появи англичанинът Пол Грейни, който представи писмени доказателства – преведен на български език факс, съдържащ изявление за пресата, и статия от вестник “Уикенд Ехо”, Ливърпул. Разбра се обаче, че Грийни, който трябваше да докаже вината на Санки, е роднина на Шийлдс. Факсът със „самопризнанията“ също не се оказа носител на признание на факти и обстоятелства, обвързани с установените по делото, а и нямаше официална заверка. Показанията на Санки в „Уикенд Ехо“ пък бяха в пълно противоречие с доказателствата по делото и със свидетелствата на очевидците. Съдът тогава заяви, че „изявлението на Санки би могло да произтича само от човек, който изобщо не е виждал приложеното по делото веществено доказателство“.

Никой в Англия не се трогна от тези обяснения. Футболистите на „Ливърпул“ Джейми Карагър и Стивън Джерард официално го подкрепиха, „Attomic Kitten“ се събраха отново, за да пеят специално за Майкъл. В Интернет може да бъде подписана петиция за неговото освобождаване, вестник „Сън“ призова читателите си да пишат до президента Първанов, „почитатели“ направиха на Шийлдс акаунт в MySpace, а една от най-големите английски телевизии ITV пусна документалния филм „Забравеният фен“. Има официален сайт „Майкъл Шийлдс е невинен“, както и сайт на кампанията за освобождаването му от затвора.

Феновете от легендарната трибуна „Коп“ на стадиона на Ливърпул „Анфийлд Роуд“ също подкрепи Шийлдс с надписа „Освободете Майкъл“. Снимка: май спейс :myspace.com/innocentmichaelshields

„Не е правилно, би било израз на двоен стандарт и не би било добре за България – да бъдат освободени медицинските сестри, но не и английското момче“, заяви нареченият от вестник „Гардиън“ „адвокат на дявола“ Джовани ди Стефано. „Не става дума за това дали Майкъл Шийлдс е виновен или не, не знам дали е виновен, знам само, че е на 21 години и от две години и половина е в затвора, време е да бъде освободен”, заяви адвокатът, известен с това, че е защитавал публично Саддам Хюсеин, Слободан Милошевич и Желко Ражнятович-Аркан. В миналото ди Стефано беше почетен генерал на „Тигрите“ и въртя бизнес с Аркан, като дори държа част от собствеността на футболния отбор на командира – „Обилич“.

Самият Майкъл Шийлдс се жалва в Страсбург, че България е нарушила човешките му права. И тримата европейски съдии, които бяха ангажирани с иска на Шийлдс, обаче категорично отхвърлиха жалбата му.

Единствено авторитетният британски вестник „Телеграф“ се усъмни в невинността на Шийлдс.“Това, което никой не попита, е защо съдът трябва да приеме самопризнания, които противоречат на всички известни факти по случая“, попита изданието и допълни, че “каквато и да е истината, случаят не е поучителен и говори зле за футболните привърженици на „Ливърпул“.

Остава отворен и въпросът защо 18 години след падането на Желязната завеса мнозинството във Великобритания продължава да третира България като вражеска и тоталитарна страна? Невинен ли е един англичанин, когато прави опит да убие българин? Какво щеше да се случи, ако някой пиян български хулиган беше направил подобно нещо в Лондон? Всички тези питания едва ли интересуват потърпевшия Мартин Георгиев, чиито живот вече е напълно друг. Няма да променят и факта, че през 2005 г. англичанин разби главата му с камък, а след това заедно с приятелите си продължи да го рита на земята.

Още по темата:
Мотиви към присъдата по НОХД № 1031 по описа на Окръжен съд гр. Варна за 2005 година, наказателно отделение

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.